Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Do první třídy až v 7 letech? Odklad dětem neškodí, tvrdí Klaus ml.

Autor: mib - 
23. října 2016
08:20

Okolo 15 až 20 procent dětí nenastoupí v řádném termínu do prvních tříd. Číslo se od roku 2006 sice stále snižuje, mnoho rodičů ale potomkům raději prodlouží „mládí“, protože českým školám nedůvěřují. Václav Klaus ml. by dříve narozené do školy nehnal, obzvlášť chlapcům trpícím logopedickými vadami prý odklad prospěje.

Více dostávají odklady chlapci než dívky, a to až o dvě třetiny. Do roku 2010 nenastoupila do prvních tříd pětina všech dětí, které nevyžadují speciální výchovu, v aktuálním školním roce to bylo téměř čtrnáct procent. Podle Václava Klause ml. pozdější zápisy později narozeným dětem prospějí, jak uvedl pro Blesk.cz.

„Pro školy to bude větší stres, ale na druhou stranu střední školy dělají v dubnu přijímací zkoušky a přežijí to, takže to není věc, vůči které bych brojil,“ řekl Klaus. Podle něj mohou být u dětí, které mají nastoupit do školy, větší rozestupy, odklad nebere jako újmu, ale věc, co prospěje.

„Viděl jsem stovky dětí a zvlášť kloučkové mají logopedické vady a jsou nezralí. Třeba obecná znalost se časem posune, to bych masově neviděl,“ uvedl s tím, že individuální případy není možné přejít a dítě do školy dát hned po dovršení šesti let. Uznal ale, že dříve děti především na vesnicích do škol „hnali“ co možná nejdříve.

„Podle mě k odkladům nedochází kvůli školskému systému, ale rodiče vidí, že vzdělávání za nic moc nestojí, a tak jim na tom nesejde. Nevadí jim, že si dítě prodlouží mládí a jde do práce v šestadvaceti místo o dva roky dříve. Bylo by dobré v tomhle ohledu začít na žáky působit, aby skutečně nekončili vysokou v sedmadvaceti letech a pak šli do předčasného důchodu,“ podotkl Klaus.

Čtyřky, pětky v prvních třídách nejsou vhodnou vizitkou

Podle psychologa Václava Merita je to, že rodiče vzdělávacímu systému nedůvěřují, chybou právě základních škol. Když ředitel dané instituce ani při zápisu neví, kdo z pedagogů bude v první třídě učit, nemůže se divit jisté zdrženlivosti. Expert dále uvedl, že dnešní rodiče situaci svých dětí více zvažují a nevyslyší instituce na první dobrou tak, jako tomu bylo třeba v minulém režimu.

„I ten vstup do školy není otázka jen dítěte, u kterého zjišťujeme zralost, ale je to otázka rodiny, školy, paní učitelky, ale i té třídy. Když tam bude šest Číňanů, kteří neumí ani slovo česky, a pokud tam nebude asistent, paní učitelka nebude mít prostor se věnovat všem dětem intenzivně. To by mělo být taky předmětem zkoumání, ne jen jestli dítě je zralé,“ upozornil pro Blesk.cz Merit. Podle něj nejsou cestou regulace, protože rodiče dosáhnou svého vždy, pokud chtějí.

„Léta si myslím, že signál musí přijít z prvních tříd základních škol. Pokud si rodiče spolu budou povídat, že jsou třídy přátelské a je to v pohodě, tak myslím, že řada rodičů přestane o odkladech uvažovat. Myslet si, že je to jen o lenosti rodičů, není správné,“ upřesnil Merit.

Ten je názoru, že pro školy není dobrá vizitka, když děti dostávají čtyřky a pětky. Rodiče se podle něj děti snaží hlavně chránit. „Špatnou známku dostane i za rok po odkladu, ale čím je starší, tím se zvyšuje pravděpodobnost, že to zvládne,“ popsal odborník.

Učitelé jsou základ

Dodal, že by na ZŠ měly být lepší podmínky a kvalifikovaní učitelé. Nemělo by to prý ale platit jen pro první třídu, protože je důležité, jak se škola snaží i ve vyšších stupních. Přátelští učitelé, kteří komunikují s rodiči, by měli být zárukou.

„Setkal jsem se s tím, že rodič řekne, že chce pro mladší dítě stejnou učitelku, protože s ní má zkušenost u staršího dítěte, kdy se chovala výborně,“ uvedl Merit příklad z praxe. 

První školní den v letošním roce, ale také politici jako prvňáci:

zednik ( 23. října 2016 11:33 )

A vyjmenovat v šesti letech alespoň pět barev, zvířat, stromů a kytek, nebo postavit z kostek cokoliv je pro ně nadlidský úkol, při kterém funí a jsou jsou na zbytek dne totálně duševně vyčerpaní. Sílu jim do dalšího dne dodá jen nutela a hambáč s colou. Taky "ploč" by se měli takovýma blbostma zabývat že ?

zednik ( 23. října 2016 11:20 )

Otázkou je, proč pětina dětí není v 6 zralá na školní docházku. Přitom vstávání v 6 ráno do jeslí neznají, školka je nikdy nestresovala, mají 4 roky pohodu s maminkama doma . Pleny a dudlíka nosí do pěti, poslechnout nemusí, vše se s nima nekonečně rozebírá, nikdo je do ničeho netlačí, aby nebyla narušen jejich psych. vývoj. A přesto jsou v šesti letech opožděné. Někde sakra musí být chyba .

bre-burda ( 23. října 2016 09:16 )

Podle mé zkušenosti děti na život nepřipravujeme. Moc se rozmazlují. Hledáme stále více a více argumentů, proč něco nejde, než abychom přitlačili aby to šlo. Z podmínek ve škole mají strach, ale adrenalinové sporty a aktivity, ty jim nečiní problém. Příliš jim umetáme cestičky, to v životě pak nebude, narazí a jak myslíte, že to budou asi řešit ..?

Zobrazit celou diskusi