Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kamion smetl silničáře. Ředitelství mu na dálnici buduje naučný pomníček

Autor: mib - 
18. října 2016
19:38

Nehody z konce září kvůli nepozornosti kamioňáků způsobily smrt jednoho pracovníka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a jednoho těžce zranily. Práce na dálnici je tak pro silničáře velice riziková. Upozornit se na to snaží expozice poničené techniky na dálnicích. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl sdělil, že právě kamionoví dopravci bourají do výstražných šipek v desítkách případů ročně. Poslední dva roky spatřuje „nový“ trend v nebezpečném bočním bourání.

ŘSD zasáhly na konci září letošního roku dvě nehody při střetu kamionů se silničními pracovníky, kteří na dálnici měnili značení a prováděli běžnou údržbu. Nehoda měla dvě oběti. Rýdl varoval, že od roku 2011 se podobných střetů stalo okolo 350, z toho bylo 35 zraněných a 3 mrtví.

„V drtivé většině jsou to nárazy kamionu do naší techniky, výstražné šipky nám bourají kamiony po desítkách ročně. Měli jsme jedno černé úterý během září, v ten samý den jednoho zraněného a jednoho mrtvého,“ řekl pro Blesk.cz Rýdl. Varoval, že poslední dva roky kamiony navíc naráží do techniky také z boční strany. Pro pracovníky ŘSD jsou kamiony podle něj bezprostředně největší hrozbou.

Pietní místa smrtelných nehod

Připomínka a zároveň zdvižený varovný prst se nachází v podobě dvou expozic kousek od místa, kde se nehody staly, a to na dálnicích D1 a D5. Odpočívadla spojená s pumpou poslouží jako pietní místa i jako součást prevence nehod při práci na dálnici při provozu, uvedlo ŘSD. „Vystavíme naši nabouranou, rozbitou techniku, na kterou dáme v několika řečech stručně, co se stalo, a necháme to stát na frekventovaných místech,“ upřesnil Rýdl.

Podle něj podobně varují před nehodami také ve Francii či Německu. Nepozornost řidičů v kamionech, kteří po mnoha hodinách strávených v autě nevěnují pozornost okolním varovným značením, se ŘSD snaží zabraňovat dlouhodobě. V minulém roce podobnou expozici vystavila na dálnici D1 na odpočívadle Újezd.

Rýdl je přesvědčen, že si lidé díky těmto expozicím uvědomí, jak moc je práce na silnici riziková. V rámci dnů otevřených dveří, které se konaly na začátku září na dálnici D8, zmínil, že se právě „pomník“ ŘSD stal nejfrekventovanější expozicí. „Lidé to četli po desítkách a podařilo se, aby si uvědomili, že zatímco ti, co sedí v práci u stolu, na nehodu se ven podívají z okna. Kdežto naši lidé, co dělají na silnici, tak kolem nich jezdí kamiony stovkou,“ dodal.

Kamionům dopravní hlášení nestačí

Kromě podobných pietních míst musí ŘSD varovat před nehodami podle zákona. Mimo jiné upozorňovat na potřebu ochrany svých zaměstnanců, což podle Rýdla právě kamionoví dopravci zrovna nerespektují. „Kromě všech dopravních značení se chytily i mobilní prahy, které položíme v předpisové vzdálenosti, a v okamžiku, kdy typický kamioňák nevěnuje pozornost řízení a nevšímá si návěstí, tak potom když přejede práh, tak ho vzbudí zadrncání,“ vzpomněl jednu z možností Rýdl.

Jedním z dalších opatření jsou také směrové vysílače umístěné ve světelných šipkách, které v několika jazycích umí upozornit na rizikové místo, a to už tři kilometry před ním. Pro běžné řidiče se snaží informace posílat skrze běžné komunikační kanály jako rozhlas nebo aplikace s kamerovými záznamy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi