Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Češi utřou nos, léky dostanou cizinci. Farmaceuté varují před návrhem Běhounka

Autor: tmp - 
19. října 2016
05:40

Léková novela by v pozměněné podobě mohla ještě více ohrozit dostupnost životně důležitých léků. Toho se bojí šéf Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvoráček. Ten naráží na problematický návrh poslance a hejtmana Vysočiny Jiřího Běhounka (ČSSD), který zavádí právo pro distributora požadovat dodávky léků v rozsahu svého tržního podílu a povinnost výrobců této žádosti vyhovět.

Podle výrobců léků zákon pomůže pouze omezit export firmám, které se na něj specializují. „Ale co u těch distributorů, kteří se tím exportem zabývají, ale není to výhradně jejich činnost? To se strašně špatně určuje,“ řekl pro Blesk.cz ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu Jakub Dvoráček. Podle něj je hlavním problém fakt, že není veřejné známé, jakou část podílu distributor exportuje.

„Pokud nám někdo ukládá dodávat na základě jistého tržního podílu, který ještě není veřejně známý, tak to znamená, že vlastně výrobce bude muset poskytnout zboží i distributorům, kteří můžou zboží využít pro export, bez toho aniž by tam byla jakákoliv další bariéra,“ bojí se Dvoráček, podle kterého byl sice návrh míněn dobře, ale tak, jak je napsaný, spíše povede k ještě většímu reexportu léků.

„V momentě, kdy za mnou přijde distributor, který řekne, že má 15 % tržního podílu, a přitom víme, že distributor nemá podepsanou smlouvu s nemocnicí nebo s lékárnami a dalšími odběrateli, a víme téměř jistě, že nám to odejde z ČR, nemáme šanci se tomu bránit,“ stěžuje si farmaceut. 

Takhle odpovídal poslanec a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek v debatě Blesku:

Video  Jiří Běhounek ČSSD: 5 nemocnic v kraji zachovám.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Běhounek: Léky budou dostupné do 2 dnů

Předkladatel návrhu je ale opačného názoru. „Pozměňovací návrh upravuje novelu zákona ve prospěch pacientů a zajišťuje, že všechna potřebná léčiva získají v jimi zvolené lékárně, kde léčiva získá v reálném čase nebo kam mu budou nejpozději do dvou pracovních dnů doručena, aniž by byl nucen navštívit několik lékáren,“ řekl Běhounek. „Uleví se tak všem pacientům, zejména pak chronickým pacientům, starším a akutním pacientům a pacientům se sníženou mobilitou,“ dodal.

Pozměňovací návrh má podle něj podporu nejenom Gremia majitelů lékáren, ale i České lékárnické komory. „Protože díky němu získá lékárna právo na dodávku léčiv do lékárny nejpozději do dvou pracovních dnů, a to distributorem dle vlastního výběru. Doposud byly lékárny v dodávkách mnoha léčiv odkázány na jediného dodavatele, čímž byla narušena hospodářská soutěž,“ dodal poslanec a zároveň hejtman Vysočiny.

Výrobci: Léky se musí odebrat hned

„Já nevím, zda to kolegové analyzovali do detailu a zamýšleli se nad všemi aspekty, které to vyvolá. Jestli si lékárna myslí, že na tom bude lépe, že donutí dodávat stejně všem lékárnám, tak tohle tomu určitě nepomůže,“ míní Dvoráček.

Lékárna podle něj dostane léky pouze, když si o ně řekne zrovna v ten moment, kdy je distributor odebere. „Ale pokud si o to řekne třeba až za měsíc, kdy ten přípravek bude už dávno mimo Českou republiku, tak mu odvětí, že ho už nemá – půjde znovu za výrobcem a ten mu zase řekne, že už si odebral podle svého tržního podílu, já musím dodat i všem ostatním, ale vy už znova nedostanete,“ upozorňuje Dvoráček.

Vůbec nejhůře na tom podle něj budou v nemocnicích. V České republice se ročně distribuují léky za 70 miliard korun, z toho přípravky za zhruba 5 miliard putují do zahraničí. Jedním z důvodů je i cenová regulace, kvůli které jsou české léky jedny z nejlevnějších v celé Evropské unii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 19. října 2016 12:41 )

S tou tl mou to neberte tak vážně. Napište něco podobného na iDNES a Babišova cenzura vám zatrhne další psaní.

agfor ( 19. října 2016 12:38 )

Zřejmě si pan Běhounek chce založit firmu, která bude léky zpětně dovážet za podstatně vyšší cenu.

ellenic ( 19. října 2016 12:10 )

Takový nesmyslný návrh může napadnout jen dva blbce z ČR. Už se ani nedivím, úplatnost, kam se podíváš. Naše vlast je hodně malá, ale díky neschopným politikům má hodně velké problémy. Styďte se, udělejte něco záslužnějšího, ale nízké důchody seniorů Vás asi pánové netrápí, protože díky nehorázným platům politiků budete mít opravdu hodně velké důchody .

nicka ( 19. října 2016 11:03 )

 Za těch zasr........ných komoušů by už zodpovědná osoba visela. Neexistovalo, aby byl třeba výpadek takových běžných léků jako je Framykoin, nebo levnější varianta ATB v sirupu pro děti. Tak jásejte, cinkejte a házejte véčka do všech stran, hlavně na západ. Ale dobrý je, že už nemusíme držet tlamu, ale stejně vás nikdo neposlouchá.

moiaza ( 19. října 2016 10:06 )

 V Havlokapitalismu tomu ani jinak nemůže být. Všicjni všechno dostano, nejlépe zdrama, jen vlastní obyvatelé se musí na všechno skládat a čekat až na ně přijde řada. Pokud do té doby nezemřou.

Zobrazit celou diskusi