Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Jablek je letos víc a jsou kvalitnější, libují si na jihu Čech

Autor: ČTK, Mii - 
18. října 2016
11:40

Letošní úroda jablek na jihu Čech je lepší než ta loňská. Pěstitelé jich letos sklidí asi 10 500 tun, což je zhruba o pět až šest procent více než v roce 2015. Jablka jsou podle ovocnářů kvalitnější než po loňském suchém létě, jejich cena se nemění. Uvedl to v úterý tajemník Unie ovocnářů jižních a západních Čech Petr Leber. Unie sdružuje 50 pěstitelů jablek na jihu a západě Čech.

„Letošní sklizeň bude lepší průměr. V roce 2014 jsme na jihu Čech vypěstovali téměř 9000 tun jablek, o rok později to bylo okolo 10 tisíc tun, letos to podle současných odhadů bude o pět až šest procent více,“ uvedl Leber. „Jablka jsou velká, pěkná, navíc v lepší kvalitě než loni, kdy bylo veliké sucho,“ dodal.

Sklizeň by podle něj měla skončit se začátkem listopadu, přesná čísla bude vědět ke konci roku po celkovém uskladnění. V rámci republiky má letošní úroda jablek podle odhadů k začátku září meziročně klesnout o 23 procent na 119 373 tun. Hlavním důvodem nízké sklizně jsou jarní mrazy.

Idared a Jonagold jako trhák

„Teď trhám Idared a Jonagold, to jsou krásná jablka, velice pěknou úrodu měla odrůda Topaz, chutná byla Rubinola, ale špatně se zatím vybarvují jablka Lipno, tam se sklizní raději čekáme,“ uvedl Leber.

Jablka v průměru větší než sedm centimetrů se mohou prodávat jednotlivě. Plody větší než 5,5 centimetru se dávají do dvoukilových balení. Menší míří do moštáren. Loni se výkupní ceny v moštárnách pohybovaly mezi třemi a čtyřmi korunami za kilogram.

„Letos se ceny nepřehouply přes dvě koruny. V Polsku a v Německu byla velká nadúroda, navíc ve středních Čechách jablka poničily kroupy, takže jsou vhodná jen k moštování,“ dodal Leber. Do velkoobchodů se jablka prodávala za deset až 15 korun. Většina jablek z jižních Čech se vyváží do zahraničí, tento rok většinou do Rakouska.

Chelčice jako jablečné centrum

Na jihu Čech jsou tři oblasti, kde se jablka pěstují nejvíce a kde má jejich pěstování dlouhou tradici - Chelčice na Strakonicku, Krtely a Lhenice na Prachaticku.

Největší pěstitel jablek na jihu Čech – chelčická Zemcheba – bude mít sklizeno na konci října. Letošní úroda bude o pět až deset procent nižší, než byla ta loňská. Zatímco letos sklidí odhadem mezi 2400 a 2500 tunami, loni to bylo 2800 tun.

„Z toho asi 60 procent prodáme do velkoobchodu. Zbytek používáme pro průmyslové zpracování, kdy z jablek vyrábíme sirupy, džusy, pyré, dřeně, jablkové kapsičky,“ uvedl Jaroslav Muška ze společnosti. Zemcheba má 100 hektarů jabloňových sadů. „Letos je kvalitní Rubín, Idared a Bohemia,“ řekl. Zemcheba prodává jablka v podnikové prodejně v Chelčicích, ceny se pohybují od osmi do 15 korun za kilogram, což je stejná cena jako loni.

České ovocnářství se dostává do stále větší krize, plochy ovocných sadů v zemi letos klesly o dalších osm procent na necelých 14 250 hektarů. Za poslední dva roky ubylo zhruba 17 procent sadů. Důvodem kácení sadů je ztrátovost ovocnářství způsobená pádem cen ovoce po zavedení ruského embarga na dovoz ovoce z EU před dvěma lety.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi