Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Beruščí útok: Brouci hledají úkryt na zimu, stovky jich obalily fasády

Autor: bud - 
16. října 2016
19:38

Doslova nájezdy berušek v těchto dnech zažívají obyvatelé některých obcí v okolí Prahy. Kvůli blížícímu se ochlazení si tito brouci hledají bezpečná a suchá místa, kde by mohli přečkat zimu. Stovky jich lezou po zdech a okny se snaží dostat i do domů.

Podle entomologů není tento jev ničím výjimečný a objevuje se prakticky každý rok. Slunéčka, nejčastěji ta nepůvodní, pocházející z Asie, hledají ukryt, kde by mohla přečkat zimu. Vybírají si teplejší místa s ideální vlhkostí, nejčastěji proto zalézají do spár mezi cihlami a do zateplených domů.

Video: Podívejte se na „beruščí invazi“:

Video  Berušky hledají úkryt na zimu. Zn.: Ve velkém!  - Blesk, Hudba: Battle Intimate, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Nálety berušek netrpí jen středočeské obce, v minulých letech jim čelili obyvatelé jižní i severní Moravy. Například loni se hejna objevila v Hradišti na Znojemsku, kde berušky pokrývaly stěny budov, lezly dovnitř a létaly do vlasů.

Na berušky by si lidé měli dávat pozor. Při ohrožení totiž vypouštějí tekutinu, kterou likvidují své nepřátele, a mohou tak způsobit alergickou reakci.

Slunéčka mají na nalezení přezimovacího úkrytu nejvyšší čas. Podle meteorologů se průměrné denní teploty v Česku budou v příštích dvou týdnech pohybovat kolem 11 stupňů Celsia. Na konci října se ale začne ochlazovat a v půli listopadu už bude přes den kolem sedmi stupňů.

dandova ( 18. října 2016 08:41 )

Já na ně nadávám, protože většinou vytlačily ty naše hezounké. Ale nezabíjím je.

spania ( 17. října 2016 12:44 )

Zrovna včera jak bylo hezky byly nálety berušek i na Karlovarsku.Naposledy lítaly takhle na konci září a teď je asi vytáhlo sluníčko.Je to tak každý rok.Lítají všechny-naše hezké české,ošklivé černé i různě namíchané.Mám je ale ráda a nevadí mi to

dandova ( 17. října 2016 09:21 )

Ne, to nejsou naše roztomilé berušky, ale nějaká napodobenina havěť z Číny.

naidka ( 17. října 2016 08:36 )

V souvislosti s beruškami jsem si vzpomněla na jednu známou, která chodila do keramického kroužku a odtud mi donesla dárek. Byl to velký bílý hrnek s uchem a na něm asi deset červených plasticky vystouplých berušek. Známá věděla to, že berušky jsou sedmitečné, ale nevěděla, že v přírodě je všechno souměrné, tak na každou berušku pečlivě namalovala sedm černých teček, ale tak, že měly na jedné krovce tři tečky a na druhé čtyři . Hrnek mám na čestném místě v kuchyni.

soorry ( 17. října 2016 07:59 )

na prvním obrázku je slunéčko sedmitečné, to je správné, ale dál jsou ty americké, ty jsou mrchy, požírají ty naše a smrdí.

Zobrazit celou diskusi