Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kuličky pro Bubble Tea s nebezpečnou látkou zadrželi v Česku. Dětem šlo o zdraví

Autor: ula, ČTK - 
13. října 2016
16:15

Státní potravinářská a zemědělská inspekce (SZPI) spolu s Celním úřadem zadržela tři a půl tuny želé kuliček pro přípravu oblíbeného nápoje Bubble Tea. Kuličky obsahovaly nepovolenou látku, která by především dětem mohla způsobit dechové potíže. Firma Bubbleology, která patří k největším prodejcům tohoto nápoje u nás, se od zásilky distancovala.

Zásilka želé kuliček byla určena pro Středočeský kraj. Odesílatelem zásilky do ČR byla tchajwanská společnost Sun Yea International.

Zásilka o celkovém množství 3 456 kg, čítající 11 příchutí želé kuliček, obsahovala dle informace na obalech nepovolenou přídatnou látku konjak (E 425).

Konjak je látka, která se podle webu www.zdravapotravina.cz využívá v potravinářství jako zahušťovadlo, želírující látka, emulgátor, stabilizátor nebo složka povrchových filmů. Přidává se do polévek, omáček, majonéz a džemů.

Dechové potíže u dětí

„Je to látka, která není v Evropské unii povolena pro cukrovinky. Je to z toho důvodu, že tato látka má schopnost ve vlhkém prostředí bobtnat, takže kdyby došlo k nedostatečnému rozkousání a polknutí, zvláště u dětí, tak může právě vlivem bobtnání v trubici dojít k dechovým potížím,“ řekl Blesk.cz mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

„Každý prodejce, který prodává Bubble Tea musí zajistit, že všechny potraviny, které prodává, jsou v souladu s požadavky zákona,“ doplnil Kopřiva. Pokud by obchodník prodával cukrovinku s touto nebezpečnou látkou, bylo by to v rozporu se zákonem.

Bubble tea je nápoj, který vznikl právě na Tchaj-wanu a říká se mu také perlivý či bublinkový čaj. Vyrábí se smícháním mléka s čajem, ovocným sirupem a cukrem. Čaj se podává studený. Oblíbený je právě ten, do něhož se přidávají želé kuličky s různou příchutí.

Bubbleology: Zásilka nebyla naše

K zadržení zásilky se vyjádřil Jaroslav Švadlenka, Country Manager českého zastoupení značky Bubbleology, která patří v Česku k největším prodejcům tohoto čaje.

„S uvedenou zásilkou surovin nemáme nic společného, absolutně se od ní distancujeme. Tato zásilka není určena pro výrobu čaje Bubbleology. Kuličky do čajů Bubbleology dodává prověřený dodavatel POSSMEI International Co. Ltd., který je auditován přímo naší centrálou v Londýně. S dodavatelem zmíněným v médiích jsme nikdy nebyli ani v kontaktu. Všechny naše ingredience procházejí přísnými dovozovými testy v Německu i České republice,“ uvedl  Švadlenka.

 

 

 

hanka666 ( 13. října 2016 23:19 )

V obchodáku jsem šla kolem jejich stánku, byla tam fronta mladých lidí a děcek. Se mi protočily panenky, vždyt ten hnus barevnej stál necelou stovku

Zobrazit celou diskusi