Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bojový dril, málo spánku a vymýšlení pastí. Česko si cvičí elitní vojáky

Autor: bud - 
14. října 2016
05:32

Extrémní fyzické zatížení, nedostatek spánku, odloučení od rodiny nebo třeba zákaz mobilních telefonů. Celkem 27 dnů pod naprostým tlakem musí vydržet voják, který chce úspěšně absolvovat nejnáročnější výcvik: Komando. V těchto dnech ho pořádá česká armáda a velitel už teď tuší, že přibližně polovina vojáků ho nezvládne dokončit. Loni bylo úspěšných jen osm.

„Je to o potu, dřině, přemýšlení a rozhodování ve velmi krátkých časových okamžicích,“ popsal pro Blesk.cz major Robert Zahuranec to, jak vypadá nejnáročnější český armádní výcvik. Jako velitel kurzu má v tuto chvíli na starost 17 zájemců z řad vojáků, kteří prošli náročným výběrovým řízením a dostali šanci ukázat, jestli vydrží 27 dnů absolutního nasazení.

Už samotné výběrové řízení, trvající bezmála dva týdny, dokáže dostat zájemce na dno jejich sil. Překážková dráha, osmikilometrový běh s naloženým batohem, potom 20kilometrový přesun se zátěží vážící 20 kilo a orientační běh v terénu nebo střelba. To vše bez energetických nápojů či jiných povzbuzovacích prostředků.

Bojový dril i stesk po rodině

Polovina zájemců sítem neprojde a vrací se ke svému útvaru. Ostatní dostanou menší oddych a učí se zacházet s výbušninami. A pak začíná bezmála měsíční vysilující „zápřah“ samotného výcviku. „V prvním týdnu absolvují taktiku překonávání vodní překážky a opakování bojových drilů,“ říká Zahuranec. Kdo to fyzicky nezvládne nebo nedosáhne požadovaných výsledků, okamžitě končí.

Zbylí vojáci pak postupují do dalších kol, kde se učí vymyslet léčku a přepadnout protivníka. Všechno simuluje skutečné bojové podmínky, akce probíhá v terénu a všichni podléhají vysilujícímu fyzickému i psychickému tlaku.

„Cvičící jsou několik dnů v terénu, kde plní bojový úkol. Po návratu na základnu jsou zpravidla hned přeúkolováni, takže mají minimum času na spánek před tím, než znovu vyrazí,“ vysvětluje major Zahuranec. Podle něj někteří trpí nejen nedostatkem spánku, ale třeba i tím, že se nemohou vidět s rodinou.

Každý rok se do kurzu dostane jen 40 až 50 procent zájemců, další přibližně polovina potom obvykle „odpadne“ při samotném výcviku. „Minulý rok dokončilo osm absolventů,“ říká šéf výcviku. Ti úspěšní však získají dostatečné zkušenosti, aby mohli velet vojenským bojovým jednotkám o několika desítkách vojáků. „Cílem je rozvinout rozhodovací velitelské dovednosti pod fyzickým a psychickým tlakem v podmínkách bojové činnosti,“ dodává.

tgbg ( 15. října 2016 08:14 )

Dobře, to je dobře. Hladový ruský fašista číhá!!!!

zvonik54 ( 14. října 2016 08:10 )

 Akční nadrženci, kteří pro prachy touží hloupě zemřít za NATO, tak ať ve válce klidně zařvou. Nejhorší ovšem je, že svou hloupou iniciativou ženou do války i nás, slušné občany a vlivem naší volené politiky mají tito válkychtiví ranaři snahu NÁS v jejich válce nechst vychcípat podle scénáře NATO.

cid2000 ( 14. října 2016 06:15 )

 Tyto jednotky slouží pouze zájmům USA a jejím bojovým operacím!!Neslouží v žádném případě naší ČR!!! Naše armáda je v troskách!!! Nemáme dostatečnou PVO,nemáme skoro žádné protiletadlové rakety s dosahem do 20km(zásoby na jeden den boje),nemáme žádné raketomety s dosahem 80-90km jako je např. Typ Smeršť!!!Máme pouze trapné Uragany,grady, a Dany s dosahem max.30-40km,nemáme zbraně ani munici pro 1-2 milióny případně mobilizovaných odvedenců jako bylo dříve ve skladech CO atd.Vše rozkradené a rozprodané teroristům ISIS přes USA!!!Nemáme skoro žádné rakety pro naše letadla!!Jen 24ks raket AMRAAM!!Ubohé! Nemáme zásoby pro obyvatelstvo!!Nemáme nic!!!A tohle divadlo speciálů je hezké,ale k ničemu. Nejsme schopní přepravit ani tank!Se musí rusové smát!!Herec nemá ponětí co rozhoduje válku!!! Máme jen pár trapných dětských dronů.Pecka modelář nebo Alza jich má vice a levnější oroboha!!!!atd a atd.

Zobrazit celou diskusi