Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Úklid parků i čištění ptačích budek. Tisíce dobrovolníků uklidí Česko

Autor: bud, ČTK - 
13. října 2016
07:04

Tisíce dobrovolníků v celé České republice budou počínaje dneškem po 72 hodin zvelebovat své okolí, pomáhat druhým nebo přírodě. Naplánováno mají přes 570 akcí, mezi kterými jsou například úklidy lesů, parků, dětských hřišť a školních pozemků, výsadby stromů a keřů, zkrášlování autobusových zastávek nebo čištění ptačích budek. Někde si dobrovolníci naplánovali sběr kaštanů pro lesní zvěř a někde návštěvu seniorů.

Akci pořádá popáté Česká rada dětí a mládeže, jejímž cílem je zapojit do ní co nejvíce mladých lidí, přimět je k dobrovolné práci pro své okolí a ukázat, že mohou ve svém okolí změnit věci, které se jim nelíbí. Patronát nad letošním ročníkem převzala tenistka Karolína Plíšková, režisérka Alice Nellis, herci Veronika Kubařová a Matyáš Valenta.

Projektu se mohou účastnit jak mladí lidé, tak i rodiče s dětmi, neziskové organizace nebo neformální skupiny. Stejně jako v předchozích letech ale organizátoři počítají, že mezi dobrovolníky budou hlavně děti ze školních tříd, z kamarádských part a různých spolků.

Loni se do projektu s názvem 72 hodin – Ruku na to zapojilo přes 29 tisíc dobrovolníků, kteří pracovali na 620 akcích. Letos svou účast tři dny před dnešním zahájením projektu avizovalo na 28 tisíc lidí. Už tradičně nejvíce dílčích projektů nahlásili podle organizátorů v Jihomoravském kraji, následoval Středočeský, Ústecký a Moravskoslezský kraj.

Celý projekt oficiálně zahájí dnes dopoledne akce České rady dětí a mládeže v Malé Šárce v Praze 6, kde budou dobrovolníci pracovat na obnově turistického altánu. „Čeká nás oprava střechy, betonovaní, výměna zchátralých dřevěných částí objektu. Jsou to i práce odborné, proto nám s rekonstrukcí pomůžou i Lesy hlavního města Prahy,“ uvedl místopředseda rady Ondřej Šejtka.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi