Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pracanty z Ukrajiny potřebujeme, Češi „makat“ nechtějí, shodují se průmyslníci

Průmysl poptává dělníky ve velkém (ilustrační foto).
Průmysl poptává dělníky ve velkém (ilustrační foto).  (Autor: archiv Blesku)
Autor: mib - 
11. října 2016
21:30

Přijímání žádostí na pracovníky z Ukrajiny je v Česku v plném proudu. Ministerstvo průmyslu a obchodu přijalo od srpna téměř tisícovku pracovníků z bezmála dvou set českých firem pro středně kvalifikované i vyšší pozice. Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) stát nevede studenty oborů k práci. Odbory by kapacity čerpaly na úřadech práce. Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák tvrdí, že jsou ale lidé na dávkách rádi. Tripartita projedná další řešení za týden.

Na konci srpna přijala vláda návrh ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) na vyřízení většího množství žádostí o zaměstnanecké karty pro kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny. Od té doby se podle informací ministerstva žádosti nezastavily a režim se osvědčuje.

„Jen k 10. říjnu bylo do tohoto režimu zařazeno 759 osob z 96 českých firem. Pokud jde o projekt Ukrajina pro vysoce kvalifikované zaměstnance, který běží od listopadu 2015, tam je zařazeno momentálně 184 osob z 87 firem,“ řekl mluvčí resortu průmyslu František Kotrba pro Blesk.cz. Kvóty byly dokonce pro říjen zvýšeny ze 170 na 320 a už jsou naplněny, připojil Svaz průmyslu a dopravy.

„O získání ukrajinských pracovníků nízko a středně kvalifikovaných je mezi firmami enormní zájem. Za srpen a září od zahájení projektu pod názvem Režim Ukrajina se v podnikatelské sféře výrazně rozšířila informace a zvýšila se poptávka,“ řekl pro Blesk.cz mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Milan Mostýn. Podle něj místa oproti obavám nezaplňuje pouze několik málo firem a zájem nejeví pouze členské podniky.

Čeští nezaměstnaní měli šancí dostatek

Odbory v srpnu přitom doporučovaly lépe zapátrat v řadách nezaměstnaných z Česka. Udávali, že je plně uplatnitelných víc než sto tisíc, tedy téměř tolik, kolik český trh vyžaduje. Hospodářská komora je ale přesvědčená, že šancí dostali víc než dost.

„Nabídka pracovní pozice je po dobu třiceti dní vyvěšena na vývěsní desce místního úřadu práce a až ve chvíli, kdy není pozice obsazena, a tedy není o pracovní místo v tuzemsku projeven zájem, je možné, aby firma žádala o obsazení místa prostřednictvím zmíněného projektu. Nehrozí tedy, že by pracovníci ukrajinské národnosti ,brali’ práci Čechům,“ upřesnila mluvčí Hospodářské komory Karolína Sadílková.

Pochybnosti odmítl také prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. „Doufám, že vláda brzy udělá rozklad těch 385 000 lidí bez práce. Že nám řeknou pravdu, že skoro 100 000 z nich jsou na sociálních dávkách a jsou tam rádi. Dalších zhruba 80 000 spadá do šedé ekonomiky. Většina ze zbývajících uchazečů buď nemá odpovídající kvalifikaci, nebo jsou tak trochu nemocní,“ opřel se Hanák ostře do problematiky na Mezinárodním strojírenském veletrhu pořádaném v minulém týdnu v Brně.

Tripartita projedná další strategii

Odstranění nerovnováhy na českém trhu práce bude řešit tripartita v příštím týdnu. Mimo jiné na otázky spojené se zaměstnáváním pracovníků z jiných zemí by měla hledat odpovědi. Mimo jiné i v materiálech resortu Michaely Marksové (ČSSD), která navrhuje situaci řešit rekvalifikacemi nebo podporou flexibilní organizace práce.

Babiš na brněnském veletrhu zkritizoval odloučení průmyslu a ekonomiky od vzdělávání. „Nemáme duální systém, v tomto směru stát selhal. Nemáme dostatek lidí, kteří jdou na řemeslo, nemáme učňovské školství i průmyslovky. Některé firmy dokonce omezují výrobu, neboť lidé, kteří jsou jim nabízeni, patří k nepoužitelným,“ podotkl Babiš.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ale vidí řešení v získávání pracovníků v kulturně blízkých zemích. „Musíme hledat možnosti, jak najít pracovníky v zahraničí. Teď je čas, abychom se v listopadu sešli se zaměstnavateli, jaké je řešení pro přísun Ukrajinců a vydávání pracovních karet,“ upřesnil záměr vlády Sobotka.

soda ( 4. února 2018 17:03 )

carmin....uplna pravda, porad se keca, ze cizinci sem jezdi kupovat leky, protoze to tu mame levnější, ovsem pro ně, vzhledem k nasim vydelkum, proti jejich, primatorum, hejtmanum, poslancum a mnoha jinym zbytecnym flakajicim se politikum, senat nevyjimaje, si pridavaji tissice a na "ty dole" zvysoka kaslou, 89 rok byl strasny omyl, kde brali komunisti na zdravotnictvi a vse okolo, kdyz tihle stale maji nnedostatek, jenom ale pro ty dole, sami sebe neosidi a vubec se nestydi, dneska lezou ministři z jednoho ministerstva na druhe, aniz by se vedelo, jestli k tomu maji odbornost, do nebe volajici je ministryně obrany, hrůza a podobnych katastrofalnich pochybeni je tu mnoho. Ale oni ssi o sobe mysli, jak vsemu rozumi, dalsi pripad je i Stropnicky, jsou to lide vseho schopni hlavne, aby byli u koryt, velky omyl ten r. 89!

zada ( 18. října 2016 08:51 )

Bociane, ve všem souhlasím!!!! Ať si páni průmyslníci nejdřív šáhnou na svědomí.... je vůbec hnus, že se čeští průmyslníci takhle chovají k vlastnímu národu, o těch cizácích nemluvím, tam je to cílené!!!!!!

Bocian ( 12. října 2016 08:54 )

To je zase další extrémně tendenční článek z dílničky Blesku. Kdyby naší zaměstnanecké chudině platily německé, holanské, francouzské, atd.. firmy za stejnou práci ve stejných fabrikách, supermarketech stejně jako u nich doma, tak u nás bude nezaměstnanost skoro nulová. Protože pak by se pracovat vyplatilo. Ale makat jako otrok v těchto firmách 170 hodin měsíčně za 12000,-Kč hrubého - to je výsměch a pohrdání českým zaměstnancem. Nehledě na nedodržování zákoníku práce, šikanu a neplacení přesčasů a porušování BP. A než by čecha normálně zaplatili aby nemuse živořit, tak se rozhodli vykořisťovat ukrajince. Hnus!

jakeline ( 12. října 2016 06:04 )

Ukrajinci jako levna pracovni sila idealni ještě ze existuji

brum ( 12. října 2016 00:00 )

 My nepotřebujeme pracanty z Ukrajiny,my potřebujeme udělat pořádek u nás doma!!!Je něco prohnilého ve státním režimu,kdy si poctivě pracující nevydělá na životní potřeby rodiny.Přes nedostatek kvalifikovaných pracovníků - KDO MĚL ZÁJEM NA LIKVIDACI UČŇOVSKÉHO ŠKOLSTVÍ? - by se našlo dost lidí,kteří by tato místa mohli obsadit.Ale ne za těchto PLATOVÝCH a SOCIÁLNÍCH podmínek.Pokud se to někomu nebude pozdávat tak jenom tolik : Když se mohou šprajcovat lékařští milionáři( při srovnání ze západem),proč stejné právo nemají i ostatní profese?

Zobrazit celou diskusi