Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češi už nebudou „zaostalí“? Do 4 let mají mít všichni superrychlý internet

Autor: sou - 
7. října 2016
18:15

Do čtyř let by každá domácnost měla mít vysokorychlostní internetové připojení. Alespoň to vyplývá ze schváleného zákona o opatřeních ke snížení nákladů na budování elektronických komunikací a obsahuje to také Národní plán rozvoje sítí nové generace. Podle Svazu průmyslu a dopravy České republiky je to i přínos pro internetové operátory, kteří mohou díky dotačnímu programu ušetřit až třicet procent nákladů na budování infrastruktury.

Po náročných jednáních se konečně vládě podařilo schválit nejen zákon o opatřeních ke snížení nákladů na budování elektronických komunikací, ale také Národní plán rozvoje sítí nové generace. „Po více než ročním vyjednávání se nám tak podařilo učinit zásadní krok v odblokování základních podmínek pro výstavbu rychlého internetu v ČR a teď už chybí jen málo k tomu, aby byla skutečně zahájena – a to i s přispěním nemalých prostředků z evropských fondů,“ uvedla k rozhodnutí členka představenstva SP ČR s gescí pro digitální ekonomiku Milena Jabůrková.

Schválení obou důležitých materiálů je podle ní přínosem například pro internetové operátory, kteří budou moci na své investice využít kofinancování z evropských fondů pomocí Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) s názvem Vysokorychlostní internet. Ten podporuje například zřizování nové nebo rozšiřování stávající infrastruktury pro vysokorychlostní přístup k internetu využitím optických prvků nebo vytváření pasivní infrastruktury pro podporu budování sítí zejména v lokalitách předpokládaného budoucího stavebního rozvoje. 

Jednotné informační místo nakonec spadá pod ČSÚ

„Na základě Národního plánu dojde ke zvýšení míry dostupnosti kvalitního vysokorychlostního připojení domácností a podnikatelů k internetu, které v konečném důsledku pozitivně ovlivní hospodářský růst České republiky a přispěje ke zvýšení konkurenceschopnosti českých podnikatelů,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). 

Evropská směrnice vyžaduje i takzvané jednotné informační místo, které má mít kontrolu nad internetovými sítěmi v Česku. Původně si na něj dělalo nárok ministerstvo vnitra, nakonec bude ale umístěno na Českém telekomunikačním úřadu (ČSÚ). 

„Kompetenčně i zázemím tato agenda přísluší ČTÚ a příslušná směrnice neukládá nutnost zřizovat novou instituci, organizaci či přesouvat kompetence mimo rezort Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, které má celou agendu na starosti,“ uvedla členka představenstva Hospodářské komory ČR a předsedkyně Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ČR Hana Továrková

Do roku 2020 by měli mít všichni obyvatelé vysokorychlostní připojení

Stát tak může podpořit rozvoj sítí elektronických komunikací prostřednictvím podpory veřejných zdrojů, která musí být směřována pouze do lokalit, ve kterých selhávají tržní mechanizmy, aby nedošlo k vytěsnění soukromých investic. Druhým nástrojem je odstraňování legislativních a jiných bariér, které brání v budování sítí elektronických komunikací. Tyto dva nástroje tvoří páteř Národního plánu rozvoje sítí nové generace. 

Podle výsledků statistického šetření v roce 2015 bylo počítačem a přístupem k internetu vybaveno více než 3,1 milionu českých domácností (73 %). Budování sítí nové generace se předpokládá prostřednictvím investic soukromého sektoru a s podporou z veřejných zdrojů tak, aby do roku 2020 měli všichni obyvatelé možnost vysokorychlostního připojení rychlejšího než 30 Mbit/s a aby nejméně polovina domácností měla možnost internetového připojení s rychlostí 100 Mbit/s a více.

krtek. ( 7. října 2016 19:17 )

Jo v nabidkach jsou super rychle internety, napriklad u UPC, platim za 200mbit a k tomu mi dodaji 100mbit modem ? asï maji nejake čínské bity...

Zobrazit celou diskusi