Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zatímco si kluci hrají, holky uklízejí: Děvčata tráví domácími pracemi o 40 % více času než chlapci

Zatímco si kluci hrají, holky uklízejí: Děvčata tráví domácími pracemi o 40 % více času než chlapci.
Zatímco si kluci hrají, holky uklízejí: Děvčata tráví domácími pracemi o 40 % více času než chlapci.  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
7. října 2016
06:44

Děvčata tráví neplacenými domácími pracemi o 40 procent více času než chlapci. Ve světovém měřítku představuje tento rozdíl 160 milionů „extra“ hodin denně. Uvádí se to ve zprávě Dětského fondu OSN (UNICEF), o níž dnes informovala stanice BBC na svém webu.

Dvě ze tří dívek vaří a uklízejí, každá druhá obstarává v domácnosti vodu a dříví na topení. Vykonávají také méně viditelné domácí práce, například se starají o mladší děti anebo naopak o nejstarší členy rodiny.

Podle zprávy toto dodatečné pracovní zatížení se s věkem zvyšuje: pěti- až devítiletá děvčata stráví domácími pracemi o 30 procent více času než jejich vrstevníci, zatímco v případě čtrnáctiletých dívek jde už o 50 procent.

Nejvíce času domácími pracemi stráví dívky ve věku mezi deseti až 14 lety v Somálsku, a to 26 hodin týdně. Výrazný rozdíl mezi pracovním nasazením chlapců a děvčat v domácnosti panuje také v Burkině Faso a Jemenu.

Úkoly jako donášení vody a dříví mohou dívky vystavit většímu nebezpečí sexuálního násilí, upozornila zpráva UNICEF.

„Děvčata přicházejí o významné možnosti vzdělávat se, růst či prostě si užít dětství,“ uvedla hlavní poradkyně UNICEF pro genderové záležitosti Anju Malhotraová. „Tato nespravedlivá dělba práce mezi dětmi rovněž po generace zachovává stereotypy a dvojí zátěž žen a dívek (v práci a domácnosti),“ dodala.

Zpráva zahrnuje také údaje o násilí, dětských svatbách či ženské obřízce.

bre-burda ( 7. října 2016 10:27 )

Ano. To je tak když se stavba domu, opravy jeho vnitřních zařízení, opravy auta, práce na záhumenku mezi domácí práce nepočítají. Pak, halt, chlapci domácí práce nemohou vykonávat.

Samo ( 7. října 2016 10:09 )

Zase kecy o ničem. Odjakživa i za našich dědů tomu tak bylo. Ženská, která se nenaučí jako holka vařit a uklízet, je k ničemu. Kluci mají zase pomáhat při práci venku- na zahradě, v dílně, při chystání dříví na zimu a podobně. Neříkám, že by chlap neměl umět i domácí práce, ale starat se o domov a to aby byl uklizený a útulný, bylo vždy výsadou ženy.

dumik ( 7. října 2016 08:28 )

vidímě to i našich rodinách... dívky pracvují a kluci lenoší

Zobrazit celou diskusi