Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Experti „cepovali“ těhotné Češky: Učili je vařit a omezovat alkohol i kouření

Autor: sou - 
6. října 2016
20:30

Evropský projekt „Společně“ se v několika městech EU zaměřil na těhotné a kojící ženy. Odborníci je v jeho rámci učili nejen zdravě jíst, ale radili jim i na co si dávat na obalech potravin pozor. Z 1300 účastnic v České republice jich údajně více než polovina o třetinu snížila konzumaci alkoholických a slazených nápojů a 3 % z nich také přestaly v průběhu projektu kouřit.

Za Českou republiku byl hlavním řešitelem nutriční tým Thomayerovy nemocnice v Praze. Do evropského projektu Společně, který se zaměřil na podporu správného životního stylu u těhotných a kojících žen, se v Praze zapojilo téměř 1300 účastnic, z nichž většina uvedla, že pro ně byl velkým přínosem.

„V rámci skupinových aktivit, které projekt Společně svým účastnicím přinesl, se maminky mohly dozvědět například to, jak správně nakupovat či vařit. Proběhla také řada seminářů a cvičení, které ženy naučily, jak správně dodržovat životosprávu v období těhotenství a kojení,“ říká koordinátorka projektu za Českou republiku a nutriční terapeutka z Thomayerovy nemocnice Jitka Tomešová.  

Pozitivem projektu je snížení konzumace alkoholu u více než poloviny účastnic

„Projekt nás neuvěřitelně motivoval,“ shodly se například romské maminky, které se do projektu zapojily. „Dalo nám to něco nového, třeba cvičení po porodu. Nutriční terapeutky nám poradily, jak máme vařit a z čeho, jak nakupovat,“ říká Markéta Bodyová z Nízkoprahového klubu Královská louka na pražském Smíchově. Nejvíce si však romské maminky pochvalují, že je projekt naučil dodržovat životosprávu, a to jak svou vlastní, tak jejich dětí.  

Tři ze čtyř žen uvedly, že se díky aktivitám Společně cítí výrazně lépe. Jedním z pozitiv projektu je například to, že 62 % účastnic v období těhotenství a kojení snížilo o 32 % konzumaci alkoholických a slazených nápojů a 3 % z nich také v průběhu projektu přestaly kouřit. Čtrnáct procent matek pak díky Společně začalo více vařit domácí jídla. 

„Více než pětina z nich dokonce uvedla, že informace, které získaly prostřednictvím projektu, nezískaly nikde jinde a podle poloviny z nich byly pro ně informace jednoznačně přínosné a srozumitelné, “ upřesnila Tomešová. 

Odborníci radili matkám i čeho si všímat na obalech potravin

„Projekt Společně na mě od začátku působil jako ucelený projekt, ve kterém maminky mohly nasbírat spoustu odborných znalostí, praktických rad a dovedností, jak co nejlépe podpořit zdraví své a svého miminka. Ráda jsem se tedy aktivně zapojila do aktivity nakupování a učila maminky, jak si co nejlépe vybrat v široké nabídce potravin, co sledovat na jejich obalech, jaké potraviny upřednostňovat,“ říká Margareta Iliopulosová z nutriční poradny FitBee, která se na projektu rovněž podílela. 

Projekt Společně financovaný z fondů Evropské unie probíhal od letošního srpna například v britském Manchesteru, Odense a Koldingu v Dánsku, v bulharské Varně anebo v Murcii ve Španělsku. Tým v každém státě tvořily nejen porodní asistentky a zdravotní sestry, ale také lékaři, nutriční terapeuti nebo sociální pracovníci. Zvláštní pozornost kladl na matky ze sociálně znevýhodněných skupin. Veškeré aktivity v rámci tohoto pilotního projektu byly poskytovány ženám zdarma.