Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Praktici: Chceme větší pravomoce, nemáme přehled o svých pacientech

Autor: Daniela Soukalová - 
15. října 2016
19:25

Neefektivita nebo velká finanční zátěž pro zdravotní systém – to je podle Svazu zdravotních pojišťoven České republiky momentální situace spojená s omezením kompetencí praktických lékařů. Ti mnohdy prý nemají informace o tom, za jakým specialistou pacienti docházejí, jaká vyšetření podstupují nebo jaké jim byly nasazeny nové léky. Jako příklad správného systému uvádějí ten ve Velké Británii.

Momentálně mohou Češi se svým problémem navštívit ambulantního specialitu dle svého uvážení nebo se obrátit na více lékařů se stejnou specializací. Praktický lékař pak nemá informace o tom, kam jeho pacient chodí, jaká vyšetření už absolvoval a jaké nové léky začal užívat. Důsledkem této praxe je nejen finanční zátěž pro zdravotní systém a nízká efektivita pro pacienta, ale i nemožnost praktického lékaře cíleně koordinovat pacientovu léčbu. 

Přitom právě praktičtí lékaři mají nejlepší předpoklad k tomu, aby správně vyhodnotili pacientův stav a jako průvodce jim pomáhali a sledovali jeho docházení za ambulantními specialisty. „Model řízení přístupu ke specializované zdravotní péči dobře funguje například ve Velké Británii, kde mají praktičtí lékaři nesrovnatelně větší kompetence než naši praktici. Není důvod, proč by jejich čeští kolegové nemohli vykonávat totéž,“ říká předseda zdravotní sekce Svazu zdravotních pojišťoven ČR Pavel Frňka.

Rozšíření pravomocí praktiků prý může do oboru přivést i mladé absolventy  

Posílení role praktických lékařů by prý mohla navíc pomoci podpořit atraktivitu tohoto povolání pro mladé absolventy a částečně tak řešit stále se zvyšující průměrný věk praktických lékařů. Navíc ničím neomezený přístup k jakémukoliv lékaři není pro pacienta žádnou velkou výhodou.  

„Současné zdravotnictví můžeme označit jako superspecializované, což ale nutně není vždy pro pacienta výhodou. Příkladem budiž pacient, který s bolestí hlavy navštíví neurologa, přičemž pacientův problém může pramenit ze špatného držení těla nebo sedavého zaměstnání a vyžaduje si správnou spolupráci praktického lékaře s ortopedem a fyzioterapeutem. A právě v tom tkví výhoda praktického lékaře, který by měl pacienta nejen léčit, ale i koordinovat péči ostatních,“ potvrzuje Frňka.  

Rozšíření pravomocí by se mohlo týkat i závažných chronických civilizačních onemocnění 

Žádoucí změnou by podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven České republiky Ladislava Friedricha bylo rozšiřování výkonové složky úhrad u praktických lékařů. Týká se to především preventivní péče a léčby chronických onemocnění. 

„Jde hlavně o některé výkony laboratorní a o péči o závažná chronická civilizační onemocnění, jako je diabetes nebo vysoký krevní tlak. Zájem o převzetí větší zodpovědnosti za léčbu o chronické pacienty, jako jsou diabetici, se však v dosavadních pilotních projektech týká jen části praktických lékařů,“ míní Friedrich. 

Podle ministerstva zdravotnictví by měl ve vlastním zájmu pacient informovat svého praktika

Podle ministerstva zdravotnictví by ve svém vlastním zájmu měl informovat praktického lékaře především pacient. Navíc tato povinnost plyne přímo ze zákona. „Stejný právní předpis zároveň ukládá každému poskytovateli zdravotních služeb předat registrujícímu praktickému lékaři zprávu o poskytnutých zdravotních službách,“ upřesnila pro Blesk.cz mluvčí rezortu Ladislav Šticha.

Podle něj se ale ministerstvo pochopitelně snaží přístup k informacím dále zefektivňovat, aby nedocházelo k duplicitnímu poskytování zdravotních služeb a jejich nedůvodnému hrazení ze systému veřejného zdravotního pojištění. Usnadnění by v tomto směru měla přinést i připravovaná „elektronizace zdravotnictví“. „Nedomníváme se, že by uvedená problematika měla mít zásadní vliv na rozhodování mladých lékařů o tom, zda budou vykonávat praktické lékařství,“ uzavřela Šticha.

Zobrazit celou diskusi