Hugo je vůči návštěvám opatrný. Nedůvěřivě se rozhlíží, focení se mu nelíbí. Nakonec ale pookřeje. „Je dominantní, má svou hlavu. Pokud by se našel domov, potřeboval by dům se zahradou. Aby se do sytosti vyřádil,“ tvrdí jedna z deseti zdejších ošetřovatelek Lucie Procházková.

V útulku na okraji Brna prakticky každý den skončí několik tuláků. Aktuálně tady bydlí 50 psů a 15 koček. Většina psů má čip, vyhledat majitele je snadné. Problém je, když s vyzvednutím nespěchají. „Někdo k nám volá hned, jak se mu jeho miláček ztratí. Jiný si dá na čas,“ upozorňuje Sísová.

Nezájem se může prodražit. Každý den v útulku stojí stovku plus krmivo, ošetření či léčba. A účet majiteli zvířete, který nespěchá s jeho vyzvednutím, naskakuje. „Máme případy, kdy se Brňané po svém psovi či kočce začali shánět až po několika týdnech. Proč, to je otázka,“ říká mluvčí městské policie Pavel Šoba.

Smutné i šťastné příběhy

Příběh Huga, devítiletého čekatele na svého páníčka, uvázl na mrtvém bodě. Jiní obyvatelé útulku měli větší štěstí. Třeba patnáctiletý veterán Józa, kříženec jezevčíka, který se dočkal na stará kolena adopce. „Byl to skoro zázrak. Zájemci o adopci totiž preferují štěňata a mladé pejsky, psí důchodci mají smůlu,“ podotkl Šoba.

Útulek Městské policie v Brně existuje od roku 2002. Od letošního ledna do konce září jím prošlo 291 koček a 468 psů. Díky čtečce čipů se podařilo strážníkům kontaktovat 257 majitelů psů. Denně vyjíždí strážníci v Brně v průměru k pěti odchytům.

Fotogalerie
6 fotografií