Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor na oslavy: Za noční party hrozí pokuty, vyhláška je ode dneška přísnější

Hlasité večírky rušící noční klid už budou možné jen tehdy, pokud je obce dopředu zanesou do své vyhlášky.
Hlasité večírky rušící noční klid už budou možné jen tehdy, pokud je obce dopředu zanesou do své vyhlášky.  (Autor: Blesk - David Malík)
Autor: ČTK, val - 
1. října 2016
08:03

Pokud plánujete organizovat ve vašem městě nebo vesnici bujaré večírky, měli byste zbystřit. V Česku totiž od soboty začíná platit novela zákona o přestupcích, která mimo jiné zpřísňuje pravidla pro výjimky z nočního klidu. Podle ní budou muset obce dopředu zveřejňovat ve vyhlášce seznam akcí, které svým konáním mohou noční klid narušit. Dosud byla pravidla jednodušší, stačilo si požádat o výjimku.

Noční klid je v Česku vymezen od 22:00 do 6:00. Obce dosud mohly zkracovat dobu nočního klidu při koncertech nebo větších oslavách vlastním rozhodnutím na základě podané žádosti. Výjimek však udělovaly příliš mnoho.

Podle novely zákona se po 22:00 nebudou moci konat hlasité akce, které nebudou napsané ve vyhlášce. Za případné porušování nočního klidu lze uložit například pokutu 10 000 korun. V případě opakování přestupku se tato pokuta může zvýšit na 15 000 korun. Jako další sankce lze uložit napomenutí, zákaz činnosti, propadnutí věci či zákaz pobytu.

Občan má vědět, kdy nebude spát

V praxi to znamená, že pořadatelé akcí budou muset nahlásit událost s přesným termínem v dostatečném předstihu, aby se stihla zanést do obecně závazné vyhlášky. Doposud mohly obce reagovat pružně na nahlášené akce i během několika dní. Podle rezortu vnitra však docházelo k obcházení zákona. Obce prý nevydávaly rozhodnutí ve správním řízení.

Ministerstvo se však opírá o rozhodnutí Ústavního soudu, které se týkalo případu zkrácení nočního klidu a které uvádí, že občan má mít možnost předvídat počet a rozložení potenciálně probdělých nocí. Věří přitom, že většina akcí se dá předvídat s dostatečným předstihem.

Podle nedávného vyjádření ministerstva vnitra se budou moci pořádat i narychlo svolané akce, které nebudou uvedeny ve vyhlášce. Obce ale o nich budou muset vědět s dostatečným předstihem, aby zastupitelé mohli vyhlášku změnit. Dosud na získání výjimky stačilo i několik dní.

necesany ( 1. října 2016 12:50 )

KONEČNĚ !!!

agfor ( 1. října 2016 12:18 )

A platí to i pro cikány ? Nebo zase jenom pro bílé otroky.

rancer ( 1. října 2016 11:44 )

Nenadávejme, radujme se, veselme se a zpívejme: Teď už máme, co jsme chtěli, pro tohle jsme v listopadu 89, klíčema cinkali.....

rancer ( 1. října 2016 09:07 )

Tak konečně soudruzi přišli na to, že vlády komoušů byly i dobré vyhlášky a zákony? Mají zpoždění 26 let.

Zobrazit celou diskusi