Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V práci jsme šťastní: Čechům rostou výplaty a neřeší tak nudu

Autor: bud - 
2. října 2016
06:18

Více než 70 procent Čechů je ve své práci spokojených. Mohou za to především rostoucí mzdy a převládající jistota, že o svou práci nepřijdou. Na trhu je totiž nadbytek pracovních míst a to lidi uklidňuje. Peníze jsou pro tuzemské zaměstnance vůbec nejdůležitějším kritériem, kterým se řídí při rozhodování o změně. Zajímavost a atraktivita práce jsou důležité jen pro necelou polovinu z nich.

Průměrná mzda v Česku rostla v posledním čtvrtletí nejvíce za 9 let, a to o 3,9 procenta na více než 27 tisíc korun. Medián, tedy relevantnější údaj o mzdách, rostl dokonce ještě více – o 4,5 procenta. Pro lidi je to důležitá zpráva, protože právě výše výplaty je pro ně klíčová, když se zamýšlí nad spokojeností se svým zaměstnáním, případně zda odejít.

A letos je spokojeno až 72 procent lidí, což ukázaly výsledky rozsáhlého průzkumu agentury Grafton Recruitment. Zvýšení platu zaznamenala více než polovina dotázaných Čechů, což je o 10 procent více než před rokem. Plat je přitom zcela klíčový pro dvě třetiny lidí. Třeba zajímavou náplň práce zmínilo jen 44 procent respondentů.

Polovina lidí dostala přidáno

Zkušenosti agentury ukazují, že jde skutečně o převládající spokojenost, nikoliv třeba o rezignovaný postoj k vlastní práci. „Velká skupina zaměstnanců dostala přidáno, a navíc vidí, že na trhu je dostatek pracovních příležitostí,“ řekla Blesk.cz Jitka Součková.

„Nadpoloviční většina zaměstnanců by přijala nabídku ke změně práce, kdyby si tím zvýšili příjem alespoň o 30 procent,“ je přesvědčen Tomáš Ervín Dombrovský, analytik ze společnosti LMC. Vychází ze závěrů průzkumu JobsIndex, který vydává tato společnost a pravidelně zkoumá spokojenost zaměstnanců.

Podle tohoto průzkumu v současné době svou práci aktuálně považuje za zajímavou 75 procent Čechů a přibližně stejný počet pozitivně hodnotí i své nadřízené.

Jak ovšem uvádí Jitka Součková, lidé se stále častěji začínají poohlížet i po dalších benefitech. Volají třeba po zkrácených úvazcích, které nejsou v Česku příliš rozšířené. „Flexibilita se dnes stává tématem číslo jedna. Některé obory, třeba IT anebo podnikové služby, již běžně home office nebo pružnou pracovní dobu nabízejí. Stále je však celá řada tržních segmentů, kde to procesně možné není anebo není vůle vedení tyto možnosti zavádět,“ uvádí Součková.

Lena2006 ( 2. října 2016 14:03 )

a k tomu si připočti dalších min. 5500 Kč inv. důchod a máš víc, jak min. mzdu. I na částečný úvazek se dá slušně vydělat, za 20 hod týdně desítka čistého a to nemluvím o Praze.

zednik ( 2. října 2016 10:48 )

A jak si představuješ , že bys měl být odměněn za zkrácený pracovní úvazek? Třeba 30 tisíci? A k tomu ČID?

dzery ( 2. října 2016 09:23 )

Má důchod.

gjim ( 2. října 2016 09:11 )

Jakej de.ment Čechům rostou výplaty a neřeší tak nudu tohle napsal, patří do blázince. Nikde se nebyl podívat a s nikým nemluvil. Já jsem v ČID a beru plat 6500 čistého na zkrácený úvazek. Plat mi neroste, práce přibývá a peněz na léky je díky zdražování potravin méně. Pracovat mě baví, ale nebaví mě se s někým dohadovat.

Bocian ( 2. října 2016 07:57 )

Jste asi nikdy pořádně nemakal - jinak by jste tak hloupě nekecal.

Zobrazit celou diskusi