Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na jaké židli sedíte v práci? Dlouhé sezení vám zavaří se zády, uspíší i smrt

Autor: tmp - 
1. října 2016
07:03

Sedíte v práci? Podle nejnovější studie vám hrozí větší riziko kardiovaskulárních chorob. Zhruba polovinu všech kancelářských pracovníků pak postihují problémy se zády. Firmy si to začínají uvědomovat a podle oslovených odborníků stále více investují do ergonomického nábytku, který minimalizuje špatné dopady na sezení. Čím dál tím více také firmy nakupují již použitý kancelářský nábytek.  

Použitý nábytek zavádí do svých kanceláří nejčastěji státní sektor. „Úřady mají dokonce ve svých stanovách napsané, že musí využívat repasovaný nábytek. Jedná se o úspory bez dopadů na kvalitu a funkčnost,“ uvádí Veselý. Podle Michala Robeneka ze společnosti, která použitý nábytek prodává, je nevýhodné nakupovat  úplně nové kusy. Ušetřit se dá až 80 procent. „Pokud budete chtít vybavit firmu o padesáti lidech, tak za nábytek vydáte klidně milion korun. Když ho pořídíte u nás, vyjde vám částka na 250 tisíc korun s tím, že kupujete věci, které jsou tři nebo čtyři roky staré,“ popisuje Robenek.

Značkový nábytek se dá používat klidně deset let, kromě úřadů si ho zajišťují menší firmy nebo start-upy. „V oblasti vybavení kanceláří má outletový nábytek 30procentní podíl. Minimálně stejné procento klientů o této možnosti ale stále neví. Pro některé nabídka použitého nábytku není vhodná,“ dodal Filip Veselý z konzultační společnosti Office Hunters, která nabízí kanceláře.

O nové skříně, židle a stoly mají zájem společnosti, které chtějí demonstrovat vyšší hodnotu a finanční úspěch. Výjimkou není ani nadstandardně designový nábytek nebo starožitné kusy, které jsou k vidění nejvíce u advokátů nebo auditorských firem. „Design a využití nejdražších materiálů už není tolik v kurzu. Korporátní společnosti čím dál více pořizují pro své zaměstnance nábytek, který je šetrný k lidskému tělu. A hlavně minimalizuje všechno špatné, co přináší sezení v kanceláři,“ popisuje Assem Mustafa, expert na kancelářské vybavení.

Více sedíme, hrozí smrt

Několikahodinové vysedávání v kanceláři je pro člověka stále nepřirozeným pohybem. Přitom podle nové studie německé nábytkářské společnosti König Neurath je sezení nejčastěji zaujímaná poloha v každodenním životě. Přitom člověk jakožto lovec formovaný evolucí je vytvořený k tomu, aby ušel 30 kilometrů za den. „V každodenním životě trávíme stále více času v poloze vsedě. V průmyslových zemích více než 75 % všech kancelářských zaměstnanců sedí po dobu delší než sedm hodin,“ uvádí studie.

Na rozdíl od chůze a běhu nejsou při sezení aktivně využívány svaly. Svalová funkce je nahrazena opěrným účinkem sedadla. „Dlouhodobá svalová inaktivace vede k oslabení odpovídajících svalů. Přibližně polovinu všech kancelářských zaměstnanců postihují problémy se zády a nedávné trendy vykazují zvyšování tohoto počtu,“ doplňují autoři studie.

Studie švédských vědců navíc prokázaly, že u kancelářských zaměstnanců existuje větší výskyt kardiovaskulárních onemocnění a vyšší riziko úmrtnosti v porovnání s fyzicky aktivními pracujícími, nezávisle na jejich úrovni fyzické aktivity ve volném čase.

Polovina rozpočtu na židle

Proto by Mustafa všem doporučoval, aby se polovina budgetu určeného na nábytek vydala na židle. „Ta je motorem pracovního prostředí. Určitě by měla mít ergonomicky nastavený opěrák, hloubku sedáku a výšku opěráku. Nedoporučuji si připlatit za chromové části,“ popsal Assem Mustafa, podle kterého je to s nábytkem jako s nákupem aut. „Všem radím, ať si koupí raději použitý kvalitní nábytek než nekvalitní nový. A když nový, tak se vyplatí připlatit.“



Zobrazit celou diskusi