Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V důchodu cestovat? Pro řadu Evropanů realita, pro Čechy nesplnitelný sen

Autor: tmp - 
29. září 2016
06:10

Čeští senioři cestují daleko méně do zahraničí než jejich evropští spoluobčané. A když už, tak za jeden den cestovatelského výletu utratí v mezinárodním srovnání vůbec nejméně z celé Evropské unie. Vyplývá to z aktuálních statistik evropského statistického úřadu Eurostat ohledně turismu. Podle ekonoma Lukáše Kovandy nejde o nic překvapivého, příjem českého důchodce je totiž v porovnání se Západem daleko nižší.

Podle aktuálních statistik z roku 2014 čeští důchodci nad 65 let poměrně hodně cestují. Celkem 24 % procestovaných nocí všech Čechů tvořili právě obyvatelé nad 65 let. To řadí Českou republiku na začátek žebříčku ještě společně s Francií, Kyprem a Švédskem. Na druhou stranu drtivá většina důchodců volí pouze vnitrostátní výlety – celkem 89 %. Češi tak cestují do zahraničí nejméně společně s Francouzi a Řeky, kteří také raději zůstávají ve své zemi.

Kupní síla českých seniorů je pořád slabší než v západní Evropě. Je slabší i v zemích, jako je Slovensko, Rumunsko, Bulharsko, takže to zřejmě nebude jediným faktorem, ale určitě tím zásadním,“ vysvětlil pro Blesk.cz ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj hraje roli i určitá kulturní odlišnost. „Čeští senioři nemají ve zvyku tolik cestovat do zahraničí jako třeba ti v Německu,“ dodal ekonom. Zahraniční cestovatelskou variantu volí průměrně 66 % evropských důchodců.

Utratí nejméně

Menší příjmy ilustruje i další statistika, která porovnává, kolik senioři v průměru utratili za jeden den svého turistického výletu. Češi se totiž umístili na úplném konci žebříčku – v průměru za jeden den utratili pouze 370 korun, což je nejméně z celé Evropské unie. Nejvíce naopak „rozfofrovali“ senioři z Lucemburska, a to v přepočtu více než 3200 korun. Na předních příčkách se také drží Rakušani (2886 Kč) nebo důchodci z Malty (2529 Kč).

Evropané v roce 2014 prospali celkem 1,2 bilionu nocí na turistických cestách. Z toho se na celkem pětinu cest vypravili právě důchodci starší 65 let. Průměrně na jeden den cesty evropští důchodci utratili v přepočtu 1420 korun, což je o 340 korun méně, než utratí zbytek Evropanů.

Podívejte se, kam také se dá cestovat na dovolenou:

miraman ( 29. září 2016 19:50 )

Je vidět, že ani autor, ani pisatelé dole, nemají žádný přehled. Jeďte na dovolenou s jakoukoliv cestovkou a uvidíte, že nejméně 50% lidí v autobuse jsou důchodci. Každá cestovka nabízí slevy pro důchodce, last minute atd. Samozřejmě, že se to nedá srovnávat se západem, kde jsou důchody 2x až 3x vyšší (tedy jen někde), ale prudit tady jaká je tady bída, že chudáci důchodci nemohou nikam ven je jen cílená lež. A opravdu vybral i správný snímek pan redaktor, aby ta lež byla věrohodnější. Mohu vám poslat desítky snímků s rozesmátými důchodci u moře, na horách, atd., ale to by se vám nehodilo do krámu. Ještě jste měli zdůraznit, že za to může ten a ten politik a byla zpráva už úplně vymyšlená. Jsem také důchodce. aby si někdo nemyslel, že nevím co říkám a v bytovém domě, kde bydlíme je více než polovina důchodců a vidím to tedy kolem sebe. Doporučuji seznámit se se statistikou cestovních kanceláří a nekecat tady bludy o nesplnitelném snu.

jiznicechy ( 29. září 2016 13:14 )

Jo a k tomu nucenému vstupu do KSČ - tak oni Vás s pistolí u hlavy nenutili, to je nejspíše pravda. Ale - byl jste v pořadníku na byt, podniky stavěli podnikové byty. Bydlel jste s 2 dětma ve dvoupokojáku společně se svými rodiči a ještě sourozencem. Čekal jste na byt. Přišli za Vámi, že kdybyste vstoupil, byt bude coby dup. Vy jste odmítl. Doma peklo, hádky, na rozvod. Když přišli podruhé, tak jste vstoupil, abyste dostal byt. Takových byla hromada. Třeba k Dopravnímu podniku Vás nevzali, když jste nebyl nebo nevstoupil do ROH ani jako metaře - no a to byla převodová páka strany. Že jste bez toho, abyste byl v KSČ nemohl dělat ani mistra, to je také pravda. Zaměstnance, kteří mohli způsobit jakoukoli škodu, tak nepojistili, dokud nebyli v ROH. Takže oni Vás sice nenutili, ale řada lidí různé tlaky neustála, ať už z jakýchkoli důvodů. Nicméně nadávat dnes někomu do rudých hovad, to je pozdě. Ta pravá rudá hovada jste nechali všechny v klidu - rozdali se jim státní majetky, nechali jste jim převléknout kabáty, úplně v klídku - protože předání režimu bylo připraveno. Tady někomu nadávat na diskuzích, to je - nezlobte se - směšné. Měl jste nadávat po 89. roce, ono by to bylo stejně houby platné. Pravdoláskaři už se postarali

jiznicechy ( 29. září 2016 13:02 )

Jo, to máte pravdu, ale dns už to nezachráníte - Vámi obdivovaný zrzavec Havel je nechal být. Zvítězila holt ta pravda a láska. Bývalý komouši zprovatizovali státní podniky, všechno jim rozdali. Můj kámoš pracoval u Průmstavu a závod, kde pracoval, zprivatizoval bývalý šéf ZO KSČ, který na schůzích vykřikoval, že na KSČ mu nikdo sahat nebude a Kapkovi by vylízal i *** a jeho exkrementy sežral. Dnes je z něj těžký kapitalista a kterému dělníkovi se něco nelíbí, ať táhne! Rekreační středisko v Krkonoších, které stavěli v akci Z a zaměstnanaci tam jezdili v sobotu a v neděli stavět - tak to zprivatizoval další podnikový komunista, nějaký náměstek něčeho a tak by se dalo pokračovat. Pláčete sice hezky, ale na špatném hrobě - věšet jste je měli tenkrát, dnes už je pozdě. Přesně, vše je v hajzlu - všechno jste tehdejším komoušům rozdali - vedeni Havloidní klikou

buffalo ( 29. září 2016 12:20 )

promluva k lidem zijicim v cesku a na slovensku v1 https://www.youtube.com/watch?v=HT1H0sagz-I

salto ( 29. září 2016 11:04 )

Ale bude se na tom muset ještě zapracovat a nestrkat migranty do přemalovaných kravínů

Zobrazit celou diskusi