Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Hotely a restaurace brzy pod dohledem: Úřad už poslal tisíce údajů k EET

Autor: bud, ČTK - 
28. září 2016
11:15

4600 podnikatelů získalo autentizační údaje k elektronické evidenci tržeb. Vyplývá to z dat, která poskytla Finanční správa. Evidence tržeb bude spuštěna od 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se podle správy týkat zhruba 50 tisíc podnikatelů. Registrační údaje přiděluje Finanční správa od začátku září.

Podnikatelé mohou požádat o údaje dvěma způsoby, a to buď elektronicky, nebo osobně na kterémkoliv územním pracovišti finančního úřadu. Autentizací získá podnikatel přihlašovací údaje na daňový portál, kde je mu umožněna správa certifikátů a údajů pro správu evidence tržeb. O údaje musí podnikatel požádat před přijetím první evidované tržby.

Od září finanční úřady také za poplatek 1000 korun vydávají závazné rozhodnutí, zda daná tržba podléhá EET. Finanční správa dosud obdržela 46 žádostí o závazná posouzení. „Žádosti nám posílají především veřejně prospěšní poplatníci a podnikatelé v ubytovacích a stravovacích službách, a týkají se většinou otázky, zda jejich tržby podléhají evidenci ve smyslu zákona o evidenci tržeb,“ uvedla mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

Od září rovněž úřady přijímají žádosti o možnost vést evidence v tzv. zjednodušeném režimu offline. Těch zatím správa eviduje za celou ČR 22. Ministerstvo financí zveřejnilo metodické pokyny pro podnikatele, kterých se bude týkat evidence tržeb, na počátku září. Materiál například upřesňuje, které transakce budou podléhat evidenci tržeb, postupy k získání autentizačních údajů či možné sankce.

Spropitné nakonec EET nepodléhá

Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Od 16. měsíce od účinnosti mají být evidovány všechny tržby kromě tržeb řemeslníků, které se pod zákon dostanou od 18. měsíce. Vláda bude moci nařízením stanovit, že některé tržby nebudou od nabytí účinnosti zákona dočasně evidovanými tržbami.

Tržby z doplňkové činnosti bude moci podnikatel evidovat až společně s příjmy z hlavní činnosti. Půjde například o kadeřnice, které jako doplněk prodávají šampony. Spropitné, které je příjmem zaměstnance, nepodléhá EET, eviduje se jen spropitné, které náleží provozovateli hostinského zařízení. Neziskové organizace jsou z EET vyloučeny, stejně jako například školní jídelny, které jsou provozovány příspěvkovou organizací.

ad-ga ( 29. září 2016 15:26 )

Za to si mohou podnikatelé sami, Kdyby odváděli pořádně daně, tak se nemusí dělat taková opatření. Obyčejní lidé taky platí.

dzery ( 29. září 2016 09:16 )

Jenom hlupák si myslí že se jedná jenom o vybírání daní.

xxyy ( 28. září 2016 21:02 )

Podle tvojí odpovědi, vlastně i podle všeho co tu trousíš, se pozná, že jseš ubohej Babišův papouch lží s IQ tykve.

noacojezase ( 28. září 2016 20:30 )

Je vidět znalec, to se hned pozná podle položené otázky.

xxyy ( 28. září 2016 20:14 )

Jo? Tak když jseš tak chytrej, tak napiš jakým způsobem, za jak dlouho a výši návratnosti. Nebo jseš jenom papoušek Babišovejch lží??????

Zobrazit celou diskusi