Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie, soud, exekutor: Kdo vám pomůže s vymáháním alimentů?

  • Autor: ula - 
    1. 10. 2016
    19:26

    V Česku jsou statisíce neúplných rodin, kterým partner či partnerka dluží výživné. Někteří už se smířili s tím, že peníze neuvidí, jiní hledají způsob, jak se domoci práv pro své dítě a to co nejdříve. Kdo vám pomůže? A jaké jsou výhody a nevýhody nabízených řešení?

  • 1.Pomůže mi policie?

    Krok, který logicky volí mnoho rodičů – partner či partnerka neplatí výživné, tak ho udají na policii. Neplacení výživného je skutečně trestný čin. Dlužník tak může skončit ve vězení a pokud se vám toto řešení zdá spravedlivé, je to v pořádku. Pokud ovšem policie uvalí na neplatiče vazbu a on se dostane do vězení, vy se svých peněz budete domáhat velice obtížně.

    Policie, soud, exekutor: Kdo vám pomůže, pokud vymáháte alimenty? Policie, soud, exekutor: Kdo vám pomůže, pokud vymáháte alimenty? | Profimedia

     

  • 2.Dám ho k soudu

    Pokud máte v ruce soudní rozhodnutí o výši výživného, můžete se obrátit i na soud. Budete ovšem zřejmě muset využít služeb právního poradce a to něco stojí. Většina rodičů, kterým dluží partner či partnerka alimenty, má hluboko do kapsy a pokud zvolí soud, mohou se zadlužit.

     

    Je ovšem pravda, že pokud soud vyhrajete, náklady bude platit dlužník. Musíte se ale obrnit trpělivostí, rychle se svého práva zřejmě nedomůžete. Na druhou stranu, soud může nařídit například srážky výživného z platu nebo dokonce ze sociálních dávek dlužníka.

    Pomůže soud? Pomůže soud? | Profimedia.cz

  • 3.Co takhle exekutor?

    Soudním exekutorům se daří vymoci průběžně až 70 % pohledávek na výživném. Exekutor mnohdy dokáže vymoci alimenty i od lidí, kteří nemají oficiálně příjmy, ale ve skutečnosti disponují majetkem, což může zahrnovat jakoukoli formu nemovitostí, podílů ve společnostech nebo jiných aktiv.

     

    Nevýhodou této varianty je však opět vstupní finanční náročnost. Postižený rodič musí investovat ze svých zdrojů nemalou částku na práci exekutora. Ta se zpravidla průměrně pohybuje ve výši devět až 15 tisíc korun, a to s ne stoprocentním výsledkem.

    A co exekutor? A co exekutor? | profimedia.cz

  • 4.Pomůže neziskovka?

    Můžete se zkusit obrátit na neziskové organizace, které se dlužným výživným zabývají, např. Asociace neúplných rodin.

     

    Projekt na sebe přebírá riziko, že se nepodaří z dlužníka finance vymoci a rodiče mají tuto službu zcela zdarma. Asociace zajišťuje veškeré náležitosti a zapojení do procesu je velmi jednoduché. Stačí, když postižený vyplní na stránkách Asociace tři formulářová pole se svými kontaktními údaji. Následně ho telefonicky kontaktuje pracovník asociace a probere s ním další postup a možnosti.

    Policie, soud, exekutor: Kdo vám pomůže, pokud vymáháte alimenty? Policie, soud, exekutor: Kdo vám pomůže, pokud vymáháte alimenty? | Profimedia

  • 5.Jak dlouho trvá vymáhání?

    Během vymáhání je nutné počítat s některými zákonnými lhůtami, které nelze urychlit. Reálně to znamená, že i v případě, kdy všechno bude probíhat nejhladším možným způsobem, lze první platby očekávat nejdříve zhruba za tři měsíce od započetí vymáhání. „Těší nás, že se nám již v řadě případů podařilo zajistit i zpětně úhradu dlužného výživného v nejkratším možném termínu, kdy dlužník zaplatil dobrovolně po zjištění, že jsme se na něj zaměřili,“ podotýká Petr Sýkora, předseda asociace.

    Policie, soud, exekutor: Kdo vám pomůže, pokud vymáháte alimenty? Policie, soud, exekutor: Kdo vám pomůže, pokud vymáháte alimenty? | profimedia.cz

pafka2 ( 22. listopadu 2016 19:27 )

máme zkušenosti,že tady v české republice není spravedlnost a obyčejný člověk nemá šanci se bránit.my se soudíme už 15 let a pořád to řeší jedni a ti samí soudci a soudy.nevíme jak se domoci spravedlnosti

Zobrazit celou diskusi