Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Banky lanaří lidi na úvěry, „sypou“ lépe než hypotéky. Češi končí v dluzích

Autor: ula - 
27. září 2016
05:49

I když v současné době panuje v Česku boom hypoték, současně s nimi stoupá počet spotřebitelských úvěrů. Pro banky jsou totiž zajímavější, znamenají pro ně rychlejší peníze. Spousta lidí ale kvůli tomu pak nezvládá svoje závazky splácet.

„Pro banky jsou spotřebitelské úvěry zajímavější, protože jsou to pro banky rychlejší peníze než hypotéky. Hypotéky jsou pro banky ziskové až po několika letech. Hypotéky banky berou spíše jako akviziční nástroj na prodej dalších produktů,“ řekla Blesk.cz analytička Lucie Drásalové ze společnosti Partners.

Spotřební úvěry jsou pro banky z pohledu byznysu zkrátka výhodnější, a snaží se proto úvěry co nejvíce zatraktivnit, např. snižováním sazeb, nulovými poplatky, nebo možností sjednat je online. Lidé by ale neměli těmto lákadlům jen tak propadat.

Spotřebitelské úvěry mají totiž vyšší sazby než hypotéky a podle odborníků by si tyto úvěry měli klienti brát např. na nákup auta. V případě problémů je tu totiž možnost auto prodat, sice za nižší hodnotu, ale tím se dá částečně nebo úplně úvěr doplatit. Pokud si vezmete spotřebitelský úvěr na službu či zážitek, typická je např. dovolená, tak nemáte nic v ruce, co byste mohli zpeněžit.

Natahování splatnosti

Doba splatnosti spotřebitelského úvěru se často pohybuje mezi 60-84 měsíci. „Banky nabízejí i splatnost 10 let, ale tu vnímají banky už jako velmi rizikovou, proto také sazby bývají při této splatnosti mnohem vyšší. Češi si ale oproti minulosti snaží úvěry co nejvíce natáhnout, dochází pak k tomu, že úvěry značně přeplácejí,“ uvedla Drásalová. 

Lidé by se podle ní měli zamyslet, zda spotřební úvěr vůbec potřebují.

Od spotřebáku k insolvenci

Aktuálně řeším rodinu, u které budeme muset jít do insolvence. Měli spotřebák v bance a kreditku na 60.000, ze které je nyní 95.000, a to jen tím, že jim postupně, za věrného klienta, banka sama zvedala limit. Tomu pokušení se nedokázali ubránit. Neustále je někdo masíroval z infolinky, ať si vezmou další spotřebák atd.,“ popisuje jeden z případů finanční poradce Ondřej Hatlapatka.

Podle něj si lidé velmi často půjčí v akcích „bez navýšení“, kde ale úvěr berou přes kreditní kartu, což zjistí až z prvního výpisu. Pak najednou zjistí, že na kartě jsou ještě nějaké peníze, které najednou mají k dispozici, ale je to už za vysoké procento. Vše utratí a udělají z toho splátkový úvěr, který je drahý a tím se dostávají často do problémů.

Nejhorší jsou kreditky

Další velký problém je prohlubování kontokorentu až na úroveň, kdy je hlubší než příjmy domácnosti, a proto se nikdy nedostanou nad pomyslnou nulu. „Největší problém jsou ale kreditní karty, které tady skoro nikdo neumí používat. Lidé si ji od banky nebo jakéhokoli obchodníka se zvýhodněním vezmou a začnou utrácet. Nemyslí na stoprocentní inkaso a bezúročné období, ale pouze na to, že chtějí novou elektroniku, dovolenou a nakupují a nakupují,“ varuje Hatlapatka.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi