Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Simonka (17) ochrnula po autonehodě: Do páteře jí voperovali implantát

Autor: haj - 
25. září 2016
05:20

Stačila vteřina nepozornosti a mladé dívce Simoně (17) se celý život převrátil naruby. Při autonehodě si poranila krční páteř a ochrnula. Lékaři jí nedávali žádnou šanci, že by mohla kdy znovu chodit, ale velká bojovnice Simona se nevzdala a dělá velké pokroky.

Ještě o letošních prázdninách byla Simonka Krajcárová (17) z Nižnej Hutky veselá a bezstarostná teenagerka. Jenže 5. srpna se vše změnilo. „S kámošem jsme jeli v autě. Jenom jsem se otočila dozadu, abych zkontrolovala svého zajíčka. Vůbec jsem si nevšimla, co se dělo na cestě,“ vylíčila deníku Nový Čas dívka. Dál už si pamatuje jen své procitnutí v nemocniční posteli. Hned věděla, že s ní je něco v nepořádku, nedokázala se totiž pohnout ani o kousek. Utrpěla vážné poranění míchy a zlomila si dva obratle.

„Lékaři byli velmi vážní. První CT bylo hrůzostrašné. Řekli nám katastrofální zprávu, že naše malá Simonka bude ochrnutá od krku dolů!“ vypráví se slzami v očích maminka Bernardína. Následovalo asi nejhorších a nejnáročnějších sedm týdnů Simonina života. Podstoupila dvě těžké operace, během nichž jí do krční páteře voperovali titanový implantát a do zraněné bederní části zase kostní štěp. Celá rodina se modlila, aby se vše podařilo. Zdá se, že jejich přání bylo vyslyšeno a pacientka se pomalu dostává z nejhoršího.

Nedávno už studentka Soukromé pedagogické a sociální akademie v Kosičích, kde jí mimochodem všichni spolužáci drží palce, zvládla dokonce udělat pár prvních nejistých krůčků. Všechny udivuje obrovskou energií a optimismem. „Mám se už o moc líp. Chci se naučit chodit,“ svěřila se Simona. „Potřebuju berle a stále musím mít někoho u sebe, tak nějak se kývám, ale jde to pomaličku,“ doplnila statečná dívka. Dopředu jí žene zřejmě i její životní sen. Svou budoucnost totiž vidí v učitelském povolání. „Chci se co nejdřív uzdravit, abych mohla být učitelkou ve školce!“ předsevzala si.

Ještě si přece jenom bude muset chvíli počkat, protože levou stranu těla má zatím slabší a zápasí také s jemnou motorikou. V říjnu ji pak čeká dvanáct týdnů rehabilitace v centru v Kováčové a tím její boj ještě zdaleka nekončí. „Víme už teď, že jí délka pobytu běžně hrazená ze zdravotní pojišťovny stačit nebude. Simonka bude potřebovat daleko delší rehabilitaci, aby se dostala do co nejlepší formy,“ dělá si s financemi starosti dívčina matka. Deník Nový Čas již slíbil, že se pokusí mladé slečně pomoci. Sportovci z hnutí Active life pro ni již dokonce uspořádali charitativní běh. Všichni doufají, že Simona bude jednou zase úplně zdravá.

 

 

bibs_7 ( 25. září 2016 10:31 )

Na materskou skolku se vsím tím zvedáním decek muze rovnou zapomenout. Vzkazuji coby ségra ucitelky z materský skolky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání