Vozovky, kudy projíždí denně až 11 000 vozidel, obsadily stolky a židličky, improvizované kavárny a stánky. „Výborný nápad,“ svěřila se Blesku Jitka Vodičková (72).

Mohlo by to být častěji, řekla. Kavárenské stolky se slušně zaplnily již před polednem, lidé za cinkání projíždějících šalin na sluníčku sepisovali na předtištěné papíry, jak by si brněnské přednádraží představovali v budoucnu. Tetičky popíjely čaj, studenti, kterým ještě nezačala škola, ležérně a světácky pokuřovali. Homeless se museli dočasně pakovat. Idyla.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se zbláznily semafory. Čtenář Blesk.cz

Policie pro smích?

Řidiči v přilehlých ulicích mezitím běsnili, část veřejnosti tiše skřípala zuby. „Za dvě hodiny jsme sesbírali stovku podpisů pro zachování provozu v současném stavu. K nádraží v každém městě, tedy i Brně, se zkrátka nějak autem dojet musí,“ svěřil se Blesku předseda spolku Brno autem Jan Mandát.

I když se happening konal s požehnáním magistrátu, ostatní úřady nadšením nezářily. „Kdo může, ať do centra Brna autem raději nejezdí,“ varoval veřejnost policista Pavel Šváb.

Auta totiž musela použít už tak ucpaný malý městský okruh – a řada šoférů poskakovala v kolonách ještě déle než obvykle. Radu policie, aby se happening uskutečnil o víkendu, totiž na radnici nikdo nevzal vážně.

Semafory se zbláznily

A svérázně se do protestu zapojily i přetížené křižovatky – u podjezdu do Nádražní ulice připravily řidičům neřešitelnou světelnou show. Na semaforech se totiž v pravidelném diskotékovém rytmu střídaly pouze červená s oranžovou.

Fotogalerie
5 fotografií