Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Letadlo na silnici? Nejde o halucinaci, naganský expres putuje Českem

Autor: Tomáš Polák - 
23. září 2016
18:25

Nadšenci z Leteckého muzea v Kunovicích už dostali všechna potřebná povolení k „velkému přeletu,“ tedy pozemnímu přemístění „naganského expresu“ z Prahy do Kunovic. Na cestu se vydali v pátek v 9:30 ráno. Přesun kolosu potrvá tři dny.

„Hodně se nám ulevilo,“ říká Martin Hrabec, vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích. Kdyby totiž muzejníci veškerá povolení od úřadů nezískali, musela by se celá akce odložit přibližně o měsíc. „Poslední přípravy jsme ukončili během uplynulého víkendu, kdy jsme demontovali poslední drobné součásti centrovánu (vnitřního křídla – pozn. red.) a bezpečně zajistili pohybové vybavení interiéru,“ uvedla mluvčí projektu Tereza Šírová.

Největší překážkou bylo podle ní odstranění křídla od trupu. „Sice jsme už věděli, jak na to, ale dokud to není sundané, vždycky se může něco zkomplikovat,“ prozradil hlavní tahoun party demontážníků Josef Hajchel.

Video  Naganský expres bez křídel: Letadlo jelo po silnici do muzea  - David Malík, David Vaníček
Video se připravuje ...

Vezl Havla i hokejisty

Bývalým letounem vládní letky Tu-154 v minulosti cestovali například prezidenti Václav Havel a Václav Klaus, vojáci do misí a v únoru 1998 také zlatý tým českých hokejistů z olympijského turnaje v japonském Naganu. Právě proto si stroj vysloužil označení „naganský expres“. 

Vládní speciál vezl i hokejisty z vítězného utkání v Naganu. Vládní speciál vezl i hokejisty z vítězného utkání v Naganu. | Letecké muzem v Kunovicích

Letadlo bylo v provozu do roku 2008, po vyřazení stroje jej získalo letecké muzeum v Kunovicích za symbolickou částku. Přes společnou sbírku se pak nadšencům na obnovu stroje podařilo vybrat rekordních 1,2 milionu korun.

Letadlo vyrazilo na cestu na návěsu o celkové délce 51,5 metru. Pojede i přes noc a podle plánu má dorazit na místo kolem 9. hodiny ranní v neděli. Na transport dohlíží kromě přepravní společnosti také Policie ČR a Vojenská policie AVČR.

Tahač za hojného zájmu médií a fanoušků nejprve návěs s trupem vytlačil do křižovatky, poté vyrazil na cestu přes Brandýs nad Labem, Poděbrady a Jičín do Milovic u Hořic. Tam byl kolem 17:00 odstaven. Sobotní a nedělní trasa povede z Milovic přes Hradec Králové, Olomouc, Přerov, Hulín a Otrokovice. V Kunovicích by souprava měla být v neděli kolem 09:00.

Letečtí nadšenci se nevyhýbají ani kontaktu s fanoušky a diváky. „Prosíme Vás však o dodržování bezpečnostních opatření: vyhýbejte se pohybu na samotné trase přepravy,“ varují organizátoři a zároveň slibují že „velký přelet“ nezpůsobí žádné uzavírky.

Chcete se na převoz letadla přijít podívat? Tady je přesný harmonogram:

Harmonogram přepravy „naganského expresu“ Harmonogram přepravy „naganského expresu“ | Posádka Velkého přeletu


pjotri ( 23. září 2016 21:34 )

https://cs.wikipedia.org/wiki/Centropl%C3%A1n

pjotri ( 23. září 2016 21:32 )

Muze mi nekdo vysvetlit, co je to CENTROVAN????? Ja, jako pilot, znam CENTROPLAN, coz je stredni cast kridla, ktera je pevnou soucasti trupu. Ale co je to CENTROVAN, to skutecne nevim.. Hlavne, ze je to poznamka redaktora.. To bude asi pekny jelito...

honza54.. ( 23. září 2016 16:01 )

kdyby k tomu starýmu krámu pustili partu cikánů, tak to mají rozebraný během krátké chvíle

Zobrazit celou diskusi