Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

O bujících pohlavních chorobách ve Sněmovně: Čechy „filcky“ ani HIV neděsí

Autor: sou - 
22. září 2016
18:13

Za první pololetí letošního roku zaznamenala Národní referenční laboratoř pro AIDS přes 160 nových případů nakažení virem HIV. Počet infikovaných tak během tohoto období vzrostl o 6 %. Na tom, že počet nakažených pohlavními chorobami vzrůstá, se shodli i odborníci z Nemocnice Na Bulovce na semináři v Poslanecké sněmovně pořádaném právě na toto téma. Veřejnost o nich prý nemá téměř žádné povědomí a přenosu se tak nebojí. Problémem jsou i finance na potřebné preventivní programy.

Za posledních pět let dermatovenerologická klinika Nemocnice na Bulovce zaznamenala dvojnásobný nárůst počtu pacientů s pohlavní chorobou. Nejčastěji jde o genitální bradavice. Potíže přitom vyvolávají jen u jednoho až dvou procent nakažených. U ostatních, kteří nákazu nevědomky šíří, se nemoc může projevit až při oslabení, například při stresu.  

„Genitální bradavice mohou pro pacienta znamenat výrazné omezení sexuálního života a vést až k depresím. Proto je důležité, aby lidé o tomto riziku věděli a dodržovali zásady bezpečného sexu,“ uvedla přednostka Jana Hercogová. 

Z nejnovějších statistik Národní referenční laboratoře pro AIDS pak vyplývá, že se zvyšuje i počet Čechů nakažených virem HIV o více než 10 %. Zatímco v roce 2014 bylo infikováno 2 354 osob, o rok později to bylo již 2 620 lidí. Injekčních uživatelů drog jsou přitom mezi všemi evidovanými nakaženými pouze necelá 4 %, v téměř 90 % případů může za infekci intimní styk.  

Nově nakažených mužů je přes 150, žen pouze 12

Ze statistik dále plyne, že nejrizikovější kategorii představují mladí lidé ve věku 25 až 29 let. Riskantněji se přitom chovají více muži. V jejich případě experti za letošní první pololetí odhalili 151 nových případů nakažení, žen do konce června přibylo proti minulému roku pouze 12.  

Hlavní vinu nese zřejmě malá ochota české populace chránit se prezervativem. Právě v používání pánské ochrany jsou Češi obecně ve srovnání s Evropou velmi pozadu. Podle průzkumu agentury Millward Brown používají kondomy pouze ve 14 procentech případů, evropským standardem je přitom 27 procent. Větší podíl má na ochraně při sexuálním styku hormonální antikoncepce, kterou používá zhruba 60 % žen v České republice. 

Experti však varují, že tato ochrana sice dokáže celkem spolehlivě zabránit nechtěnému početí, na rozdíl od prezervativů ale nezastaví pohlavně přenosnou infekci. „Dnešní mladá generace bere rizika přenosu pohlavních chorob na lehkou váhu. Zajímá se více o ochranu před početím, kde se spoléhá především na hormonální antikoncepci. Ta však bohužel neřeší negativní dopad na zdraví některých žen,“ potvrdil trend výrobce kondomů značky Pepino. 

Problémem jsou i finance na preventivní programy

Ředitelka Nemocnice Na Bulovce Andrea Vrbovská také připomněla, že ještě počátkem devadesátých let byla masivní osvěta. „Dnes bychom si jen těžko vzpomněli, kdy jsme v poslední době viděli plakát nebo klip, které by upozorňovaly na nebezpečí HIV a dalších pohlavně přenosných chorob. Domnívám se, že v tom máme dluh a především nová dorůstající generace by si zasloužila výrazně více osvěty,“ uvedla ředitelka Vrbovská. 

Podle místopředsedkyně Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jsou problémem i finance, které jsou na prevenci potřebné. „Bez finanční podpory budeme jen těžko vytvářet preventivní programy a akce pro veřejnost,“ upřesňuje Soňa Marková.

„Naším cílem je nejen postupné zvyšování finančních prostředků. Byly navýšeny jak dotace pro přímo řízené organizace, které pracují na programech souvisejících s problematikou HIV, tak i pro široké spektrum organizací pracujících ve veřejném prostoru, včetně neziskových. Důraz je kladen i na efektivnost a účelnost vynakládání těchto prostředků,“ říká hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová.  

„Myslíme si, že po dlouhých letech, kdy venerologie byla poměrně v ústraní, je nyní nejvyšší čas se této problematice věnovat podrobněji. A to jednak z důvodu rostoucí incidence prakticky všech pohlavně přenosných chorob nejen v České republice, ale také díky novým výzvám,“ uzavřela Hercogová s tím, že mezi ně patří například multirezistentní kmeny kapavky.

Během Prague Pride vyzývala duhová tramvaj k bezpečnému sexu a pravidelným kontrolám na pohlavně přenosné choroby:

stacho ( 2. října 2016 17:20 )

Sněmovnu můžou filcky sežrat celou...

bestteckaie ( 22. září 2016 22:09 )

No a co! Mě připadá, že takto se k tomu staví dnešní mládež a vlastně nejen mládež, ale všichni v produktivním věku. Věty jako: Lidí je jak sraček nebo Na něco zemřít musíš se vyslovují poslední dobou velmi často. Všimněte si i trendu být potetovaný. Lhostejný přístup ke svému tělu, zdraví či lidem, napoví i malá kérka. Jasně, je to nerozum, ale na celý život. Takže může být holka sebehezčí, ale jakmile má kérku, je pochybná.

honza54.. ( 22. září 2016 18:50 )

já už dávno nesouložím, o starost míň

Zobrazit celou diskusi