Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Alzheimera má v Česku přes 150 tisíc lidí. V Praze je jich nejvíc

Autor: sou - 
21. září 2016
06:10

Pacientů s Alzheimerovou chorobou v České republice rok od roku přibývá. V minulém roce jich bylo odhadem 153 tisíc, z toho dvě třetiny žen. Nejvíc si jich připsala Praha. Nemoc je stále neléčitelná, i když od popisu jejích symptomů uplynulo už více než sto let. Ale zpomalit její průběh může například skládaní puzzle, učení se cizím jazykům nebo hra na hudební nástroj. 

Podle České alzheimerovské společnosti žilo počátkem roku 2015 v České republice téměř 153 tisíc lidí s demencí. Oproti roku 2013 jich tak přibylo více než deset tisíc. Dvě třetiny pacientů, 103 tisíc, tvořily ženy.

Nejvíce lidí s Alzheimerovou chorobou, 20 tisíc, jich loni žilo v Praze. Tu s 18 tisíci pacienty následoval Jihomoravský kraj, třetí byl Středočeský kraj se 17,5 tisíci pacienty.

Symptomy nemoci popsal Alois Alzheimer už před sto lety, zatím ale stále zůstává neléčitelná. Dostupná srovnání organizace Alzheimer’s Disease International ukazují, že v regionu Střední Evropy, kam patří Česká republika, je zastoupení lidí s demencí nižší, než je průměr jinde na světě.

„Země, které přistoupily do Unie společně s námi v roce 2004 vykazují nižší prevalenci demence, než je průměr Evropské unie,“ uvádí autoři Zprávy o stavu demence 2015 Ondřej a Martina Mátlovi.

Tři druhy léčby lidí s Alzheimerem

Česká alzheimerovská společnost v roce 2013 revidovala strategii péče a podpora lidem trpícím syndromem demence, která vychází z diferencovaných potřeb pacientů v jednotlivých stádiích demence. Je označována zkratkou P-PA-IA, která je spojena s nároky na péči a podporu.

„Písmeno ‚P‘ označuje první stádium, které vyžaduje zejména podporu, psychologickou pomoc a poradenství. ‚PA‘ je zkratkou pro programové aktivity, které jsou potřebné zejména ve druhém stádiu. ‚IA‘ označuje individuální asistenci nutnou ve třetím stádiu, tedy při pokročilé demenci,“ vysvětluje Národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc a další obdobná onemocnění pro léta 2016-2019. 

Alzheimerova choroba začíná pozvolna. Nejdříve se u nemocného zhoršuje krátkodobá paměť a není schopen se postarat o některé věci v domácnosti. Rychlost, kterou postupuje, se u každého postiženého liší. Nemocný má však čím dál větší problémy s vyjadřováním, rozhodováním, nedokončuje myšlenky, je zmatenější. Mění se celá jeho osobnost. V posledních stádiích nemoci už vůbec není schopen se sám o sebe postarat. 

Pokud u sebe lidé zjistí tyto příznaky, měla by vést jejich cesta nejdříve k praktickému lékaři. „Ten na základě anamnézy a výsledků některých testů případně doporučí návštěvu specialisty. Jde o to, zda jsou problémy s pamětí závažné a zda naznačují přítomnost nějaké nemoci. Pokud ano, je třeba podstoupit odborné vyšetření u neurologa, psychiatra, geriatra anebo dalších odborníků,“ popisuje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. 

Prevence na Mezinárodní den Alzheimerovy choroby

Podle výzkumu, který si VZP nechala zpracovat, se během posledních tří let počet pacientů s toto diagnózou zvýšil o 22 procent. „Rizikovým faktorem pro vznik Alzheimerovy choroby je především vysoký věk. Většina pacientů je starších 65 let. S tím, jak stárne společnost, přibývá i nemocných. Za tři roky se počet evidovaných klientů s Alzheimerem zvýšil o více než 5 tisíc. Stejný trend se dá očekávat i v dalších letech,“ upřesňuje Tichý.  

V rámci Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby, který letos připadá na středu 21. září, pořádá Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve spolupráci s ministerstvem vnitra v pěti městech preventivní akce. „Všechny akce jsou zaměřené na prevenci Alzheimerovy choroby.  Akce jsou zaměřené na podporu pohybové aktivity, duševní aktivity a správné výživy ve vztahu k Alzheimerově chorobě,“ informuje vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá. 

I letos se tak mohou lidé v Praze, Jihlavě, Plzni, Liberci a Frýdku-Místku zúčasnit pochodu proti této nemoci, kde si budou moci lidé procvičit svou paměť v kvízech a v luštění slovních přesmyček. Právě taková cvičení totiž mohou podle SZÚ při včasné diagnóze průběh Alzheimera zpomalit.

zadnice ( 21. září 2016 18:50 )

Nejvíc jich sedí v parlamentu!

anka ( 21. září 2016 13:55 )

je to strasna nemoc, nove vyzkumy dneska rikaji, ze duvodem muze byt konzumace masa, ze lidi, kteri v pracovali s lidmi, se tato nemoc vyhyba ( na rozdil treba kdyz nekdo pracoval na stroji, jako ucetni apodobne), a kdyz se jim dneska podari na zacatku zjistit ta nemoc, ze ji dokazou tak zpomalit, az zastavit, ze clovek dokaze dozit zbytek zivota samostatne....Je to velky problem budounosti, ale hodne se na tom pracuje, tak doufam, ze se jim podari brzy na to prijit...

jity ( 21. září 2016 12:34 )

Tak já jsem několik málo případů znala, ale to už byli lidé po 80ti, ale dnes to mají už 60ti letí.

agfor ( 21. září 2016 12:25 )

V Praze je vždycky všeho nejvíc - nejvíc škod po potopě, nejvíc feťáků a nejvíc blb*ů (bohužel většina z nich sedí ve vládě).

Sup46 ( 21. září 2016 11:26 )

 Alzheimer je ***.Ja už nepoznam svoji starou.

Zobrazit celou diskusi