Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odpadky, myší bobky i metr plísně: Inspekce v létě zavřela 18 podniků hrůzy

Autor: sou - 
16. září 2016
17:58

Léto hrůzy – i tak by se mohla nazvat kontrolní akce inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která skončila uzavřením celkem 18 provozoven. Našli v nich nejen špínu a nepořádek, ale také plíseň na zdech nebo myší trus. Ve většině případů šlo o restaurace, rychlá občerstvení, pivnice nebo cukrárny. 

„Kontrolu inspektoři zaměřili na všechny typy provozů v kompetenci SZPI, tedy společné stravování – restaurace, rychlá občerstvení, pivnice, cukrárny apod. – a dále na maloobchodní prodejny, velkoobchod a výrobu potravin,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Inspektoři kontrolovali a taky hned zavírali. V 11 případech šlo právě o provozovny společného stravování, jako jsou restaurace, rychlá občerstvení, pivnice nebo cukrárny, čtyři uzavření se týkaly maloobchodního prodeje a 3x se zavíralo i ve velkoskladech s potravinami. 

Kde inspekce zavírá restaurace i obchody? Podívejte se ZDE.

Mastnota a špína, odpadky i myší bobky

Nejčastějším důvodem byl podle něj zejména neakceptovatelný stav hygieny v provozovnách, kdy u nabízených pokrmů nebo skladovaných potravin nebylo možné zajistit jejich bezpečnost při konzumaci spotřebitelem.

„Inspektoři na místě zaznamenali zejména dlouhodobě zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin, výskyt škůdců a jejich trusu, plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů, absence přístupu k teplé vodě a podobně,“ upřesnil Kopřiva. 

Podle webu Potraviny na pranýři, kde můžete najít seznam provozoven, které SZPI uzavřela, jsou všechny už opět v provozu. Navíc během první poloviny září na něj přibyly další čtyři provozovny. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi