Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Tisíce pistolí, stovky protitankových zbraní: Armáda dohání resty a zbrojí

Autor: bru/ČTK - 
16. září 2016
16:36

Armáda chce pro své pozemní vojsko v příštích letech pořídit 16.000 pistolí CZ 75 Phantom, 8500 útočných pušek nebo více než 300 ručních protitankových zbraní. Na konferenci Český průmysl jako nástroj zajištění obrany státu v Ostravě, která je součástí Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR, to dnes řekl ředitel Odboru rozvoje pozemních sil ministerstva obrany, sekce rozvoje a plánování schopností Miroslav Hlaváč.

Armáda chce v letech 2017 až 2025 uskutečnit řadu projektů, které mají vést ke snížení různorodosti techniky nebo odstranění závislosti na zbraňových systémech ruské provenience. Cílem je zajistit obranu České republiky i spolupráci s aliančními partnery. Naplnění jednotlivých projektů ale budou podle Hlaváče ovlivňovat například změna bezpečnostního prostředí nebo výše přidělených finančních prostředků.

„V první části do roku 2020 chceme odstranit největší nedostatky, které u pozemních sil máme,“ řekl Hlaváč. Armáda bude posilovat výbavu jednotlivců nebo malých týmů. Už příští rok chce pořídit zhruba 240 pušek pro přesnou střelbu. V plánu je koupě 40 odstřelovacích pušek, které doplní a postupně nahradí zastaralé zbraně, stejně jako více než 300 ručních protitankových zbraní.

Pro vojáky chce armáda také nakoupit řádově 16.000 pistolí CZ Phantom, zhruba 8500 útočných pušek a přes 12.000 balistických vest a přileb. Budou určeny pro pozemní vojsko, vytvářené jednotky aktivních záloh, pro vojenskou policii i další jednotky.

Armáda má dostat přes sto nových štábních a spojovacích vozidel. Hlaváč řekl, že v první etapě půjde o 20 vozů na podvozku Pandur a ve druhé etapě 82 vozidel na podvozku Titus. Novou výbavu dostane i chemické vojsko. „Plánujeme pořízení 40 souprav lehkého obrněného vozidla. Tato souprava se skládá ze dvou vozidel: vozidla analytického a vozidla odběrového,“ řekl Hlaváč.

Po roce 2025 se podle něj bude muset také rozhodnout, co armáda udělá se svým tankovým praporem a jak nahradí současné tanky T-72M4 CZ, které již ztratily schopnost modernizace a dalšího vývoje. „Je tam plánované kompletní přezbrojení celého praporu,“ řekl Hlaváč. Půjde podle něj o 34 tanků.

Dny NATO jsou největší akcí svého druhu ve střední Evropě. Účastní se jich vojenské, záchranářské a bezpečnostní jednotky, letos z rekordních 21 zemí. Na akci, které se koná v sobotu a neděli na letišti v Mošnově nedaleko Ostravy, je vstup zdarma.

Podívejte se, jak vypadalo největší vojenské cvičení NATO:

deep_ass_flsting ( 16. září 2016 17:15 )

Na co potřebujeme tyhle šašky? Kamarádi z USA by se na nás vys.rali?

Zobrazit celou diskusi