Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vysokoškolákem bez učení za 50 tisíc. Policie odhalila padělatele diplomů

Autor: ČTK, tmp - 
13. září 2016
09:20

Ústecká policie odhalila skupinu, která padělala maturitní vysvědčení a vysokoškolské diplomy. Klíčovými osobami byl manželský pár z Teplic, který už před lety vyráběl falešná školní vysvědčení a stojí kvůli tomu před soudem, píše dnešní Mladá fronta Dnes (MfD). Falešný doklad o vzdělání si koupilo víc než 20 lidí.

Chtěla udělat rodičům radost, sílu na dokončení vysokoškolského studia ale sama nenašla. Studentka (25) Vysoké školy ekonomické v Praze tak situaci vyřešila po svém, za 47 tisíc korun si pořídila padělek diplomu. A nebyla rozhodně sama, policie nyní ví o více než 20 takových případech. 

Ceny za falešné doklady se podle MfD lišily. Maturitní vysvědčení prodávali padělatelé za 25 000 korun, bakalářský titul za 50 000 korun, magisterský pak za 75 000 korun. „Při tom uplatňovali obchodního ducha, když chtěl někdo maturitu i s diplomem, dostal slevu. Jiným slevili pár tisíc za náklady na cestu pro diplom,“ řekl MfD šéf ústecké hospodářské kriminálky Milan Kotrc.

Padělatelé měli klienty z celé České republiky. K předávání falzifikátů využívali kurýry. I ty policie obvinila. Manželé jsou stíháni vazebně, kurýři na svobodě. „Víme nejméně o 50 lidech, kteří si od něj chtěli koupit diplom nebo maturitní vysvědčení. U 26 už to máme potvrzené,“ doplnil Kotrc. Všem obviněným hrozí až šest let vězení.

kerloss ( 13. září 2016 12:09 )

Temahle placenyma rychlokvaskama vs mame plny parlament a senat a dalsi se tam cpou jen aby ukazali jaky maji diplom. Kdyby se zacli kontrolovat diplomy, tak by vetsina pred jmenem nemela zadny titul.

alusinek ( 13. září 2016 10:54 )

Dnes si lidé za peníze koupí vše i tedy vzdělání a není to nic nového.Znám právníka, který si za komoušů opatřil maturitní vysvědčení,občas se ve škole objevil,ale nikdy ho veřejně nezkoušeli a pak si opatřil i diplom.Je radost po něm číst nějaký zápis s těma hrubkama.Po revoluci převlékl kabát a dnes si žije v bohatství i se svými dvěma syny také právníky.

Zobrazit celou diskusi