Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Státním zaměstnancům chce vláda zvednout plat o čtyři procenta, lékařům o deset

Autor: ČTK - 
12. září 2016
22:51

Platy ve veřejných službách a správě vzrostou od listopadu o čtyři procenta. Mzdy lékařů a sester se zvýší o deset procent od ledna. Příslušné nařízení schválila v pondělí večer vláda. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o tom informoval na Twitteru.

Více peněz by tak měli získat zaměstnanci ministerstev a dalších státních úřadů, akademie věd, České správy sociálního zabezpečení či zemědělské a potravinářské inspekce. Dále jsou ze státních peněz placeni i zaměstnanci příspěvkových organizací jako muzeí, galerií, knihoven a některých divadel. 

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) novinářům řekla, že pondělní rozhodnutí vlády se týká těch zaměstnanců, kteří spadají pod zákoník práce. 

Vláda tak ještě samostatně rozhodně o navýšení platů zaměstnanců ve státní službě. „Zvlášť na vládu také půjdou materiály z ministerstva vnitra a ministerstva obrany. Ale ta shoda na tom navýšení je,“ uvedla ministryně. 

Zvýšení platů zatíží i rozpočty obcí a krajů

Zvýšení platů přijde státní rozpočet ještě letos na 157,6 milionu korun a příští rok na 946 milionů korun. V sumě není přitom zahrnuto zářijové zvýšení platů učitelů o šest procent a nepedagogickým pracovníků o čtyři procenta, které si vyžádá na 2,5 miliardy korun. 

Zvýšení platů ale vedle státního rozpočtu zatíží i rozpočty obcí a krajů, a to celkově letos a příští rok zhruba necelými dvěma miliardami korun. Obce a kraje totiž financují platy zhruba 151 tisíc státních zaměstnanců. Na zvýšení platů zdravotníků by pak mělo z veřejného zdravotního pojištění putovat 3,2 miliardy korun. 

Peníze vyčlenila vláda v červenci

Peníze na uvedená opatření vyčlenila vláda svým rozhodnutím v červenci, kdy schválila přidání peněz na platy o pět procent. Učitelům se zvedly platové tarify o šest procent a nepedagogickým pracovníkům o čtyři procenta, celkově ale objem peněz na odměňování narostl o osm, respektive o pět procent. Podobně státním zaměstnancům vzrostou tarify o čtyři procenta, celková suma na mzdy o pět procent. 

Rozdíl mezi celkovým zvýšením objemu peněz na platy a navýšením tarifu je způsoben tím, že část peněz jde do takzvaných nenárokových složek platu. Mezi takové netarifní složky patří například příplatky a odměny. 

Počet zaměstnanců státu se loni zvýšil o 5800 na 422 445 lidí. Z toho kolem 150 tisíc pracovníků platí kraje, města a obce. Ze zdravotního pojištění dostává plat asi 78 tisíc lidí. V průměru si státní zaměstnanci loni polepšili meziročně o 1012 korun měsíčně a jejich plat vzrostl na 26 892 korun. Průměrná hrubá měsíční mzda v ČR činila v letošním druhém čtvrtletí 27 297 korun.

pelagie ( 13. září 2016 08:22 )

tyvvvvole až budeš mít odmakáno 43 a celou tu dobu si platit do kasičky a dožiješ se penze tak teprve potom kecej...jak k tomu ty lidi přijdou, když stát zcela vědomě podporuje lemply, který od vychození školy mají jenom stále nataženou ruku,,, to odkoukali od svých rodičů, kteří celou dobu od revoluce nemákli...to je nějaká spravedlnost, stáleslyší musíme je integrovat, zařazovatdo různých programmů, ptám seproč ??? stejně je na drek..kriplové dělají si co chtějí a každý je na ně krátký ....

pelagie ( 13. září 2016 08:12 )

zase přidávají sobě ,doktorům, sestrám, učitelům a kancelářským krysám, ale na důchodce z vysoka sssserou ...........děkujeme a buďte si jistí, že nás u voleb neuvidíte

pavel215_klafunda ( 13. září 2016 06:30 )

Máš si na důchod spořit, pablbe a ne čekat co ti stát nasype!

deep_ass_flsting ( 13. září 2016 06:27 )

Lékařům bych nasral z vysoka. Nechtějí makat za ta peníze co mají, nebudou makat ani za větší.

Zobrazit celou diskusi