Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Českým firmám hrozí „kanibalismus“. Kvůli novým zónám a nedostatku lidí

Autor: mib - 
13. září 2016
05:55

Budování čtyř nových průmyslových zón v Česku by mohlo díky novým investorům rozčeřit „stojaté průmyslové vody“, věří Hospodářská komora. V případě, že se na trhu objeví další firmy, mohlo by to ale vést dle komory také ke „kanibalismu“, kdy si budou firmy vzájemně přetahovat zaměstnance. Z 1,3 miliardy korun, která bude na výstavbu zón potřebná, by stát mohl vynaložit na 991 milionů korun.

Podle informací Czech Investu byly z osmnácti možných lokalit ve spolupráci s obcemi i kraji vybrány čtyři jako vhodné k realizaci průmyslových zón. Ty budou moci vyrůst v Chebu, Veselí nad Lužnicí, Veselí nad Moravou a v Moravských Budějovicích. Svou roli sehrála při výběru velikost plochy, připravenost území, dopravní dostupnost či míra nezaměstnanosti v oblasti.

Ministerstvo: Výstavba za 1,3 miliardy

Důvodem pro hledání nových míst byla podle agentury Czech Invest také přetrvávající poptávka investorů. „Protože v současné době jsou průmyslové zóny v České republice obsazeny z více než 80 procent, analyzovala v roce 2015 agentura Czech Invest ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu další možné vhodné rozvojové lokality,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí Czech Investu Petra Menclová a upřesnila, že k tomu došlo právě po dokončení podrobnějšího místního šetření.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) upřesnilo, že identifikace a výběr lokalit probíhaly ve spolupráci se Svazem měst a obcí i kraji na základě anket a odborné studie a jejich výstavba by měla vyjít na 1,3 miliardy korun.

Stát by pak zřejmě vynaložil až tři čtvrtiny částky. To bude ale záviset na získaných prostředcích do rozpočtu MPO a na splnění podmínek dotačního programu obcí.

„Všechny lokality byly poté podrobně zkoumány, byly zhodnoceny limity využití těchto území, a to stav územně plánovací dokumentace, ekologické zátěže nebo dostupnost inženýrských sítí,“ uvedla pro Blesk.cz za ministerstvo Dita Havlíčková.

Nízká nezaměstnanost a volná místa

V současnosti ale zaměstnavatele trápí nedostatek zaměstnanců v průmyslových odvětvích s odpovídající kvalifikací, i když je nezaměstnanost co možná nejnižší za poslední období krize. Česká republika chce situaci řešit například otevřením českého trhu síle z Ukrajiny. Na nesoulad mezi nabídkou a poptávkou upozorňuje i Hospodářská komora.

„Místně se může situace lišit, ale v řadě průmyslových odvětví nám naši členové již dnes signalizují nedostatek potenciálních zaměstnanců s odpovídající kvalifikací. Chtěli bychom věřit, že analýzy, které předcházely výstavbě nových průmyslových zón, zmapovaly dobře místní situaci, takže zóny budou fungovat,“ vzkázala pro Blesk.cz mluvčí komory Karolína Sadílková. Podle ní je ale česká ekonomika v dobré kondici.

Případná konkurence by proto podle komory mohla uspět a „rozčeřit stojaté vody“. V konkurenčním boji musí podle komory zavedené firmy počítat s „kanibalismem“, který by mohl vést k přetahování zaměstnanců.

O průmyslové zóně Holešov, která zeje prázdnotou, debatovali kandidáti na hejtmana:

Foto: 

DUHA: Velké průmyslové zóny se nenaplňují

Hnutí DUHA, které platí za kritika výstavby, však upozorňuje, že by volná krajina měla být chráněna před zástavbou, protože „velké předem připravené průmyslové zóny často nejsou následně naplněny,“ uvedlo hnutí. V územním plánu by podle něj měly dostat více prostoru také rozvojové plochy.

Zároveň musí územní plány přísně regulovat, co je možné v plochách pro výrobu stavět, neboť v praxi často vidíme, že se tam tlačí sklady či nákupní centra namísto důležitějšího průmyslu, který skutečně vyrábí a nabízí lepší pracovní místa,“ informoval pro Blesk.cz programový ředitel Jiří Koželuh.



Podle něj mohou nové průmyslové příležitosti přinést také tradiční odvětví, jako je strojírenství či ocelářství, ale také výroba větrných elektráren, kde se zatím u nás vyrábí jen součástky na vývoz. „Pokud by však byla zavedena rozumná podpora pro obecní a občanské projekty větrných turbín, tak by bylo ve výrobě, stavbě a údržbě zaměstnáno 2 426 trvalých pracovních míst už v roce 2030, a dokonce 5 583 v roce 2050. To je jen o něco méně než zaměstnává české pivovarnictví,“ podotkl Koželuh.

Od roku 1998 bylo programy na podporu podnikatelských nemovitostí a rozvoje průmyslových zón podpořeno celkem 106 projektů částkou dvanáct miliard korun. Czech Invest uvedl, že vzniklo na osmdesát tisíc pracovních míst. Momentálně není možné spekulovat, jaká odvětví a firmy se v nových průmyslových zónách objeví. Zóny by měly vzniknout v řádu let.

Jaké „průmyslové problémy“ trápí Česko:

Zobrazit celou diskusi