Díky patnáctihodinovému rentgenování budou vědci už brzy vědět, z jakých materiálů byla Věstonická venuše vyrobena. Nyní analyzují získaná data. Těch je osmdesát gigabajtů. Horní a spodní část sošky skenovali vědci zvlášť a v následujících týdnech data v počítači propojí.

Práce byla prý bezpečná, operátoři byli při skenování vystaveni o polovinu menší dávce rentgenového záření, než kdyby letěli na trase New York – Tokio. Zároveň s hliněnou soškou ozářili vědci i dva takzvané fantomy. To jsou vzorky známých materiálů, které budou porovnávat se sprašovou hlínou, ze které je zhotovena venuše.

„Už vstupní data nám dávají dobrý základ pro další analýzy. Doufáme, že určíme složení materiálu, ze kterého byla soška vypálena,“ pochvaloval si Petr Neruda, kurátor paleolitických sbírek Moravského zemského muzea, které je nejstarší institucí svého druhu v Česku a slaví letos 200 let.

Na oslavu vystaví nejcennější exponáty

Tsantsa z povodí Amazonky

Vysušená lidská hlava s vyjmutou lebkou je typickým výrobkem jihoamerických pralesních indiánů. Ořezy z hlavy se sušily nad ohněm a macerovaly bylinami, které zařídily smršťování tkání. Podle představ indiánů v nich sídlily duše zabitých nepřátel.

Musely se usmiřovat složitým obřadem spojeným s tanci, kvílením a máčením hlav v magickém roztoku. Aby duše neunikly, zašili jim indiáni rituálně oči a ústa.

Tsantsa z povodí Amazonky: Vysušená lidská hlava s vyjmutou lebkou je typickým výrobkem jihoamerických pralesních indiánů.
Autor: Jiří Nováček

Soška šamana

Mužská plastika stará asi 27 000 let byla objevena v roce 1891 na křižovatce Přadlácké a Francouzské v brněnském Cejlu jako součást hrobu. Pohřbený muž trpěl kostižerem – a podobné sošky sloužily jako dočasný příbytek jeho duše. Unikátní je, že muži se v té době na artefaktech nikdy nezobrazovali.

Mužská plastika (Soška šamana) je stará asi 27 000 let, byla objevena v roce 1891 na křižovatce Přadlácké a Francouzské v brněnském Cejlu jako součást hrobu.
Autor: Jiří Nováček

Rytina ženy na klu

Známe ji z čítanek a dějepisu. Pochází z Předmostí u Přerova, je stará neuvěřitelných 30 000 let. Figurální rytina vznikla podle vědců možná pod vlivem drog. Nerealisticky triangulární hlava připomínala starším badatelům spíš sukénku, a proto rytinu zobrazovali vzhůru nohama.

Rytina ženy na klu pochází z Předmostí u Přerova, je stará neuvěřitelných 30 000 let.
Autor: Jiří Nováček

Našli další venuši

V srpnu se archeologům v obci Kasárna u Znojma podařilo najít další unikátní sošku, jež dostala jméno Sukničková venuše. Její spodní partie totiž tvoří sukně. Pochází z mladší doby kamenné. Vznikla pravděpodobně kolem roku 4700 před naším letopočtem.

Fotogalerie
9 fotografií