Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kontroly kotlů v praxi: Stát zaplatí miliony za rozbory popela

Autor: mib - 
12. září 2016
06:10

Ministerstvo chce pod pohrůžkou padesátitisícové pokuty lidi donutit, aby přestali topit třeba plastovými lahvemi a dalším nevhodným materiálem. V případě podezření by podle novely zákona o ochraně ovzduší mohly kontroly přijít do domu nechat provést rozbor popela. Stát by laboratorní rozbory, kam spadají také náklady za práci úředníků, vyšly na desítky milionů korun. Pokuty za rozbor se pak vyšplhají k tisícovkám korun.

„Vládou navržená novela zákona o ochraně ovzduší nepřináší nic, co by znamenalo pro provozovatele zdrojů v domácnostech nové dodatečné či vynucené investice. Po roce 2022 nebude pod vlivem tohoto zákona možné provozovat kotle na tuhá paliva, které nesplňují parametry alespoň třetí třídy, a bude nutné zdroje nahradit ekologičtějšími zdroji, tedy investovat. To už ale platí ve stávajícím znění zákona,“ upřesnil Výkonný ředitel Asociace podniků topenářské techniky Mojmír Krátký a dodal, že povinnost vyměnit neekoligcká kamna platí i v případě, že současná novela neprojde.

Pokud projde Senátem i u prezidenta, platit začne od začátku příštího roku. Krátký potvrdil, že ve spolupráci s ministerstvem pořádají pro pracovníky školení už od října. „Kurzy pořádané ve spolupráci s MŽP mají za cíl proškolit a připravit pracovníky obcí s rozšířenou působností, kteří případně budou provádět kontroly v kotelnách tak, aby získali minimální potřebné, především odborné znalosti k provedení kontroly," vysvětlil.

Dvakrát a dost

To, že pálíte v kamnech, co nemáte, odhalí buď úředníci sami, nebo bude směrodatné svědectví souseda. Postačí fotografie nebo třicetiminutové nepřetržité video, které zachytí podezřelý kouř v takovém rozsahu, aby bylo jasné, čím doopravdy topíte. Úředníci pak důkazy prošetří, aby podezření vyloučili, nebo potvrdili. Domácnost upozorní dopisem na případnou kontrolu, na podruhé se už může domáhat vstupu do domu.

„Při ní bude postupovat podle jasných pravidel daných kontrolním řádem a zákonem o ochraně ovzduší. To zahrnuje například i odběr vzorků popela. Z výše uvedeného je jasné, že možnost kontrolorů vstoupit do domácnosti a provést kontrolu spalovacího zdroje je až krajní řešení tam, kde se minou účinkem předchozí pokusy úřadů k nápravě,“ řekla pro Blesk.cz Jana Taušová z MŽP. Mnoho poslanců se ale už při schvalování zákona vyslovilo, že dojde k porušování domovní svobody.

Podle Krátkého budou postupy ještě zřejmě diskutovány. Ministerstvo však informovalo, že prokázat jednoznačně, co bylo v kotli spáleno, jde jen podle vzorku popela. 

Další peníze do státního rozpočtu

Předběžný odhad za laboratorní rozbor popela hovoří o jednotkách tisíc korun podle rozsahu kontrolovaných látek. Hradit by je měl buď dotyčný v případě, že se prokáže jeho vina při spalování nevhodných materiálů, a pak se laboratorní rozbor zaplatí z pokuty jemu udělené, jinak bude kontroly platit obec. Stát podle informací ministerstva chystá pro obce vyčlenit ze státního rozpočtu na laboratorní výdaje, kam spadá i práce úředníků, kteří by od nového roku prováděly kontroly, až deset milionů korun.

Jedním ze sporných tvrzení v účinnosti kontrol je, že pokud ji úřady ohlásí předem, bude snadné si ohlídat, čím na pár dnů topit. „Pokud nebude při kontrole na místě možné zajistit vzorky popela, je možné zajistit vzorky následně opakovanou neohlášenou kontrolou. V rámci kontroly bude muset kontrolovaný prokázat i další skutečnosti jako například pravidelnou revizi kotle, správné zapojení kotle, nákup paliva od dodavatele a podobně,“ vyvrátila pochybnosti Taušová.

Krátký také upozornil ještě na jednu změnu, kterou novela přináší, a to je sporná dvouletá kontrola kotlů s nejasným výrobcem. Ze zákona by je nově mohly provádět osoby proškolené na stejný typ kotle jiného výrobce, i přestože probíhají i v současnosti, doposud není jasné, kdo by to měl mít na starost.

helpandloans ( 19. října 2016 10:21 )

Půjčky nabídka s nejvíce skutečné a upřímné. Tady je naše adresa : helpandloans@gmail.com Máte naléhavě potřebují peníze, banka bude čelit podmínky, které jste schopni tak učinit. Žádné další starosti. Jsem především v poskytnutí úvěru na každou osobu, vážný a upřímný. Pro všechny vaše potřeba peníze, půjčky, investice a financování projektu, nabízíme půjčky v rozmezí od 2000 Eur do 5 000 000 kč pro lidi, vážný a upřímný, ve výši 3 % ročně a máte možnost platby až na 30 let. S naší službou máte záruku, že mají půjčku do 48 hodin bez problémů. Prosím, kontaktujte nás pro více informací. Tady je naše adresa : helpandloans@gmail.com PS: nabízíme půjčky pro lidi, vážný a upřímný. Děkuji a prosím, kontaktujte nás

dzery ( 12. září 2016 08:11 )

Člověk už se musí jenom smát.

308win ( 12. září 2016 06:56 )

Tak Ať neotravují a seberou si vzorek popela z pod Thuje pokud jim to hafan dovolí , a co jako chcou kontrolovat na těch nových kotlech? a ještě k tomu co 2 roky? zase chujovina jak tahat z lidí peníze

Zobrazit celou diskusi