Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Technologický park dostal 300 milionů z EU. Krátce po otevření je před krachem

Autor: David Budai - 
12. září 2016
06:12

Technologický park nedaleko Ústí nad Labem měl být líhní úspěšných firem i nových technologických patentů. Projekt Nupharo dokonce na svůj vznik dostal dotaci EU ve výši 300 milionů korun. Nic z toho se však zatím neplní, budovy zejí prázdnotou a park bojuje o přežití. Budoucnost je nejistá a není vyloučeno, že Česko o tyto evropské peníze přijde.

Měly se tady zkoumat technologické patenty či prototypy a vymýšlet novinky ve výrobě a skladování elektřiny. V místním inkubátoru měly sídlit nově vznikající inovátorské firmy a technologický park Nupharo se měl stát severským centrem vědy a podnikání. Dokonce na tuto myšlenku zamířilo bezmála 300 milionů z fondů EU. Jenže se vyskytl problém: projekt je pár měsíců po dokončení před krachem a zatím se vůbec neví, co bude dále.

V tuto chvíli už měl být podle původních plánů areál z větší části zaplněn firmami. Jenže to se nestalo, prostory jsou pronajaty sotva ze 40 procent a do vědeckého inkubátoru se nepodařilo sehnat jedinou start-up firmu. Peníze z dotace byly utraceny, Nupharo v tuto chvíli generuje každý měsíc ztrátu 1,3 milionu korun, dluží více než 460 milionů korun a v polovině srpna dokonce požádal o insolvenci.

Zanedbané okolí, poházené cigarety

Blesk.cz se vypravil do areálu Nupharo, který sídlí u obce Libouchec nedaleko Ústí nad Labem. Na místě ale nečekalo nic příjemného. Moderní budovy jsou poloprázdné, protože chybí firmy, a okolí je zanedbané. Trávu nikdo neposekal celé týdny a u chodníků jsou pohozené nedopalky cigaret. Inspirativní a inovativní duch z prostředí rozhodně nedýchá.

Technologický park Nupharo nedaleko Ústí nad Labem dostal od EU dotaci 300 milionů korun. Jeho budoucnost je nejistá. Technologický park Nupharo nedaleko Ústí nad Labem dostal od EU dotaci 300 milionů korun. Jeho budoucnost je nejistá. | CNC/David Budai

Budoucnost parku je v tuto chvíli velmi nejistá, stejně jako dotace, kterou projektu v roce 2013 přikleplo ministerstvo průmyslu. Pokud by došlo k úplnému krachu, musela by se dotace vrátit EU. Po žadatelích by pak tyto peníze zpětně vymáhal stát.

Jenže získat peníze zpátky by nebylo vůbec jednoduché, protože stát by v insolvenčním řízení vystupoval pouze jako jeden z věřitelů. Na budovy, které by se daly prodat a mají hodnotů desítek milionů, však mají přednostní nárok firmy Moravostav a Equa Bank, kterým park Nupharo dluží nejvíce peněz. S velkou pravděpodobností by se tak podařilo získat jen zlomek z oněch 300 milionů.

MPO: podmínky dotace nebyly porušeny

Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO), které je za přidělení dotace zodpovědné, zatím k porušení podmínek dotace nedošlo. „Vstup do insolvence není porušením rozpočtové kázně v případě, že soud rozhodne o zamítnutí insolvenčního návrhu,“ řekl Blesk.cz mluvší resostu František Kotrba. Totéž podle něj platí v případě, že se park pokusí o reorganizaci fungování, v rámci které stále využívá svůj majetek.

A to je také aktuální vývoj celého nešťastného projektu. Největší akcionář parku před pár dny požádal o stažení insolvence, soud tomu vyhověl a na řadu teď přichází velké úspory. „Ještě v průběhu září dojde k razantnímu snížení nákladů fungování parku. V této souvislosti bude prověřena každá koruna, která projekt opustila. A pokud nebyla vynaložena účelně, naši právníci se postarají o její navrácení zpět,“ uvedl Stanislav Pavel, člen představenstva Nupharo Parku.

Park Nupharo nedaleko Ústí nad Labem dostal dotaci 300 milionů korun. Jeho budoucnost je nejistá. Park Nupharo nedaleko Ústí nad Labem dostal dotaci 300 milionů korun. Jeho budoucnost je nejistá. | CNC/David Budai
V plánu je rozsáhlá restrukturalizace, která má celý projekt Nupharo zachránit. Na obzoru by dokonce mohl být potenciální nový investor, jedná se také o tom, že by se věřitelé vzdali části svých pohledávek. To, zda bude technologický park i nadále fungovat a nastěhují se tam nové firmy nebo jestli Česko promarní 300milionovou dotaci, naznačí už následující týdny.

Poloprázdné budovy, zanedbané okolí. Podívejte se, jak to v areálu parku Nupharo dnes vypadá:

parma49 ( 14. září 2016 15:46 )

Takových budov je po republice plno, jako např. ve Šluknově byla postaveno Výskumné a vývojové centrum stomatologie které financoval Operační program podnikání a inovací z Evropských fondů pro regionální rozvoj Ono přeci nejde o ty budovy ale o ty miliony kdy část někomu zůstane za nechty. Již tři roky budova stojí prázdná a nic se neděje a firma co tuto měla provozovat je v likvidaci.

ivoadler ( 12. září 2016 13:28 )

Za tohle by ministr pro vědu a výzkum zasloužil nakopat do zadku. Ten pán nedělá nic jiného, než že rozšafně pokyvuje hlavou. To je veškerá jeho práce.

joudajoudovy ( 12. září 2016 08:44 )

a co tomu rika flaternicky ministr pro vedu a vyzkum, belobradek? ze by dalsi tunel jako cirkevni restituce?

Zobrazit celou diskusi