Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Každé druhé dítě v Česku je nemanželské. Od revoluce jich raketově přibylo

Autor: tmp - 
9. září 2016
14:55

V Česku se rodí stále více nemanželských dětí. Vyplývá to ze statistik Českého statistického úřadu. Děti mimo manželství se rodí méně vzdělaným ženám a také ve znevýhodněných regionech. Oproti roku 1989 vzrostl počet nemanželských dětí téměř o 40 procent. Většina z nich navíc ani nežije ve společné domácnosti rodičů. Informovaly Lidové noviny.

Každé druhé dítě se narodí partnerům, kteří nejsou manželé. Zatímco v roce 1989 byl podíl nesezdaných rodičů pouze 7,9 procenta, v roce 2015 to bylo už 47,8 procenta. Trend navíc ukazuje další navyšování. „Za tímto nárůstem stojí zvyšující se počet nesezdaných a množství svobodných matek, tedy žen, které v době porodu nežijí s otcem dítěte,“ řekla Dana Hamplová ze Sociologického ústavu Akademie věd.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj pak pouze 16 procent z nich, vychovává děti v jedné domácnosti. Na vině prý není jen změna společenských norem. „Je potřeba si uvědomit, že ačkoliv rostou počty dětí narozených mimo manželství ve všech sociálních skupinách, nemanželská plodnost se kumuluje mezi ženami s nízkým vzděláním a ve znevýhodněných regionech,“ uvedla Hamplová.

„Je výhodnější být sama“

Například v Ústeckém kraji, kde je vyšší nezaměstnanost a jsou tam tradičně problémy se sociálním vyloučením, přichází na svět přes 61 procent nemanželských dětí. Naproti tomu v hlavním městě Praze je to „pouze“ 40,6 procenta. Demografka Jitka Rychtaříková tvrdí, že pro ženy s nižším vzděláním je výhodnější být neprovdaná. „Důvody jsou sociální dávky, nestálý partner, riziko nezaměstnanosti u obou,“ uvedla.

Zajímavostí je, že například náboženství podle odborníků nehraje zásadní roli. Ani rodiče ve Zlínském či Jihomoravském kraji, kde evidují vyšší počet věřících, tak k sňatku víra před narozením dětí nedonutí.

V roce svrhnutí komunistického režimu bylo celkem 75 procent žen v mateřském věku 20 až 39 let vdaných. Dnes je většina žen v tomto věku svobodná. A i když se v průběhu let počet narozených dětí snižoval i zvyšoval, podíl dětí narozených mimo manželství pouze rostl.

vfberan ( 9. září 2016 17:52 )

Máte, bohužel, pravdu.

hejhej ( 9. září 2016 16:43 )

Kdysi si děti pořizovali manželé, aby je společně vychovávali. Dítě bylo na prvním místě u většiny manželů, dnes jsou na prvním místě peníze. Vytratil se cit, láska, porozumění. Pokus svatby , tak s velkou pompou už s dětmi, a ukážeme, že na to máme- jak přízemní. Spousta mladých lidí si bohužel, bere vzor s hloupých modelek, které střídají chlapy častěji než spodní prádlo, zpěvaček a hereček,kterým je úplně jedno, zda je jejich otec dítěte ženatý nebo o generaci až dvě starší. Mnohé pak,aby oškubaly sociální systém uvádějí, že jsu samoživitelky a jejich parneři pracují v zahraničí a pod. Po revoluci r.1989 se vešechno převrátilo v kravskou řiť.

Zobrazit celou diskusi