Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ekonomka: Chystejme se na krizi, ČNB špatně zachází s korunou

Autor: Tomáš Polák - 
8. září 2016
13:28

Česko čeká finanční krize, kterou ještě podpoří Česká národní banka. V rozhovoru pro Blesk.cz to uvedla ekonomka Markéta Šichtařová. Podle ní nevhodné načasování uvolnění kurzového režimu v době poklesu hospodářského růstu může vést k recesi. Šichtařová tak zkritizovala měnovou intervenci, kterou podle ní ČNB dělá přesně naopak, než by měla.

Jak zákony makroekonomie praví, v hospodářském cyklu se střídají dvě fáze – relativní růst a relativní pokles. A právě na začátku poklesu se momentálně nacházíme. „Ta sestupná fáze hospodářského cyklu už přišla, protože v tuhle chvíli už všechny předstihové indikátory na celý svět, s výjimkou USA, ukazují zpomalování hospodářského růstu,“ řekla pro Blesk.cz ekonomka Markéta Šichtařová.

Krizi se podle ní nedá nijak vyhnout, jelikož jde o cyklickou záležitost. „Teď se hraje o to, jestli u nás to bude ‚jenom‘ zpomalení růstu, anebo jestli dojde k recesi,“ uvedla. Pokles produkce ekonomiky po více než půl roku zaznamenala česká ekonomika naposledy v roce 2012. Tehdy se projevila nezaměstnaností a krachem několika velkých firem. Podle ekonomky situaci rozhodně nepomáhá Česká národní banka, která jakožto centrální banka má situaci sice korigovat, ale spíše jí přitěžuje.

Posilovat měnu v době růstu je zbytečné

„ČNB zavedla kurzový režim v okamžiku, kdy růst ekonomiky byl těsně před vrcholem a v tu chvíli žádná firma nepotřebovala podporu ještě z titulu měnové politiky. Takže firmy vlastně vůbec nebyly nuceny k tomu zlepšovat inovace, aby byly efektivnější, aby byly konkurenceschopnější díky vyšší kvalitě. Ony se prostě naučily konkurovat jenom cenově, protože dostaly najednou velkou cenovou pomoc,“ vysvětlila Šichtařová.

Podle ní má Česká národní banka měnu posilovat naopak v době, kdy koruna spontánně klesá. Jedině tak „uměle vyrovná“ nežádoucí účinky poklesu měny. Když naopak měna spontánně roste, vůbec podle ekonomky nevadí, když ji centrální banka uměle oslabí. „Když koruna posiluje v době hospodářského růstu, tak je to naprosto v pořádku, protože firmám roste počet zakázek, a to, že se do toho malinko utahují měnové podmínky firmy, pomalu ani nezaznamenají,“ upřesnila Šichtařová.

Koruna spadne najednou

Jenomže to ČNB neudělala a je jen otázkou času, kdy ekonomika spadne do krize. „V okamžiku, kdy kurzový režim bude neudržitelný, a ČNB to komunikuje takovým způsobem, že dojde k jednorázovému okamžitému opuštění kurzového režimu, by koruna skočila dolu opravdu hodně – až o tři koruny k euru během jednoho měsíce,“ řekla ekonomka.

„Problémem není to, jestli kurz je 20 nebo 30 korun za euro, problémem jsou jednorázové výkyvy, kdy se ten kurz pohne o 5 korun za euro během dvou měsíců, protože na to nejsou postavené kontrakty, a to potom firmy na to nemají v tu chvíli ušité smlouvy, nejsou zajištěné,“ upřesnila s tím, že to může vést k hromadnému krachu velkých společností a výraznému poklesu exportu. To povede k celkovému propadu české ekonomiky.

Která deflace je hodná?

Krize podle ní může přijít už v průběhu roku 2017. Na vině  je údajně dogma, ve kterém žijí centrální bankéři. „Oni si myslí, že aby ekonomika fungovala, tak musí mít inflaci, a když má deflaci, tak je to průšvih,“ řekla s tím, že ale existují různé druhy deflace. „Ta ,hodná‘, kterou máme teď, je způsobená tím, že například zlevňují komodity, a to vede k tomu, že mají spotřebitelé víc peněz v kapse a mohou víc utrácet,“ vysvětlila.

Pak ovšem existuje ještě „zlá deflace“, která je způsobená tím, že spotřebitelé nemají peníze, tím pádem méně utrácejí, musí se tak snížit ceny a potažmo klesá i hospodářský růst. „Centrální banky ale mezi tím nerozlišují, a tak když přišla do Evropy deflace, tak začaly dělat všechno proto, aby tu deflaci zlikvidovaly,“ uzavřela.



joudajoudovy ( 9. září 2016 07:44 )

nad krizi by se meli zamyslet socani, kteri ze statni kasy tahaji penize a podplaci si tim sve netahave volice. a to sobotka chce vymenit euro za korunu! buh nas pos-ser....

bizon_pepa ( 8. září 2016 21:31 )

To je mazec.

historka ( 8. září 2016 18:18 )

Nejvetsi problem je, ze kdyz se pise o „oslabovani“ koruny tak si pod tim lidi mají tendeci predstavit neco co je horsi, slabsi, ochuzeny.. bohuzel to s tim vubec nesouvisi. Naopak pokud klesa produkce, pak pomuze bud jeji uvolneni a nebo umele „oslabeni“ a zafixovani, ale to by nas ihned napadli okolni staty za nefer hru, kdybychom umele oslabovali trh. Je zajimave, ze dosud porad kritizovali negativa „silne“ koruny a ted tam autorka pise , ze menu mela banka posilovat v dobe poklesu aby se vyrovnaly nezadouci ucinky poklesu meny. Najednou tedy medialne pripoustej, ze pokles meny muze mit negativa? To za poslední 3 roky nezaznivalo, naopak. Naprosto keca, veskere kontrakty a smlouvy jsou zajistene kurzovym swapem coz je ochrana proti vykyvum meny. Proste si uz rok dopredu firmy reknou za jaky kurz si vyporadaj kontrakt. To ze na tom jedna strana trochu prodela, jedna trochu vydela je zrejma vec a obema zucastnenym predem znama. Existuji i pojisteni proti kurzovym ztratam. Ona tam zas jen popisuje ucebnicovy priklad co se stane když… je to clanek uplne k nicemu a ještě zavadejici.

krdassaneda ( 8. září 2016 17:13 )

Krize je vždycky uměle vyvolaná, ta nepřijde sama od sebe.

6010 ( 8. září 2016 17:09 )

Přesně vystižené.Lidi vyrukují do ulic, až nebude mít máma co dát dítěti do hrnce.Pak věřím, ale k tomu nedojde, tak daleko to ale nepoženou, na to si dávají bacha.

Zobrazit celou diskusi