Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Místo slevy mají děravé konto. Jak se nenechat okrást webovým portálem?

Autor: ula - 
18. září 2016
05:30

Policie prošetřuje stovku oznámení na slevový portál Slevy z hor. Ten nabízel pobyt v horách na Liberecku, nicméně i když si klienti pobyty zaplatili, peníze k hoteliérům nedoputovaly. Policie nechala portál zablokovat a případ vyšetřuje jako podezření z podvodu. Jak podobným situacím předejít?

Podle kriminalistů může být poškozených klientů víc, než se doposud přihlásilo. Pokud jste si zakoupili voucher na portálu www.slevyzhor.cz, obraťte se proto na územní odbor Semily, oddělení hospodářské kriminality.

Základní informace o možném podvodném jednání je možné posílat také na e-mail: sm.ohk@pcr.cz, případně je možné podat trestní oznámení na kterémkoliv policejním oddělení po celém Česku.

Slevové portály nekrotí speciální zákon

Slevové portály nejsou upraveny žádným speciálním zákonem. Prodej zboží a služeb musí probíhat v souladu s občanským zákoníkem a zákonem o ochraně spotřebitele (i v souladu s jinými právními předpisy).

„Pro uživatele slevového portálu bude nejdůležitější obstarat si informaci, zda jsou služby nabízeny samotným provozovatelem portálu, nebo zda je portál pouze v pozici zprostředkovatele,“ řekl Blesk.cz Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení časopisu dTest. 

„Nejběžnější je situace, kdy na slevovém portálu nalezneme nabídky jiných obchodníků. Provozovatel portálu pak odpovídá pouze za obsah webové stránky a za řádné vystavení voucheru spotřebiteli. Není však odpovědný za případné vady zakoupeného zboží či poskytnuté služby, reklamaci musí spotřebitel uplatnit vždy přímo u prodávajícího či poskytovatele dané služby,“ dodal Zelený. 

Nakupujte jen na ověřených portálech

  • Vybíráte si voucher na slevovém portálu? Zajímejte se, s kým konkrétní smlouvu uzavíráte.
  • Ověřte si i platnost voucheru, která může být časově omezena.
  • Nalákal vás nějaký nový portál? Pokud není známý a ověřený, je vhodné před využitím nabídky kontaktovat příslušného obchodníka, u kterého pak bude spotřebitel voucher uplatňovat, a ověřit si, zda daná nabídka skutečně existuje.
  • Dobré je seznámit se před využitím jakéhokoli portálu s recenzemi ostatních uživatelů, které mohou vypovídat o jeho důvěryhodnosti.
  • Setkali jste se na slevovém portálu s užíváním nekalých praktik? Obraťte se na Českou obchodní inspekci (ČOI).

Pokuty až pět milionů korun

Pokud ČOI najde pochybení, může provozovateli portálu či konkrétnímu obchodníkovi uložit pokutu až do výše pěti milionů korun. Jedná-li se zjevně o podvodný server, jako je případ portálu Slevy z hor, je lepší podat trestní oznámení.

„V takovém případě doporučujeme pokusit se vyhledat další poškozené. Pro naplnění skutkové podstaty trestného činu podvodu musí vzniklá škoda dosáhnout hranice pěti tisíc korun, v případě většího množství poškozených se jednotlivé částky sčítají. Zároveň je pak pravděpodobnější, že se případem bude policejní orgán zabývat, pokud bude poškozených více, vysvětluje Zelený. 

Co když portál zanikne?

  • Jestliže si zakoupíte slevový voucher a portál mezitím zanikne, nemění se nic na vašem postavení v případě, že je služba poskytována nebo zboží dodáváno třetí osobou. Své nároky pak můžete uplatňovat přímo vůči tomu obchodníkovi, který je má na základě voucheru plnit.
  • Je-li prodávajícím přímo slevový portál, bude záležet na tom, zda jeho závazky přešly na právního nástupce, nebo nikoli. V případě, že není právní nástupce, odpovídají za závazky zaniklé společnosti její společníci (rozsah odpovědnosti závisí na formě společnosti), popřípadě osoba, která ukončila svou samostatnou podnikatelskou činnost.
  • Zákon stanoví, že při prodeji nebo poskytování služeb mimo ohlášenou provozovnu je prodávající povinen písemnou formou poskytnout zejména název nebo jméno a adresu prodávajícího, kde může spotřebitel i po ukončení takového prodeje nebo poskytování služeb uplatnit reklamaci.
  • „Dostane-li se podnikatel, vůči kterému máte nárok na peněžité plnění, do insolvence, bude vymáhání dlužné částky velice obtížné. Musíte svou pohledávku do insolvence přihlásit a čekat, zda budete s ohledem na pořadí jednotlivých věřitelů uspokojeni. Praxe ukazuje, že v takovém případě je naděje na uspokojení pohledávky v plné výši velice malá,“ uzavírá Zelený.

radkavra ( 30. září 2021 12:19 )

Mnoho zajímavých slev je také na serveru http­s://sl­evovy­kupon­.net/

Zobrazit celou diskusi