Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Brusel chce kvůli teroristům zkrotit Facebook a Skype. Dejte pozor, co píšete

Autor: bud - 
10. září 2016
05:00

Oblíbeným komunikačním aplikacím na mobilu i PC chce přitáhnout uzdu Evropská komise. Skype, Facebook Messenger, Viber nebo WhatsApp budou muset dodržovat stejná pravidla jako mobilní operátoři. Například to, že bezpečnostním složkám v případě žádosti poskytnou i vaši konverzaci, kterou po Skypu nebo Facebooku vedete. Brusel tím chce bojovat s terorismem.

Evropští mobilní operátoři už delší dobu žalují do Bruselu, že aplikace jako Skype nebo WhatsApp vydělávají díky mobilům, ale na rozvoj sítí nedávají ani korunu. Také nemusí splňovat některé přísná pravidla platná pro operátory, přestože si přes ně mohou uživatelé volat i posílat fotky nebo videa.

Evropské komise proto chystá regule, které mají „anarchii“ ukončit. Konkrétní plány bruselští úřednicí představit během září. První informace o podobě legislativy už však unikly na veřejnost.

Účinnější boj s teroristy

Jednou z možností je, že na tyto služby bude pohlíženo stejně jako na klasické mobilní operátory, což jim přineslo nové povinnosti, třeba v oblasti ochrany soukromí. Nařízení by také mohlo zahrnovat povinnost mít datová úložiště pro komunikaci evropských uživatelů umístěna v Evropě.

A v neposlední řadě se hovoří o tom, že by provozovatelé komunikátorů měli povinnost na vyžádání poskytovat kompletní záznamy bezpečnostním složkám. Cílem je hlavně zefektivnit boj proti teroristům, kteří v současné době běžně tyto aplikace ke komunikaci využívají.

Expert: Vše může zhatit šifrování

Bezpečnostní experti snahu EU získat přístup ke zprávám teroristů vítají, nicméně účinnost nemusí být tak velká, jak si možná úředníci představují. Problémem je hlavně komplikované šifrování, které již některé aplikace, jako třeba WhatsApp, nabízejí.

„V kontextu zhoršující se bezpečnostní situace se snaha EK podřídit komunikační aplikace stejným pravidlům, jako platí pro telefonní operátory, jeví jako opodstatněná. Nicméně si nemyslím, že by takové opatření mělo v tomto smyslu nějaký skutečný dlouhodobě pozitivní účinek,“ řekl Blesk.cz Miroslav Dvořák, technický ředitel společnosti Eset.

Podle Dvořáka lze opatření snadno obejít tím, že bude využívat takzvané šifrování E2EE, které šikovně chrání komunikaci na obou stranách aplikace. „Uživatelé požadující integritu své komunikace pouze přejdou na jiné aplikace, které E2EE nabízí,“ dodal.

Jestli EU postaví šifrování úplně mimo zákon a nařídí těmto aplikacím, aby policie a další bezpečnostní služby měly ke komunikaci volný přístup, zatím není jasné. Vše ukážou už následující týdny, kdy bude návrh nové směrnice přestaven.

hejhej ( 10. září 2016 17:14 )

"Demokratická" cenzura z Bruselu. Kde je svoboda vyjadřování ??? Žádný zákaz nepomůže, o muslimy lidé nestojí a nenávist k nim přes zákaz bude ještě větší.

hanka666 ( 10. září 2016 10:33 )

 Brusel by měl především zkrotit štědré příspěvky mafiánům, kteří tady černý mor z moře tahají a dostávají za to z EU miliardy. Pak se nebudou muset ani starat, co si lidé píšou na FB. Do 50 let bude totálně po Evropě.

st.rec ( 10. září 2016 07:42 )

J-elity samozřejmě opět zcela scestně a mimo mísu řeší komunikaci když mají řešit bezpečnost celé EU,deportovat,zavírat a nedovolovat vstup na území.

suov ( 10. září 2016 07:31 )

Teroristy mají řešit jinak a tvrději, a ne a ne špehovat co si píší jiní, Vylezme z tohoto spolku, Juncker ať táhne pryč,!!!!

odol ( 10. září 2016 06:37 )

Jo!Netlachat!

Zobrazit celou diskusi