Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bude na výcvik asistenčních psů dohlížet úřad? Odbornice volá po kontrole

Autor: mib - 
18. září 2016
07:05

Pomáhají lidem s autismem, epilepsií nebo pohybovým postižením. Ne všude mají ale pro asistenční psy pochopení, ombudsmanka Anna Šabatová se proto jejich postavení snaží zlepšit a získat pro asistenční psy stejné podmínky jako pro psy vodicí, tedy doprovod nevidomých. Podle cvičitelky psů Kláry Pragerové by mohl pomoci kontrolní úřad, který by kvalitu vycvičených psů stvrzoval, protože v Česku na to zatím neexistuje příslušný zákon.

„Vodicí pes je pro někoho, kdo nevidí. Asistenční pes je pro někoho, kdo nechodí, pro děti s postižením, pro vozíčkáře a pak může být pro někoho, kdo neslyší anebo má nějaké záchvatové onemocnění, většinou epilepsii,“ vysvětlila pro Blesk.cz Pragerová z organizace Pestrá společnost. Dodala, že asistenční pes nemá statut jako vodicí.

Návrh ombudsmanky Šabatové by měl podmínky vodicích a asistenčních psů srovnat. Bude proto důležité definovat právní úpravu, ale vzniknout by měl také kontrolní úřad, který by na výcvik psů dohlížel. Doposud v Česku totiž neexistuje žádná „centrála“, která by se za kvalitu výcviku psů zaručila. Podle Pragerové je tak „na trhu“ řada jedinců, kteří oboru nedělají dobré jméno.

„Kauzy, které vídáme v televizi, pochází právě od těchto kolegů. Je nás mnoho, kteří máme svou práci certifikovanou a procházíme pravidelně výcviky a máme pravidelný audit. Ale zároveň je tu vedle toho i mnoho organizací, spíš jednotlivců, kteří psy také cvičí, ale nemají nastavené podmínky,“ uvedla Pragerová.

Podle ní by měly být striktnější nároky na výcvikové subjekty, aby opravdu měly certifikaci. Mnohdy mají organizace mezinárodní certifikáty, které nemusí garantovat kvalitu. Navíc necvičí psa celoživotně. „Není pravda, že když se pes něco naučí, tak to bude stále dodržovat,“ vysvětlila a zdůraznila nutnost dalšího výcviku.

Výcvik psa musí probíhat pravidelně

Některé organizace mohou vycvičeného psa klientovi bez následné kontroly pouze předat. Takový výcvik vyjde v případě asistenčních psů až na 230 tisíc korun. I to by měl nový zákon změnit, nevidomým totiž pokrývá výcvik vodicích psů stát. S ním by měli mít lidé přístup do veřejných prostor i bez náhubku, ale ani to neplatí vždy. Bez náhubku by se psi měli podle Pragerové pohybovat proto, že člověka nejen vodí, ale také mu podávají věci.

I ten nevidomý člověk musí být odpovědný za svého psa, ne každý nevidomý pejska zvládne. Kdo si pořídí psa, tak ho vůbec neomlouvá, že nevidí. Každý je za něj odpovědný. Musí se chovat tak, aby minimalizoval veškerá rizika, ale je to jen živý tvor. Navíc ho mohou vyprovokovat sami lidé,“ upřesnila Pragerová na otázku, jak se minimalizují rizika v případě, že se o psa stará člověk, který nevidí.

Postižení se psy se nemohou bránit

Návrh ombudsmanky společnost Pestrý život podporuje. „Ne všichni naši klienti mají stejná práva. Nevidomí a ti, co jsou na vozíku. Podmínky by měly být stejné, není to jen o psovi, ale o těch klientech,“ zmínila Pragerová.

Jako argument pro změnu to vnímá i ombudsmanka Šabatová. „Existují případy omezování přístupu lidí se zdravotním postižením do veřejných prostor, dopravních prostředků apod., protože je doprovází vodicí nebo asistenční pes. Chybí ale právní úprava, která by jasně definovala, kam jim nesmí být odepřen přístup, jaké je postavení asistenčního psa, jaký musí mít takový pes výcvik a označení. Pokud je v současné době těmto lidem odepřen přístup, nemohou se efektivně bránit,“ řekla pro Blesk.cz mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdílková.

Hrazdílková upozornila, že přijetí takového zákona doporučoval už předchozí ombudsman v roce 2010, ale nebyl vyslyšen. „Současná ombudsmanka na něj navázala, protože problémy přetrvávají. Česká republika se navíc v souvislosti s přistoupením k Úmluvě o právech osob se zdravotním postižením zavázala přijmout veškerá opatření k odstranění diskriminace těchto osob,“ uzavřela Hrazdílková.

 

tleskapoud ( 18. září 2016 11:55 )

Bolševická hyena Šabatová bude kontrolovat psy

naidka ( 18. září 2016 11:05 )

Hlavně, aby úřad dohlížel na to, jak jsou asistenční psi využití a jak se k nim chová nový majitel, jestli je netýrá, jak píše dole Petr. Postižení lidé jsou zlí, to je všeobecně známé, o autistických pacientech ani nemluvě.

Zobrazit celou diskusi