Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Lékaři se snaží vyzrát na epilepsii. V boji jim pomáhají i mobilní aplikace

Autor: sou - 
6. září 2016
06:15

Ztráty paměti, brnění nebo křeče doprovázené ztrátou vědomí. To všechno jsou typy záchvatů epilepsie. V Evropě nemocí trpí přibližně šest milionů lidí, v Česku je to kolem 75 tisíc. Epilepsie se často objevuje na základě vývojových vad ve stavbě mozku, ale také po prodělání cévní příhody mozkové nebo nově jako autoimunitní onemocnění. V boji s ní lékařům pomáhají i mobilní aplikace, které například dokážou sledovat třes rukou a vyhodnocovat tak efekt změn medikace.

Ještě před 50 lety lékaři dokázali pomoci jen polovině nemocných, teď už se pomoci dočká 90 procent pacientů. Ale i když je česká epileptologie na světové úrovni, nedostanou se k léčbě stále všichni potřební. Celkem 30 procent epileptiků nereaguje na léky.

„Pro ně je vhodný operační zákrok, který může s vysokou pravděpodobností zcela zásadně změnit jejich kvalitu žití. Kromě operace mozku provádíme stimulace bloudivého nervu a nověji hlubokou mozkovou stimulaci prostřednictvím elektrod zavedených do hlubokých mozkových struktur. O možnostech operační léčby se však řada pacientů, především z menších měst a obcí, vůbec nedozví,“ říká přednosta 1. neurologické kliniky Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně profesor Milan Brázdil.

Novinkou je autoimunitní epilepsie

Náklady spojené s operacemi jsou přitom srovnatelné s náklady na další zdravotní péči, kterou epileptik čerpá, jako jsou například úrazy hlavy způsobené pádem při záchvatu nebo léčba deprese, kterou nemocní často trpí. Podle přednosty Neurologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a Fakultní nemocnice Motol se neurologové v posledních letech setkávají se změnou příčiny epilepsie.

„Objevují se častěji epilepsie na podkladě vývojových vad ve stavbě mozku. Se stárnutím populace přibývá ale také případů epilepsie po cévních příhodách mozkových, zcela novou příčinou je například epilepsie autoimunitní,“ míní docent Petr Marusič, který je zároveň i předsedou České ligy proti epilepsii, s tím, že v posledních letech navíc významně narůstá i množství nově odhalených genů, jejichž poruchy se podílejí na vzniku některých epilepsií.

V boji s epilepsií lékařům pomáhají i mobilní aplikace

Všemi aspekty boje se zákeřnou nemocí se budou zabývat více než dva tisíce špiček v oboru epileptologie, které se letos sjedou do Prahy. Poprvé se budou na obdobném fóru bavit o společných mezinárodních výzkumných projektech v oblasti epilepsie. Dalším tématem budou moderní technologie používané při diagnostice a léčbě epilepsií.

„Už nyní existuje několik aplikací, které například registrují pohyb lůžka při záchvatech, případně lze jimi sledovat třes rukou a vyhodnocovat tak například efekt změn v medikaci. Díky sociálním sítím se zase lépe propojují a sdílejí pacienti, kteří kvůli nemoci mnohdy trpí sociální izolací,“ upřesnil Brázdil z Centra pro epilepsie Brno.

Běh proti epilepsii v pražské Stromovce

V rámci kongresu vyrazí odborníci 14. září i do pražské Stromovky, kde podpoří pacienty Během proti epilepsii. K běhu vyzývají i širokou veřejnost, akce je zdarma a účastníci mohou volit ze dvou délek tratí – a to buď 2,5, nebo 4,5 kilometru. Jedinou podmínkou je přítomnost fialové barvy na oblečení, tedy barvy epilepsie.

Epilepsie je neurologické onemocnění, které je charakterizované opakovaným výskytem neprovokovaných epileptických záchvatů. Ke stanovení diagnózy epilepsie zpravidla dochází při výskytu dvou a více epileptických záchvatů, výjimečně už po jednom takovém záchvatu.

Už nyní je určeno více než 100 druhů epilepsie. I typů záchvatů je víc a u jednoho pacienta se jich může vyskytovat hned několik a mohou se projevovat například pouhým zahleděním, brněním, výpadkem paměti nebo známými křečemi končetin se ztrátou vědomí. Vyskytují se jak v průběhu dne, tak v noci během spánku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi