Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zákeřná bakterie zabíjí děti. Hemofilus se může projevit i u dospělých

Autor: ula - 
5. září 2016
05:14

Byl to kašel, kterému ale nepředcházela žádná nemoc. Takovou zkušenost zažila autorka článku. Andrea zkoušela dostupné kapky z lékárny, nic jí ale nepomáhalo, kašel trval už měsíc. Navíc se cítila stále unavená, i když neměla teploty nebo jiné potíže. Když navštívila lékaře, oznámil jí, že má podezření na bakterii s názvem hemofilus. Co to je a jak se projevuje? 

Praktický lékař se zeptal, zda pacientka pracuje s dětmi. S nimi se skutečně setkává v rámci charitativní činnosti. „Hemofilovi říkám pracovně 'učitelská nemoc',“ uvedl lékař a předepsal antibiotika. Do týdne únava a kašel zmizely.

Na tomto pojmenování může něco být. Nosičem bakterie jsou hlavně děti a na dospělého se může přenést přímým kontaktem s nosičem či nakaženým.

Smrtící bakterie

Hemofilus (latinsky Haemophilus Influenzae) je bakterie, která způsobuje celou řadu infekčních onemocnění, z nichž některá mohou být i smrtelná. Má řadu typů, nejvýraznější je hemofilus typu B. Dokud proti němu nebylo zavedeno očkování, způsobil hemofilus smrt u velkého množství dětí.

Zánět hltanu a měkký vřed

„Hemofilus se nemusí projevit vůbec, až třetina dětí má v sobě tuto bakterii a nic nezpůsobuje,“ vysvětluje lékař Michal Malina z Nemocnice Hořovice a doplňuje: Při oslabení organismu může způsobit infekce horních cest dýchacích.“

Vedle zápalu plic a závaženého postižení hrtanové záklopky dokáže bakterie proniknout z dýchacích cest do krve a šířit se do dalších orgánů, kde může způsobovat další závažné projevy. Nejzávažnější je sepse a meningitida.

Hemofilus byl také jedním z nejčastějších původců meningitidy u dětí do 5 let věku. Může se ale šířit i do kloubů, osrdečníku a kostí a způsobovat tam nebezpečné lokální záněty.  

Co dalšího může hemofilus způsobit?

  • Infekce horních cest dýchacích
  • Zánět hltanu
  • Zápal plic
  • Meningitida
  • Zánět středního ucha
  • Měkký vřed

Odhalit hemofila lze jen mikrobiologických vyšetřením, tedy výtěrem z krku.

Pokud se hemofilus objeví u dospělých, projevuje se infekce mírněji než u dětí, častěji jako právě infekce horních dýchacích cest, které provází kašel, v nejhorším případě může nemocný dostat zápal plic. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zednik ( 5. září 2016 10:11 )

Ten úvod článku je jak z pohádky, nebo televizního seriálu, kde lékaři naplno žijí chorobou každého pacienta Dnešní obvoďák by se určitě neptal na to, jestli pracuje s dětma, ale jestli kouří Dnešní obvoďák by si na nějakou bakterii hemofilus asi těžko vzpoměl

Zobrazit celou diskusi