Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Oblohu obsadilo padesát létacích balonů. Včetně obřího klauna

Autor: Martin Sekanina - 
2. září 2016
17:15

Neobvyklá podívaná baví v těchto dnech obyvatele Uherskohradišťska. Po obloze se totiž najednou pohybuje až 50 horkovzdušných balonů. Od středy do neděle se v regionu soutěží o titul mistra republiky. Své síly zde mezi sebou měří 30 soutěžních balonů a dalších 20 fiestových balonů je doplňuje v rámci současně probíhající balonové fiesty.

Jde již o 20. ročník Mistrovství České republiky v balonovém létání, tentokrát s rekordním počtem účastníků. Ti musí své „vzdušné koráby“ ovládat s přesností na centimetry. Podívejte se na přípravy i samotný let na videu:

Video  Mistrovství ČR v létání s horkovzdušnými balony baví obyvatele Uherskohradišťska.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Hlavním úkolem a principem celého mistrovství je přesnost. Jde o to, jak za daných povětrnostních podmínek dokáží piloti namanévrovat horkovzdušný balon přesně na vytyčený cíl, který vytyčuje letový ředitel. Za přesnost získávají body – nejbližší balon tisíc, nejvzdálenější nulu. Na konci šampionátu se vyhodnotí, kdo nasbíral nejvíc bodů, a ten se stane vítězem,“ shrnuje princip soutěže hlavní organizátor letošního mistrovství Tomáš Petržela.

Nejlepší piloti po hodinovém letu balonem z povinné vzdálenosti několika kilometrů naletí na cíl  s centimetrovou přesností. Piloti tak vyhledávají směr větru v různých výškových hladinách – toho docílí stoupáním nebo klesáním.“

„Před každým soutěžním letem se koná briefing, kde vedení soutěže předkládá meteorologické podmínky a ředitel soutěže vyhlašuje disciplíny. Piloti také dostávají GPS logger, který je zapečetěn v koši. Tento logger zaznamenává trajektorii letu, uplynulý čas letu a funguje jako kontrolní zařízení pro komisi. Naletí-li pilot na cíl se svým balonem, hází z koše tzv. marker (pruh látky s pytlíkem písku na konci), kterým se snaží zasáhnout cíl na zemi. Tím bývá plátěný kříž umístěný v poli. Ten, kdo se trefí nejblíže středu, vyhrává. Vzdálenost markerů měří rozhodčí,“ popisuje jednu z disciplín Petržela.

Video  Oblohu u Uherského hradiště obsadily létací balony. Najednou jich bylo ve vzduchu i 50.  - Blesk / Martin Sekanina
Video se připravuje ...

Mistrovství republiky i současně probíhající balonová fiesta se těší velkému zájmu místních obyvatel – ti se každé ráno i večer vydávají ve velkém množství podívat na start desítek horkovzdušných balonů nebo je zkrátka jen cestou do práce pozorují na obloze.

tvujosudzmrde ( 2. září 2016 18:43 )

 Muslimové - neuznávám mezi nimi žádný rozdíl, žijí podle středověkého, primitivní pedofila Mohameda. Čím blbější, tím si vynucuje respekt násilím. Když se o těch zlotřilých znásilňovačích vyjádříme, že se chovají hůř než prasata, tak prasatům ubližujeme, ty jsou užitečná, na rozdíl od těch fanatických zrůd. A tuhle verbež nám tahá do Evropy praštěná Merkelová, Juncker, Holland i Sobotka s Chovancem a Zaorálkem, za podpory Bělobrádka. Nemělo by se zapomínat už i v komunálních volbách.Všimněte si, že muslimové vůbec nepřipouští milování z lásky. Vždy mluví jen o sexu při znásilnění a sexuálních otrokyních. Proto také mnoho z nich prosazuje ženskou obřízku. Pocity a prožitek ženy je naprosto nezajímá. Žena je pro muslima méněcenné stvoření nemající žádná práva. Možná nevíte, že kromě zoofilie a pedofilie je v islámu povolen i sex s mrtvými až do 6 hodin od úmrtí. Proto, když žena odmítne sex, může být zabita, aby k němu mohlo dojít. Ano, to je islám. Seznamte se.

Zobrazit celou diskusi