Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obchodníci nás šidí ve velkém. Inspekce rozdala pokuty skoro za 5 milionů

Sleva není vždycky zadarmo (ilustrační foto).
Sleva není vždycky zadarmo (ilustrační foto).  (Autor: Profimedia)
Autor: bru/ČTK - 
2. září 2016
10:10

Při kontrolách výprodejů ve druhém čtvrtletí uložila Česká obchodní inspekce (ČOI) obchodníkům 520 pokut v celkové výši 4,8 milionu korun. Inspektoři zjistili nedostatky v téměř 48 procentech kontrol z 1271, jde o stejný podíl jako loni. ČOI to dnes oznámila v tiskové zprávě.

„Tato kontrolní akce opětovně potvrdila četné a stále se opakující nedostatky, zejména nedostatečné nebo klamavé informace o cenách nabízených výrobků a služeb,“ uvedl ústřední ředitel inspekce Mojmír Bezecný. Situace v této oblasti se podle něj nelepší.

Ve 248 případech obchodníci řádně neseznámili spotřebitele s cenou nabízených výrobků a služeb. Zároveň ve 190 případech ČOI zjistila porušení týkající se poctivosti prodeje. Dalších 250 nedostatků se týkalo porušení zákona o ochraně spotřebitele, kdy například informace poskytnuté v písemné formě nebyly v českém jazyce.

Inspekce také zakázala prodej 4400 kusů výrobků a 1047 párů obuvi, které nesplňovaly zákonné požadavky. Hodnota zakázaného zboží dosáhla 689 708 korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 2. září 2016 12:04 )

Kádr v okrádání je OKAY. Před rokem jsem koupil varnou konvici Professor za 119 Kč. Na jaře měli totální výprodej se slevami až 82%. Tatáž konvice se prodávala za 289 Kč. Nyní při slevě 52% se prodává za 249 Kč. To je v malém. Tiskárna HP (multifunkce, barevný laser) je stále na stejné ceně (podstatně vyšší než ve značkové prodejně nebo na mall.cz.

moiaza ( 2. září 2016 11:17 )

Proč by neokrádali, když lidé jsou hloupí. Rozum se mi pozastavuje nad prodejcem mountfield. Třeba sekačky. Cena před slevou 18 000 kč, nyní za polovic. A lidé šílí. Vůbec si neověří, že i za těch 9 tisíc je ta sekačka předražená. Těch 18 tisíc nikdy nestála a za tu cenu by ji ani nikdo nekoupil. Značková Husquarna by byla levnější. Stojím, koukám a žasnu. Nikdo nic nedělá a mountfield okrádá dál bez obav. Mám 2 výrobky od mountfieldu a to mi stačí. Mountfield nikdy více. Maximálně olej, řemen, svíčku a dost.

Zobrazit celou diskusi