Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Špióni, extremismus i možnost útoku: BIS poodhalila bezpečnost Česka

  • Autor: ČTK,Mii - 
    1. 9. 2016
    20:28

    Bezpečnostní informační služba (BIS) ve čtvrtek zveřejnila výroční zprávu za rok 2015. Zpravodajská instituce v ní informuje o aktuální bezpečnostní situaci v České republice a dotýká se takových témat, jako je migrace, pravicový a levicový extremismus nebo terorismus. Hrozí Česku nějaké útoky? Jsou uprchlíci nebezpečím, jak někteří varují? A kdo má u nás nejvíce špiónů? To se dočtete v následujícím článku.

  • 1.Rusko, Čína a špióni

    Česko se ocitlo v hledáčku zájmů dvou zemí – Ruska a Číny. Zpravodajské služby obou mocností na našem území působily více, než je zdrávo. Čínské zájmy se soustředily na rozšiřování vlivu v české politice a ekonomice. Rusko vedlo hlavně informační válku související s ukrajinskou a syrskou krizí, zpravodajci také vyvíjeli úsilí dostat se k dotacím prostřednictvím nastrčených osob.


    „Značná část ruských zpravodajských důstojníků působila pod diplomatickým krytím ruské diplomatické mise, která zůstávala početně stále velmi disproporční vůči ostatním diplomatickým zastoupením, včetně velmocí jako USA nebo ČLR (Číny),“ napsala BIS ve výroční zprávě. Ruští zpravodajci utajovali a zakrývali příslušnost k tajné službě, což podle BIS ohrožovalo bezpečnost a zájmy Česka.

    Informační potenciál země se snažili oslabit infiltrací do českých médií a internetu, kde působili masivní produkcí propagandy. Pokoušeli se také narušovat vnitřní soudržnost a akceschopnost organizací NATO či EU šířením nepravdivých informací, které například vytvářely virtuální hrozbu války. Rusko navíc loni pokračovalo ve snahách prohloubit vliv, udržet a posílit pozice v české energetice, soustředilo se i na pokračování aktivit na poli ekonomické a vědeckotechnické rozvědky.

     

    Špióni z Číny v minulých letech hlavně rozvíjeli svůj vliv a pronikání do státních struktur. Dlouhodobě se věnují především využití ekonomických argumentů k podpoře svých politických zájmů. V Česku podle BIS působí hlavně čínská vojenská rozvědka.

    Vladimir Putin a Si Ťin-pching Vladimir Putin a Si Ťin-pching | ctk

  • 2.Bezpečné Česko a uzavřené komunity

    Česká republika je na rozdíl od Německa nebo Švédska transitní zemí, přes kterou uprchlíci jen procházejí. Leží ale v dopravně exponované centrální části Evropy, a tak ji ohrožují v zásadě stejné migrační a na migraci navazující hrozby jako Francii nebo Belgii. Riziko jejich naplnění je ovšem o mnoho nižší.

     

    Podle BIS jde v souvislosti s uprchlíky především o hrozby, které vyplývají z toho, že je fakticky nemožné organizovaně integrovat velké množství cizinců z kulturně odlišného prostředí do evropské společnosti. Následně dochází ke vzniku uzavřených komunit, které mohou být vůči evropskému kulturnímu prostředí nepřátelské.

    Rozvědka nicméně uvádí, že na území ČR nepůsobila žádná mezinárodní převaděčská síť. Interpol v ČR zajistil jen jedince, žádné velké kriminální skupiny, kteří v omezeném rozsahu nabízeli uprchlíkům dopravu a služby.

     

    Z Česka loni odcestovalo sedm lidí do Sýrie se záměrem připojit se k teroristickým organizacím, jako je tzv. Islámský stát (IS). Tito lidé byli z islámského světa a v tuzemsku pobývali krátkodobě. Jejich návrat do EU by představoval vážnou bezpečnostní hrozbu kvůli možné účasti na teroristických útocích.

    Džihádisté z ISIS v Iráku Džihádisté z ISIS v Iráku | Profimedia.cz

  • 3.Strach a jeho vyvolávání je problém

    Mnohem větším problémem než samotná migrace je podle BIS strach z ní a jeho vyvolávání. Obecný strach z cizinců byl zneužíván k následnému vyvolávání neklidu a dalších obav ve společnosti. V souvislosti s tím došlo v průběhu roku k nárůstu občanského aktivismu a uspořádání řady veřejných shromáždění.


    Důležitou skupinu odpůrců migrace tvořili občané, kteří se sice neúčastnili veřejných shromáždění, ale ventilovali svůj negativní postoj vůči imigrantům na internetu, zejména na sociálních sítích. Přestože většinou nešlo o příznivce extremistické scény, mnohá jejich prohlášení by bylo bezpochyby možné jako extremistická chápat. Bezpečnostní riziko představovaly také některé aktivity odpůrců protiimigračních vystoupení. 

     

    Dalším rizikovým faktorem byli někteří zastánci migrace, kteří využívali manipulativní či tendenční tvrzení a odmítali jakoukoli kritiku či odlišný názor na situaci kolem uprchlíků. V krajních 11 případech oponentům dokonce vyhrožovali nebo je napadali.

     

    Celou veřejnou diskusi o problému uprchlíků, respektive o islámu vůbec, provází množství předsudků, neznalostí a pouze povrchní a zkreslená znalost a interpretace základních historických, náboženských, sociálních a kulturních faktů.

    Sociální síť Facebook Sociální síť Facebook | Profimedia

  • 4.Z muslimů žijících v ČR strach jít nemusí

    BIS také pozorovala české muslimy a skupiny obyvatel, na které cílí propaganda Islámského státu. V souvislosti s tím rozvědka zaznamenala jen několik sympatizantů, přičemž u většiny z nich byly prezentované názory projevem psychické lability, frustrace či přímo nemoci. Žádný z nich nedisponoval vazbami na islamistická uskupení a často ani na žádné místní muslimské komunity. Muslimové žijící v ČR až na několik výjimek aktivity IS veřejně odsoudili. 


    Tito muslimové se dokonce na začátku srpna sešli na pražských Vinohradech, kde proti vzrůstajícímu násilí v Evropě protestovali.

  • 5.Extremisté měli pré, ale demokracii neohrozili

    Migrační krize a následná vlna uprchlíků, která přišla do Evropy, zvýšila aktivitu lidí šířících xenofobii a rasismus. Extremisté byli na vzestupu a snažili se oslovit širší veřejnost a získat její podporu. Závažnějším a novým jevem je schopnost extremistů přehlížet v některých případech vzájemné neshody, osobní a ideologické rozdíly a začít kooperovat. Přesto extremisté neznamenali konkrétní hrozbu a bezprostřední ohrožení demokratických základů země.

    Pravicoví extremisté podle BIS navazovali kontakty s populistickými protiuprchlickými subjekty. Tato spolupráce měla mnoho podob, od pouhé účasti pravicových extremistů na akcích pořádaných protiuprchlickými aktivisty přes společné organizování demonstrací až po ojedinělé navázání vzájemných přátelských kontaktů.

     

    Bezpečnostní riziko znamenaly také levicově extremistické subjekty, jejichž primárním cílem podle BIS bylo jitřit situaci a vyvolávat konflikty. V počátcích se primárně jednalo o verbální napadání či provokování ideových odpůrců. Několikrát došlo k házení vajec na řečníky či účastníky protiuprchlických akcí. Ve druhé polovině roku byly do davu odpůrců migrace vhozeny i nebezpečnější předměty.

    Policisté odvádějí zadržené extremisty. Policisté odvádějí zadržené extremisty. | Jan Doležal

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

noacojezase ( 1. září 2016 21:10 )

Komu do ptáka?

Zobrazit celou diskusi