Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bojovníci ISIS v Česku: Loni zde pobývalo 7 radikálů, přidali se k teroristům

Autor: všm/čtk - 
1. září 2016
12:34

Z Česka do Sýrie loni odjelo sedm lidí se záměrem připojit se k teroristickým organizacím, píše BIS. Pocházeli z islámského světa, v tuzemsku byli krátkodobě. I mezi rodilými Čechy se už ale objevil podobný radikál. Mladého muže z Plzeňska zadrželi až v Turecku.

První Čech, který se chtěl podle policie přidat k teroristům organizace Islámský stát (IS), je od 20. července ve vazbě. Stíhán je pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu. Muži, který má trvalé bydliště na jihu Plzeňska, hrozí vězení od tří do 12 let.

V Česku se ale nebezpečných radikálů pohybovalo více. BIS se společně s ostatními partnery podílela na mapování pohybu potvrzených, podezřelých i potenciálních útočníků. „Prověřování tisíců jmen radikálů vedlo ke zjištění, že v roce 2015 někteří z nich ČR využívali jako jednu z tranzitních zemí na cestě mezi Blízkým východem a západní Evropou. V kontextu dalších informací je zřejmé, že i na tuzemském území existuje potenciální hrozba teroristického útoku islamistických džihádistů napojených na tzv. Islámský stát (IS), příp. na skupinu Džabha an Nusra (syrská odnož al Qá´idy),“ uvedla zpráva. 

Navzdory četným územním a personálním ztrátám dokázal IS v roce 2015 provést několik teroristických útoků nejen v Evropě, ale také na Blízkém východě. V návaznosti na to zintenzivnil svoji propagandu, jejímž primárním cílem je radikalizace a nábor dalších dobrovolníků, kteří se přidávají k jeho ozbrojeným složkám. S ohledem na tento fakt BIS soustředil prý své zpravodajské kapacity na dvě skupiny rizikových osob. 

Čeští muslimové stojí proti ISIS, jsme ale přestupní stanice

První skupinu tvořily osoby, které projevily sympatie k ideologii a činům IS nebo k některému z jemu podobných uskupení. V rámci cílové skupiny, na kterou se IS zaměřuje (mladší generace muslimů a konvertitů), zaznamenala BIS v ČR pouze několik sympatizantů. U většiny z nich byly prezentované názory projevem psychické lability, frustrace či přímo nemoci. Žádný z nich nedisponoval vazbami na islamistická uskupení a často ani na žádné místní muslimské komunity. Muslimové žijící v ČR až na několik výjimek aktivity IS veřejně odsoudili. 

Druhá skupina se skládala z osob, ke kterým BIS zjišťovala informace o jejich odjezdech z ČR se záměrem připojit se k teroristickým organizacím v Sýrii, zejména k IS. Jednalo se celkem o sedm osob původem z islámského světa, které krátkodobě pobývaly v ČR. Návrat těchto osob do EU by představoval vážnou bezpečnostní hrozbu z hlediska účasti na teroristických útocích. Získané informace BIS sdílela v rámci domácí i zahraniční bezpečnostní komunity.


tvujosudzmrde ( 2. září 2016 17:30 )

 Muslimové - neuznávám mezi nimi žádný rozdíl, žijí podle středověkého, primitivní pedofila Mohameda. Čím blbější, tím si vynucuje respekt násilím. Když se o těch zlotřilých znásilňovačích vyjádříme, že se chovají hůř než prasata, tak prasatům ubližujeme, ty jsou užitečná, na rozdíl od těch fanatických zrůd. A tuhle verbež nám tahá do Evropy praštěná Merkelová, Juncker, Holland i Sobotka s Chovancem a Zaorálkem, za podpory Bělobrádka. Nemělo by se zapomínat už i v komunálních volbách.Všimněte si, že muslimové vůbec nepřipouští milování z lásky. Vždy mluví jen o sexu při znásilnění a sexuálních otrokyních. Proto také mnoho z nich prosazuje ženskou obřízku. Pocity a prožitek ženy je naprosto nezajímá. Žena je pro muslima méněcenné stvoření nemající žádná práva. Možná nevíte, že kromě zoofilie a pedofilie je v islámu povolen i sex s mrtvými až do 6 hodin od úmrtí. Proto, když žena odmítne sex, může být zabita, aby k němu mohlo dojít. Ano, to je islám. Seznamte se.

berlin71 ( 1. září 2016 14:31 )

To jenom vy cesi se knim pridavate bo vy ste velky fasouni . My romove bi sme tam nikdy se nepridali. Ale je videt ze jeste mate porad dost penez kdyz mate na jizdenku az k ISIS

tgbg ( 1. září 2016 14:29 )

Islámský terorismus založila vláda RUSKA ,každý spojenec RUSKA je terorista a jako s teroristou s ním musí být jednáno ....... RUSKÝ POSLANEC: Syrští teroristé dostávají mzdu od MOSKVY ---- každý spojenec RUSKA je terorista a jako s teroristou s ním musí být jednáno MOSKVA finančně zabezpečuje teroristické organizace. Z jeho slov vyplývá, že teroristé islámské skupiny Nur al-Din al-Zina dostávají plat z MOSKVY . Je to tatáž skupina, která sťala 12-letého chlapce palestinského původ, zajatého v blízkosti Aleppa v červenci letošního roku. Teenager byl obviněn z pomoci dobrovolnické brigádě Al-Quds, která bojuje na straně nelegitimní syrské vlády. Na Západě byla skupina Nur al-Din al-Zina řazena k tzv. umírněné opozici. ---- v ČR jsou placeny RUSKEM teroristické neziskovky, KOMUNISTICKÉ mafie

pekaaaros ( 1. září 2016 13:37 )

a co pánové z hate free? úplně jako bych je slyšel. "Ano, to je problém, ale nesmíme se proto stavět odmítavě blablablalbabla" Ano je problém, že jsme otevřeli bublinkovou limonádu a ona na nás vystříkla. ale proto ještě nesmíme přestat štěrchat s láhví" no prostě kkti na entou tihle sluníčkáři. doufám, že brzo budou sedět. v lepším případě něco horšího.

santikxauz ( 1. září 2016 12:21 )

Podle Chovance je všechno pod kontrolou,takže přece žádné nebezpečí nehrozí,nebo nám snad lhal?

Zobrazit celou diskusi