Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kolín chce zpátky pozemek z úplatkářské kauzy Pekárek: Bez kompromisu bude soud

Autor: ula, ČTK - 
31. srpna 2016
18:26

Pokud Kolín získá zpátky pozemek z kauzy bývalého poslance a místostarosty Romana Pekárka (dříve ODS), bude se ho snažit opět prodat. Vedení města předpokládá, že za něj získá více peněz než před lety, a to i vzhledem k současnému hospodářskému růstu. Na parcele by měla vzniknout průmyslová výroba.

Pekárek byl kvůli korupci spojené s prodejem pozemku odsouzen na pět let do vězení, po odpykání poloviny trestu byl podmínečně propuštěn. Soud označil smlouvu o prodeji pozemků za neplatnou. Důvodem bylo podle něj i to, že město záměr prodat pozemek řádně nezveřejnilo. Vedení Kolína letos vyzvalo brněnskou firmu Coss k dohodě o navrácení parcely, kterou jí město před lety prodalo. Radnice společnosti předala veškeré rozsudky, firma se měla k věci vyjádřit do konce srpna. „Předpokládám, že firma Coss zareaguje v nejbližších dnech a navrhne další schůzku,“ uvedl místostarosta Michael Kašpar (Změna pro Kolín).

Pozemek za 41 milionů

Pekárek podle obžaloby jako kolínský místostarosta nabídl v roce 2009 majiteli brněnské společnosti, že za milionový úplatek zařídí prodej pozemku za nižší cenu, než s jakou počítal městský rozpočet. Nabídl mu prodej 92 144 metrů čtverečních v průmyslové zóně Kolín-Šťáralka zhruba za 15 milionů Kč. Tržní cena stanovená znalcem byla nejméně 41 milionů. Pekárkovi se podle žalobce podařilo o transakci přesvědčit městskou radu i zastupitelstvo.

Místostarosta: Nebude kompromis, bude soud

Současné vedení Kolína trvá na tom, že pozemek prodán nebyl a patří dál městu. Řešením této situace je buď žaloba na určení vlastnictví, nebo mimosoudní dohoda. Pokud firma pozemek vydá, musí jí radnice vrátit zaplacené peníze. Podle Kašpara by to měla být nižší částka, než jakou společnost zaplatila, protože podle něj pozemek využívala a ručila jím. Vše bude podle místostarosty záležet na dalším jednání. „Pokud dojdeme ke kompromisu, budeme to řešit mimosoudní cestou, pokud nedojdeme ke kompromisu, budeme to holt řešit soudní cestou,“ dodal.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi