Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Sebepoškozování a škrábání. Co dělat, když váš domácí mazlíček žárlí?

Autor: ula - 
4. září 2016
18:30

Narodilo se vám dítě a vaše kočka se zničehonic chová divně? Podle odborníků na nový přírůstek do rodiny reagují domácí mazlíčci emotivně. Žárlí. Pokud teprve narození potomka očekáváte a máte doma kočku, měli byste vědět, co vás čeká, a co s touto situací lze udělat. 

Psa nebo kočku ovlivňují naše každodenní aktivity, vliv na ně má i naše nálada a emoce. Každá změna ale zvířata velmi stresuje. Zvláště kočkám přináší velký stres, pokud se do rodiny narodí dítě.

Pokud přesunute pozornost na novorozeného potomka, začne kočka obvykle demonstrovat nadměrným olizováním se, škrábáním nebo i sebepoškozováním. Kočky dokáží pěkně žárlit, snaží se na sebe upoutat pozornost a dávají najevo svou nespokojenost. Je třeba, abyste kočkám pomohli vypořádat se s novou situací co nejlépe. Rozhodně vám ale neradíme, abyste zvíře dali pryč. To může být pro kočku nebo psa stresující ještě daleko víc.

Kočku může stresovat:

  • Stěhování
  • Rekonstrukce bydlení
  • Cestování
  • Zvýšený hluk, bouřky
  • Narození dítěte
  • Další zvíře v domácnosti

V nových situacích nebo ve chvílích, při kterých se kočka necítí dobře, organismus reaguje například zvýšenou tepovou frekvencí nebo celkovou zvýšenou ostražitostí. Takovou reakci způsobuje uvolnění hormonu adrenalinu a kortizolu, jež mají vliv na mnoho dalších orgánů v těle, včetně srdce, trávící soustavy a mozku.

Někdy však kočky mají potíže se přizpůsobit a změny v jejich těle mohou vyvolat nepříjemné fyzické příznaky. „U koček se nepohoda může projevit neobvyklým chováním jako například schováváním se víc než obvykle, vyhýbání se kontaktu s členy domácnosti, močením na nevhodných místech, nadměrným čistěním srsti, a dokonce sebepoškozováním. Pokud se u kočky objeví jakákoliv odchylka v chování, doporučuji okamžitou návštěvu veterináře,“ říká veterinářka Dagmar Tarkošová ze společnosti Royal Canin.

Léčba feromony

Situace ale není neřešitelná. Nejlepší je zajít s kočkou k veterináři, protože každá má jiné příznaky. Veterinář rozhodne o vhodné léčbě, zřejmě nasadí léky na bázi vitaminů B, které pomáhají zvířatům zklidnit nervovou soustavu.

Poptejte se po speciálním krmení, jehož součástí jsou látky, které mají uklidňující efekt. Takové krmení ale musíte nasadit minimálně 4 týdny před očekávanými změnami. Dalším východiskem je terapie kočičími feromony. K dostání jsou přípravky, které se zapojí do zásuvky a uvolňují kočičí feromon pohody. 

Zobrazit celou diskusi