Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mobilní“ právníci jedou za seniory. Zadarmo jim pomohou s dluhem i exekucí

Autor: bud - 
31. srpna 2016
20:06

Bezmocných seniorům, kteří se potýkají s dluhy a exekucemi, už na podzim pomůže tým advokátů. S notebooky vyrazí přímo do nejpostiženějších měst a obcí v Moravskoslezském a Ústeckém kraji. „Senioři mají malé povědomí o problematice dluhů a exekucí a vzhledem ke svému věku nejsou bez pomoci schopni hájit svá práva,“ říká právník Jan Vobořil, který se svým týmem nabídne pomoc bezplatně.

Osmdesátiletá paní K. (80) v domnění, že podepisuje uznání dluhu, který měla z úvěrové smlouvy, podepsala směnku. Věřitel potom vymáhal jak peníze za směnku, tak nárok z úvěrové smlouvy. Chtěl tak v podstatě po klientce, aby svůj dluh zaplatila dvakrát. 

I takový případ bezmocné seniorky řešili právníci z neziskové organizace Iuridicum Remedium. Obrátila se na ně v rámci jejich bezplatné právní poradny pro seniory. Právníci podali odpor proti povinnostem, které ze směnky plynuly, a při následném jednání se jim podařilo s věřitelem uzavřít smír a dojednat splátkový kalendář původního dluhu tak, aby to při svém nízkém důchodu zvládala.

Jindy právníci řešili případ 69leté ženy, jejíž manžel se výrazně zadlužil ještě před svatbou. Exekuce však přišla i na její důchod.

Bezplatná pomoc v kritických oblastech

Spolek nyní nabízí bezplatnou poradu pro lidi starší 50 let každý pátek v kanceláři v Praze 7. Zájemců o radu mají spoustu a někdy trvá i několik týdnů, než se dostanou na řadu. I proto chce nyní své služby rozšířit i do dalších měst. „Zjistili jsme, že lidé kolikrát dojíždějí i z jiných měst. Chceme nabídnout jednorázovou pomoc obcím, které jsou nejvíce postiženy exekucemi,“ řekl Blesk.cz ředitel a právník Iuridicum Remedium Jan Vobořil.

Mělo by jít hlavně o obce v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji, výhledově by mohlo jít i o další kraje. „Náš advokát tam na jeden den dojede a bude moci obsloužit zhruba 6 až 7 klientů, kteří se s ním mohou poradit o všem, co potřebují,“ uvedl Vobořil. Po první osobní konzultaci bude další komunikace probíhat telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu. Půjde hlavně o sepisování konkrétních právních dokumentů a podání.

Snadný pád do dluhové spirály

„Značná část seniorů se po odchodu do důchodu dostává do sociální tísně a zároveň obvykle nemá možnost zlepšit svou finanční situaci vlastní výdělečnou iniciativou. To se pak negativně odráží v uzavírání pro seniory nevýhodných spotřebitelských smluv nebo spotřebitelských úvěrů a roztočení dluhové spirály,“ říká Vobořil. Pro radu si podle něj může přijít každý senior, který má problémy s dluhy či exekucemi. Do těch je může dostat například nedoplatek za energie nebo telefon.

Důchodci se mnohdy do nepříjemné situace dostanou kvůli svým zadluženým příbuzným. V obavách, aby je nenavštívil exekutor a nezabavil jim věci, pak platí dluhy za zadlužené děti nebo vnoučata. „Senioři mají malé povědomí o problematice dluhů a exekucí a vzhledem ke svému věku nejsou často bez pomoci schopni hájit svá práva,“ vysvětluje právník.

Pro začátek se právníci v průběhu podzimu chystají do přibližně pěti měst nebo obcí, výhledově by pak mohlo jít o další místa. Záležet bude i na zájmu radnic, které by v rámci projektu měly poskytnout prostor pro setkání a zároveň přístup seniorů k internetu nebo telefonu. „Uvidíme, jaký bude zájem a jaké budeme mít kapacity,“ uzavírá Vobořil. Projekt zatím poběží do konce roku a částkou 107 tisíc korun ho podpořilo i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Zobrazit celou diskusi