Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jihočeský Kovosvit našel spasitele. Zaměstnancům pošle nevyplacené výplaty

Autor: dv, ČTK - 
31. srpna 2016
11:13

Jeden z největších zaměstnavatelů v Jihočeském kraji, firma Kovosvit MAS, našel cestu z krize, která toto léto vyústila v nevyplacení mezd zaměstnancům. Peníze na výplaty poskytl zadlužené firmě nový investor Nordic Investors. A nabídl i pomoc s obnovením provozu.

Lidé dostanou peníze na účet, pro ČTK to potvrdil mluvčí firmy Karel Samec. Podle něj je domluven další úvěr na obnovení provozu firmy a zajištění srpnových výplat.

Došlo tak v úterý na přání hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly z ČSSD, který v debatě Blesku naznačil, že záchrana Kovosvitu je blízko. „Přeji si, a jsem tak ujišťován i od krizových manažerů, že situace bude v řádu dnů vyřešena, že jsou na scéně noví potenciální majitelé či investoři,pronesl Zimola.

Do konce týdne má nový investor podle domluvy poskytnout provozní finance i na plné obnovení výroby, řekl Samec. Pro základ úspěšné restrukturalizace firmy budou podle Samce klíčové následující týdny, kdy bude firma potřebovat podporu obchodních partnerů i dalších subjektů.

Strojírenská firma ze Sezimova Ústí, která je lídrem ve výrobě obráběcích strojů, se aktuálně potýká s dluhem kolem 700 milionů korun.

Video  Jak zachránit lidi v Kovosvitu bez výplat? Lídři stran z jihu Čech hledali řešení.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

O stabilitě firmy a možnostech pomoci debatovali v úterý také kandidáti na hejtmana kraje. V živě vysílané debatě Blesku například vzpomněli, že i kdyby Kovosvit musel kvůli problémům propouštět, kvalifikovaní pracovníci by se o uplatnění obávat nemuseli.

„Je tady 700 až 800 vysoce kvalifikovaných, technicky zdatných lidí. Jsou to machři ve svém oboru,řekl Jan Zahradník z ODS. Ti lidé jsou vzdělání, ti se okamžitě rozprchnou do různých firem a každá firma po nich ráda sáhne,“ souhlasil Pavel Talíř z KDU-ČSL.

Všichni vlastně volají po tom, že jim chybí dělníci, takže kdyby se podpořila mobilita i ve spolupráci se zaměstnavateli a úřadem práce, tak si myslím, že tu řešení je. Ale nemyslím si, že by Kovosvit skončil úplně,“ dodala Radka Maxová z ANO.

„Kovosvit mě naučil pracovat přesně. V Kovosvitu jsem prožil ty nejkrásnější chvíle a musím říct, že mě tahle zpráva velice ranila,“ zavzpomínal Pavel Hroch (Jihočeši 2012).

Video  Debata Blesku z jihu Čech: 7 kandidátů na hejtmana na jednom místě  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Doufám, že se cesta najde, a pro budoucnost je třeba, jsou-li nějaké sankce, tak aby také existovaly možnosti národních vlád, jak se s tím popasovat,“ komentovat v debatě Blesku Petr Braný z jihočeské KSČM.

Lídr kanidátky PRO JIŽNÍ ČECHY! Petr Švec bere případ Kovosvitu jako varování a navrhnul opatření do budoucna. „Pro Jihočeský kraj bych v tom viděl obrovskou šanci podpořit více střední a učňovské školství, v tom, abychom dávali těmto firmám víc lidí, kteří budou vzdělaní v technických oborech.“

Vše o krajských volbách najdete ZDE.

Zobrazit celou diskusi