Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První školní den děti stresuje, jak je připravit na změnu režimu?

  • Autor: ula - 
    31. 8. 2016
    19:07

    S prvním školním dnem se dětem zcela změní život a režim. Některé se jen těžko vyrovnávají se školními povinnostmi, stresovat je může i nové prostředí. Od toho jsou tu rodiče, aby jim pomohli nové povinnosti zvládnout. Co je třeba udělat, aby váš potomek bez problémů zvládl nejen první den ve škole, ale i ty další?

  • 1.Nepodceňujte přípravu

    Pokud jste ještě pořádně s dítětem o začátku školního roku nemluvili, máte nejvyšší čas. Pro prvňáka je nástup do školy významný mezník, stejně jako pro vysokoškoláka promoce. S dětmi byste měli otevřeně mluvit o tom, co je čeká, být jim k dispozici, udělat si na ně čas a začít jim zavádět pravidelný režim. S dětmi byste zkrátka měli komunikovat co nejvíce, a to nejen během začátku školního roku. 

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Profimedia

  • 2.Žádné strašení

    Rozhodně dítě nestrašte tím, co ho ve škole čeká. Nemluvte o škole jako o nové a náročné situaci, naopak mluvte o škole pozitivně. Některé děti se do školy těší, je důležité tento okamžik podchytit a vtáhnout tak dítě do procesu změn.

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Profimedia

  • 3.Oslava neuškodí

    Udržujte pozitivní náladu, klidně naplánujte malou oslavu, abyste dali dítěti najevo, že je čeká něco nového. Připravte dítěti oblíbené jídlo a dopřejte mu klid.

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Shutterstock.com

  • 4.Chystejte se večer

    Vše s dítětem nachystejte večer den předem, ujistěte se, že má vše potřebné, překontrolujte tašku. Nachystejte i oblečení, ranní stresování nad garderobou na klidu rozhodně nepřidá.

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | profimedia.cz

     

  • 5.Změna režimu


    Nástup dítěte do první třídy se někdy přirovnává k nástupu dospělého do prvního zaměstnání. Školní prostředí je pro dítě nové, neví, jaké chování se od něj očekává. Pro prvňáčka se změní spousta věcí a denní režim by měl respektovat změněnou situaci dítěte. Zaveďte pravidelné rituály a začněte už od rána – probouzejte děti ve stejnou hodinu, společně snídejte.

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Profimedia

  • 6.Dostatek spánku


    S nástupem do školy se zřejmě spánková potřeba vašeho prvňáčka na
    nějakou dobu zvýší. Mozek musí zpracovat hodně nových zážitků a podnětů,
    proto zkuste dítě posílat do postele o něco dřív, než když chodilo do školky. Prvňák potřebuje spát zhruba deset hodin.

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Shutterstock.com

  • 7.Jídlo a pití


    Školáci by měli jíst dostatečně a pravidelně. Vyhněte se přemíře cukru, tučným a mastným jídlům. Nástup do školy provází zvýšený stres, proto by neměly chybět vitaminy, čerstvé ovoce a zelenina. Důležité je také, aby děti dost pily.

     

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Shutterstock.com

  • 8.Pravidelnost


    Aby si prvňáček zvykl na změnu, bude pro něj jednodušší, když bude režim jeho dne pravidelný a předvídatelný. Když bude školák vědět, co se kdy asi bude dít, lépe se adaptuje na novou situaci. Nic jej nezaskočí a nebude ho nic stresovat. Dopřejte dítěti čas na hraní, než začne plnit úkoly do školy.

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Shutterstock.com

  • 9.Dítěti se věnujte

    I v dnešní uspěchané době byste si minimálně první den školy měli na své dítě udělat čas a doprovodit ho. To platí pro oba rodiče. Po skončení prvního školního dne na dítě počkejte, promluvte si s ním a proberte s ním jeho zážitky.

    Jak zvládnout první školní den Jak zvládnout první školní den | Profimedia

     

     

ad-ga ( 2. září 2016 11:21 )

V dřívějších dobách nás taky nikdo nepřipravoval na školku, školu a studium, vyrostli jsme v normální lidi, ale co se teď děje? To se má zacházet s dětmi jako kdyby byli něco jiného než my? dnešní děti jsou nesamostatní, musí mít rodiče stále za zády, neumí se sami rozhodovat,

dandova ( 1. září 2016 19:35 )

Zacit az ted s pravidelnym rezimem je ponekud pozde.

e.44 ( 1. září 2016 14:39 )

Samý blbý rady Nejlepší je nedělat z toho žádnou vědu. Mluvit o škole jako o něčem běžném, co čeká každé dítě. Když se dítě ptá, tak odpovědět jako na otázku o čemkoli jiném, nenafukovat to jako bublinu. Pak dítě vezme školu jako běžnou normální věc. Najíždět na nový, přísnější řád? Ten už má dítě ze školky - jít spát tak aby vstalo vyspalé, vědět co je povinnost, ...... výpadek řádu o dovolené s rodiči = výpadek řádu o prázdninách, takže také nic nového, dítě už ví o co jde a že to není napořád ..... Řídit se těmi psychožvásty z článku povede leda k extrémům, buď dítě vyděsíte nebo ho přehnaně natěšíte a pak bude zklamané. Ani jedno není dobře.

zednik ( 1. září 2016 12:38 )

První školní den děti stresuje Čekám, kdy docházka do školy bude pouze dobrovolnou záležitostí.Negramotní blci v pohodě - to bude asi náš cíl Vesměs všechny uvedené rady jsou pouze to, co mají a měli rodiče činit už od samého narození svého potomka.

Zobrazit celou diskusi